10.2 C
Ljubljana
sobota, 25 maja, 2024

Izjava ZNP v zvezi z izjavo predsednice Konfederacije novinarskih sindikatov RTVS: Obsojamo prostaški in agresiven diskurz Helene Milinković

Piše: Združenje novinarjev in publicistov 

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) obsojamo prostaški in agresiven diskurz, ki si ga je privoščila predsednica Konfederacije novinarskih sindikatov RTV Slovenija Helena Milinković, ko je na novinarski konferenci dne 14. 11. 2022 vodstvo te ustanove, člane organov upravljanja in vse, ki se z njenimi pogledi ne strinjajo, označila za pse, ki da jih je potrebno odstraniti iz te ustanove. Takšne izjave so v nasprotju s temeljnimi normami civiliziranega komuniciranja in kot takšne zastrupljajo ne samo kolegialne odnose v RTV Slovenija, ampak tudi splošno ozračje v slovenski družbi.

Ob tem z zaskrbljenostjo ugotavljamo, da je tovrsten govor odmev načina komuniciranja, ki ga prakticirajo najvišji predstavniki oblasti. Tako predsednik vlade svoje politične nasprotnike označuje za “mračne sile”, ki jih je treba za vsako celo ustaviti. In za njim to ponavljajo drugi člani vladajoče garniture. Ti s svojo nestrpno retoriko dajejo zgled svojim privržencem, tudi tistim v novinarskih vrstah.

ZNP poziva vse politične, medijske in ostale protagoniste javnega življenja, da se v svojih izjavah izogibajo sramotenju in poniževanju tistih, za katere menijo, da so njihovi nasprotniki.

Upravni odbor ZNP

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine