4 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Jesenska bera čezmejnih prireditev

Najprej naj »pro domo« in kot »last call« za pozabljivce na kratko ponovimo vabili na prireditvi v soorganizaciji naših dveh Klubov koroških Slovencev v Ljubljani in Mariboru.

V sredo, 10. 10. 2018, ob 17:00, bo v Galeriji RRRudolf v Mariboru (Vojašniška 12) odprtje razstave likovnih del avstrijsko-tirolskega slikarja Reinholda Pratschnerja (*1966) »Kamor seže oko / Wohin das Augen reicht«. Po lanski ljubljanski razstavi ter nedavno odprti razstavi v koroških Tinjah avtor, ki je po izobrazbi diplomirani arhitekt, tokrat predstavlja slike in risbe, nastale že v času njegovega bivanja v Ljubljani – od poletja 2016. Avtorja bo predstavila Nataša Stergar. Več ste lahko prebrali v pripetku k našim prejšnjim e-obvestilom.

Ne da bi od tam ponavljali vabila do konca tega tedna, naj dodamo, da od ponedeljeka, 8.10., do petka, 19.10., Zvezna gimnazija in Zvezna realna gimnazija za Slovence v Celovcu gostita dijake Znanstvenega liceja Franceta Prešerna iz Trsta in srednje šole Biotehniškega centra Naklo. V okviru projektu programa Erasmus plus tokrat obravnavajo vodilno temo „Trajnostni razvoj koroške regije“.

Že drevi, 9.10., ob 18:30 bo v dvorani Štajerske deželne knjižnice v Gradcu (Steierm. Landesbibliothek, Kalchberggasse 2, 8010 Graz) prireditev v okviru Slovenske čitalnice; ob glasbeni spremljavi Petra Kunseka bo Maria Valentina Kravanja predstavila »Pesmi s Krasa / Gedichte aus dem Karst / Poesie dal Carso«. Avtorica, rojena 1979 v Gradcu, je umetnostna zgodovinarka, pedagoginja, romanistka in bioterapevtka. Zaradi družinskih vezi se njene pesmi pogosto nanašajo na Kras, Trst in njegove prebivalce, tematizirajo pa tako človeka kot naravo.

V torek, 9.10., ob 20:30 bo v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici v okviru festivala “Kogojevi dnevi 2018” s koncertom nastopil Trobilni ansambel Slovenske filharmonije iz Ljubljane. Vstop je prost!

V sredo, 10.10., ob 19:00, bo tržaški SLORI – Slovenski raziskovalni inštitut v avli Osednje knjižnice Srečka Vilharja v Kopru (Trg Brolo 1) predstavil monografij »Skupnost v središču Evrope: Slovenci v Italiji od padca Berlinskega zidu do izzivov tretjega tisočletja«.

Za sredo, 10.10., in četrtek, 11.10., je koroška SGZ – Slovenska gospodarska zveza vabila na čezmejno poslovno mreženje, mednarodni B2B forum »See Meet Slovenia 2018« v hotelu Habakuk v Mariboru. Več na www.seemeet.si .

V četrtek, 11.10., ob 19:30 (po drugi najavi pa šele ob 20:00) bo v Kulturnem domu v Pliberku sezono abonmaja »Pogled dlje« za Podjuno, in sicer z dramo »Ljubi moj« mlade irske avtorice Elaine Murphy v izvedbi Slovenskega ljudskega gledališča Celje.

V petek, 12.10., se bo na Koroškem zvrstilo več prireditev z gosti iz Slovenije. V naglici naj izmed najav na spletnih straneh celovške ORF in v celovških »Novicah« povzamemo le odprtje razstave in dramski recital v k&k centru V Šentjanžu v Rožu (ob 19:00). Ob stoletnici smrti največjega slovenskega pisatelja je Zavod Ivana Cankarja z Vrhnike pripravil razstavo o njegovem življenju in ustvarjanju. Dramski recital “Brezčasnost Ivana C.“ bo v režiji Alenke Hain izvedel Aleksander Tolmaier ob glasbeni spremljavi Dua FinePulse (Christian Filipič & Roman Pechmann); projekcija: Tomaž Ogris.

V petek, 12.10., ob 18:00 se bodo v čezmejnem bralnem krožku Muzeja norosti na gradu Cmurek na Tratah pogovarjali o delu priznane in priljubljene čilsko-ameriške pisateljice Isabel Allende »Japonski ljubimec«

V petek, 12.10., ob 19:30 bodo v Galerie Vorspann | Galerija Vprega v Železni Kapli (Bad Eisenkappel, Hauptplatz / Glavni trg 8-9) odprli razstavo novih del enega vodilnih predstavnikov abstraktnega slikarstva v Sloveniji univ. prof. Gustava Gnamuša »Recent Works«. Uvod: Nora Leitgeb, glasba: pianistka Tina Mauko; trajanje razstave: do 28.10.2018.

V petek, 12.10. ob 20:00 bo v »Prulčekj bar-u« oz. v »Jazzclub-u Prulček« v Ljubljani (Prijateljeva 2) v koncertnem ciklu avstrijskih glasbenih skupin nastopil »DACH« s štirimi glasbeniki iz Avstrije in Ukrajine: David Six (klavir), Mathias Ruppnig (bobni), Andrej Prozorov (sopranski saksofon) in Ilya Alabuzhev (kontrabas). Njihova glasba vsebuje elemente džeza, klasične glasbe, folklore in tradicionalnih indijskih ritmov.

Spet lahko prisrčno čestitamo dvema prijateljema našega kluba na Koroškem:

– pred dnevi je dr. Vladimir Wakounig, upok. izredni univ. profesor Alpsko-jadranske univerze v Celovcu, prejel nagrado Republike Slovenije na področju šolstva za leto 2018, in sicer za izjemne raziskovalne dosežke na področju dvojezičnega šolstva na Koroškem in analize praks dvojezičnega izobraževanja v več evropskih državah, kar je privedlo do novega modela dvojezičnega izobraževanja;

– 12.10. pa bo v okviru literarnega natečaja Koroške pisateljske zveze v Musilovi hiši v Celovcu urednica celovškega verskega tednika »Nedelja« Mateja Rihter za svoje delo „Tolažba za ob pol dveh“ prejela nagrado za novo literaturo v slovenščini.

Tudi danes, v torek, 9. 10. 2018, do 15:15 – po dvotedenskem premoru – nam poštarji v ljubljanski Šiški še niso dostavili nove številke celovškega tednika »Novice« … Ceterum censeo, da je viribus unitis takoj potrebno spet zagotoviti njihovo redno izhajanje! In še lep pozdrav na vse konce!

Janez Stergar, Klub koroških Slovencev v Ljubljani

Zadnje novice

Sorodne vsebine