6.3 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Janša, kriv si, sodišče ni potrebno!?

Avtor: Franc Mihič, Ribnica

Tako je sporočilo “naprednih”medijev, celo javne RTV, ki javnosti sporočajo o svobodi govora in mišljenja pod Janšizmom? Pojem Janšizem pa so ravno oni opredelili, zanj “umetno ustvarili razmere”, ga lansirali v javnost , sedaj pa ti rešitelji države svarijo ljudstvo pred njim. Samo da izgine premier Janša, ker nas on vodi v propad avtoritarne enopartijske države, čeprav jo še vedno zagovarjajo kot vzor, a so jo tudi pomagali razdreti.

Pretresen sem, kar berem v naprednem tisku in vidim na TV ekranu. Kako lahko novinarja in glavna kolumnista Dela, dr. Ali Žerdin in dr. Janez Markeš, tako linčata premiera. Nisem ravno občudovalec Janeza Janše, tudi mene zelo moti pretirano »tvitanje« in ironično komuniciranje. Dvom o njegovi nedolžnosti za mnoge naj ne bi bil problem, temveč je problem njegovo komuniciranje in obnašanje, saj da s takšnim obnašanjem pri marsikomu vzbudi sum, da je morda takšen zaradi tega, ker je kriv!« Domneva, ki jo mediji ponavljajo je, grozljiva.

Domneva, ki jo celo mediji ponavljajo, kar brez sodišča, postane resnica, kar je velika krivica. Pravosodje ga ni uspelo pravnomočno obsoditi in primer je zastaral. Vrhovni državni tožilec, mag. Andrej Ferlinc, ga je obtožil samo z “indici”, ni pa našel drugih kvalitetnih potrebnih dokazov, da bi ga lahko pravosodje pravnomočno obsodilo. Mag. Andrej Ferlinc je vrhovni državni tožilec, ki je pred leti prejel medaljo za izjemne delovne uspehe ter prispevke k strokovnemu in znanstvenemu razvoju tožilske službe, letos pa medaljo za življenjsko delo. Moramo res brez besed sprejemati neuspehe tožilstva in plačevati še ogromne stroške neuspešnega procesa. Kdo bo pojasnil, kako je mogoče, da odgovorni za neuspehe dobivajo še medalje.

Tožilec pa bi se še enkrat rad, na enak način, lotil Patrie. »VSloveniji sodniki in tožilci v nobenem primeru ne morejo kazensko odgovarjati za opravljeno delo. Tudi ne, če se izkaže, da so bile njihove presoje neskladne z nadrejenimi pravnimi presojami problematike oziroma se ugotovi, da so temeljile na pristranskih oziroma izkrivljenih interpretacijah zakonov, ker so apriorno dobronamerni.« Tako berem v Delu, oktobra l. 2017. «Dokler človek ni bil obsojen s pravnomočno sodbo, je nedolžen. To je eden od temeljnih postulatov pravne države, ki se ga pri nas tako težko učimo,” opozarja dr. Marko Bošnjak, sodnik na evropskem sodišču za človekove pravice. Novinarja dr. Ali Žerdin in dr. Janez Markeš pa še vedno javno trdita, Janez Janša ni nedolžen. Nista edina?! Ponovno berem njune izjave: »Janša ni nekdo, ki bi smel uporabljati besedo »krivosodje ”. Svojo plačo bo najbolje zaslužil, če bo spokal in šel z oblasti dol. Ni sogovornik sodstva. Še najmanj kot obsojen kriminalec in kot nekdo, ki se stalno sprehaja po robu kriminala. O sodstvu nima kaj govoriti, Janez Janša za vse kar si pretrpel, si samo ti kriv in nihče drug. Janša je bil politik v zaporu. Ustavno sodišče je presodilo, da med postopkom pred rednimi sodišči politikovo kaznivo dejanje ni bilo konkretizirano na način, ko bi bila krivda dokazana onkraj razumnega dvoma. ”

Kdor še vedno trdi, ” Janez Janša je kriv”, širi neresnico, to je vendar kriva obtožba ceste, ne pa sklep sodišča! Novinar nedolžnemu odreka celo pravico do javne besede! Ali ni to kršenje človekovih pravic? Ali taka ravnanja dvigajo ugled novinarstvu in pravosodju, kar še kako potrebuje naša država prava? Kdaj bo pri nas veljalo: “Dokler človek ni bil obsojen s pravnomočno sodbo, je nedolžen! “

Zadnje novice

Sorodne vsebine