10.2 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

Jutri se nadaljuje krivični sodni proces proti duhovniku dr. Tadeju Strehovcu

Naslednji shod v podporo krivično preganjenemu duhovniku dr. Tadeju Strehovcu bo 4. marca. Zberemo se ob 8.00 uri pred Prešernovim spomenikom in ga po kratkem sprehodu nadaljujemo pred sodiščem. Prepričan sem, da bo tudi ta shod, tako kot vsi dosedanji, veličasten izraz slovenske želje po svobodi ter spoštljivem in mirnem medsebojnem sožitju. Vabljeni!

 

Spomnimo. Dr. Tadeja Strehovca 14 aktivistk abortivnega lobija in Mitja Blažič preganja s krivo obtožbo, da javno spodbuja in razpihuje sovraštvo, nasilje in nestrpnost. Gre za lažne obtožbe. V resnici dr. Tadej Strehovec brani nerojene otroke in njihove trpeče matere v stiski pred nasiljem in nestrpnostjo aktivistk, ki se zavzemajo za čimbolj razširjeno izvajanje smrti nerojenih otrok.

Vse skupaj se je začelo, ko je 164 pripadnic in pripadnikov abortivnega lobija ter 13 njihovih organizacij 16.2.2016 na državne ustanove in policijo naslovilo javno peticijo z zahtevo, da se prepove molitev za nerojene otroke pred ljubljansko porodnišnico. Še isti dan je bil na spletni strani 24kul.si objavljen članek z naslovom: »Seznam članov abortivnega lobija, ki nasprotuje pravici do življenja nerojenih punčk in fantkov!«. V njem je predstavljena nestrpna peticija abortivnega lobija in, tako kot že prej v Mladini, Dnevniku in na družabnih omrežjih, objavljeni njeni podpisniki.

Po pričanju tožnikov, so se zanje po objavi njihovih imen na 24kul.si začele hude psihične muke in vsemogoče težave, zato so se odločili, da bodo dr. Strehovca, lastnika spletne strani, kazensko ovadili po 297. členu Kazenskega zakonika. Državno tožilstvo in sodišče sta njihovo ovadbo prevzela in sedaj država na stroške davkoplačevalcev preganja dr. Strehovca ter mu grozi z dvema letoma zapora.

K sreči dr. Strehovec ni ostal sam. Peticijo v njegovo podporo je podpisalo že več kot 10.000 ljudi. Javno so ga podprli mnogi ugledni ljudje: nadškof Stanislav Zore, Slovenska škofovska konferenca, Slovenski katoliški laiki, Komisija pravičnost in mir, dr. Ivan Štuhec, priznani pravniki, npr. Boštjan M. Zupančič, dr. Jernej Letnar Černič, mag. Gašper Dovžan, Akademsko društvo pravnik…

Pred prvo obravnavo, ki je bila 10.10.2018 se je oblikovala Koordinacija »Mi ne sodimo, mi pomagamo!«, ki eno uro pred vsako sodno obravnavo pripravi miren shod pred sodiščem v podporo krivično preganjanemu duhovniku. Na treh dosedanjih shodih je vsakokrat sodelovalo okoli 250 ljudi. Na njih so javno podporo v ganljivih nagovorih dr. Strehovcu izrekli: msgr. dr. Anton Stres, David Tasić, Valentina Pikelj, Katarina Nzanbandora, Metka Zevnik in dr. France Cukljati. Za glasbo na shodih skrbi odlična glasbenica Nada Žgur.

Molimo in delamo. Pred vsako obravnavo smo izvedli tudi celonočna molitvena bdenja pred Najsvetejšim.

Pomembno je, da preganjani duhovnik ob teh krivičnih napadih tudi naprej ne ostane sam, kar se žal vseprevečkrat zgodi ljudem v stiski. Slovenci v tem primeru, hvala Bogu, ponovno kažemo široko in pravično srce.

Pred naslednjo obravnavo vabljeni, da se pridružite tudi vi. Skupno molitveno podporo pred naslednjim shodom bomo začeli s sveto mašo, 1. marca ob 18.00 uri, v župnijski cerkvi pri frančiškanih na Viču, v Ljubljani. Celonočno župnijsko bdenje, kateremu se bomo pridružili, bo potem potekalo v kapeli Antonovega doma na Viču, iz petka 1. marca od 18.45 ure na soboto 2. marca, z zaključkom ob 6.45 uri.

Vabljeni, da molitve v podporo dr. Strehovcu organizirate tudi po svojih župnijah, gibanjih, molitvenih skupinah itn.

Aleš Primc,
za Koordinacijo »Mi ne sodimo, mi pomagamo!«
v podporo dr. Tadeju Strehovcu

Zadnje novice

Sorodne vsebine