-1.4 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

Javno pismo predsednici SAB Alenki Bratušek! Kako je z vašimi obljubami glede pokojnin?

Sem upokojeni policist kateri je na zadnjih volitvah glasoval za vašo stranko.

Presenetilo me je dejstvo, da ste umaknila iz parlamentarne procedure predlog zakona o zvišanju odmernega odstotka pokojnin novih upokojencev (resnici na ljubo bi se morale pokojnine s tem zakonom uskladiti oz. na novo odmeriti vsem upokojenim po ZPIZ-2, to je od 1.1.2013 dalje, saj so bili vsi ti z novim zakonom dejansko prikrajšani).Res je, da poslušamo zgodbo, da je bilo z ZPIZ-2 ustavljeno padanje pokojnin (padale bi sicer do l. 2024 po 0,5 %) letno. Vendar je bil znesek izračunane pokojnine po ZPIZ-1 na dan 1.1.2013 še vedno višji od tistega po ZPIZ-2. 

Seveda je potrebno dvigniti z izredno uskladitvijo tudi pokojnine starejših generacij upokojencev upokojenih pred l. 2013.

Zbirala ste podpise po vsem večjih slovenskih mestih, tudi sam sem podpisnik vaše peticije. 

Bojim se nečesa – da bodo vsa ta prizadevanja nekako izzvenela, da ne bo nič (tresla se je gora in rodila miš). Nekako tako kot je bilo z g. Karlom Erjavcem in njegovim DESUS-om. 

Pojasnila ste, da predloga niste vložila na glasovanje, ker so vas tako prosile druge parlamentarne stranke. Zdaj imamo pred vrati zopet stavko javnega sektorja, zdravnikov, zopet je slišati tudi moje nekdanje kolege policiste…

Bojim se da bomo upokojenci ostali nekako na stranskem tiru, pozabljeni od vseh… Upokojence je težko organizirati in pripeljati pred vladno poslopje, da bi tudi oni stavkali. Sicer pa ali bi to sploh koga zanimalo. Je pa res, da bi 600.000 upokojencev lahko, če bi bili enotni, postavljalo in odstavljalo vlado. Seveda niso, tisti z majhnimi pokojninami so praviloma neuki, onim z visokimi pa s ni potrebno ukvarjati z umetnostjo preživetja.

Je pa res, da se že pojavljajo predlogi o ustanovitvi nove stranke upokojencev katera bi se dejansko ukvarjali z problemi in težavami upokojencev, njen predsednik pa bi postal minister resorja za delo, dom in družino.. ali pa vsaj zdravstveni minister (ne pa tako kot zdaj g. Erjavec obrambni minister kar sicer nima z upokojenci nobene zveze in gre povsem za njegove osebne interese).

Ekonomisti nas strašijo, da je pred vrati nova gospodarska kriza (v pripravi, se kuha…). Druge stranke trdijo, da bi odmerni % novih pokojnin dvigovali postopoma do l. 2022, da bi dvigovali postopoma pokojnine starih upokojencev po 1 % letno, če bi bila gospodarska rast vsaj 3 %. 

Imamo že nekaj let konstantno gospodarsko rast katera pa se ustavlja (tako ekonomisti) in prav gotovo ne bo trajala v nedogled. 

Še nekaj, zvišanje odmernega % ob podaljšanju pokojninske oz. delovne dobe. V redu! Hkrati pa odmera od najboljših 34 let namesto zdajšnjih 24-tih že v štartu prinaša praviloma 9 % manjše pokojnine (izračunano!). Se pravi da nismo naredili ničesar. 

Zato vas najvljudneje naprošam, da vaš predlog o povišanju odmernega % pokojnin po ZPIZ-2 (od 1.1.2013 dalje) in hkrati izredno uskladitev pokojnin starih upokojencev (pred 1.1.2013) vložite čimprej v parlamentarno proceduro oz. glasovanje. 

Vem, usklajevanje in rast pokojnin sta zapisana v koalicijski pogodbi. Vendar je koalicijska pogodba le kos papirja, morda le spisek želja ali predlogov kateri bodo ali pa tudi ne uresničeni

Vaši volilci smo vam zaupali in verjeli, da bo krivica katera je bila storjena z ZPIZ-2 končno popravljena, pa tudi neusklajevanje pokojnin starih upokojencev (za dobrih 8 % po sistemskih zakonih gre). Veliko slovenskih upokojencev živi pod mejo revščine, tudi pokojnine katere so višje za 100 € ali 200 € ne prinašajo blagostanja. Generacije odhajajo in ne bomo storili prav veliko, če jim obljubljamo, da bomo za njih poskrbeli enkrat v prihodnosti, tam po l. 2020 in naprej. Jesti, piti, se oblačiti in plačevati položnice je potrebno tu in zdaj pa tudi cena oskrbe v domovih za ostarele je iz dneva v dan višja, bog ne daj da si nepokreten ali dementen (potem si finančno breme svojim potomcem in sorodnikom).

Upam, da boste moje pismo vzela na znanje in ukrepala v skladu s svojim predvolilnimi obljubami in zagotovili. 

S spoštovanjem, Sony Globokar  

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine