26.1 C
Ljubljana
sreda, 19 junija, 2024

(IZJAVA) Slovenske škofovske konference pred volitvami v državni zbor

Piše: Msgr. dr. Andrej Saje

V nedeljo, 24. aprila 2022, bodo potekale volitve v državni zbor, na katerih bomo izbirali predstavnike, ki bodo v našem imenu odločali o prihodnosti Slovenije in njenih prebivalcev. Kristjani smo odgovorni, da na volitvah sodelujemo in tako dejavno soodločamo o našem skupnem življenju.

Ljudje smo družbena bitja. K našim pravicam in dolžnostim sodi tudi skrb za skupno življenje. Družbeno življenje je možno samo, če vsi spoštujemo določene skupne vrednote, kot so spoštovanje dostojanstva vsake človeške osebe, enakopravnost, svoboda, solidarnost, mir, pravičnost in resnica. Različni pretresi v zadnjem času v okolju, v katerem živimo, razodevajo, da so te temeljne vrednote ogrožene. Upada zaupanje v institucije demokratične družbe, v verodostojnost informacij, v sposobnost mirnega reševanja različnih napetosti. Najpomembnejši vzvod, s katerim lahko vsaka državljanka in državljan ščitita temeljne vrednote, so demokratične volitve. K resni in odgovorni skrbi za ta svet sodi, da se jih udeležujemo. Pri tem smo poklicani k umnemu in razsodnemu ravnanju. Ne pustimo, da o nas in naši usodi odločajo drugi. Odločimo se po lastni presoji glede na naše vrednote in dosedanje izkušnje. Predstavnikov ljudstva ne moremo presojati zgolj po všečnih besedah in gestah, ampak je treba gledati predvsem na dejanja, s katerimi ljudje in institucije pokažejo širšo sliko.

Nesmiselno in škodljivo je vnaprejšnje izključevaje kogar koli iz demokratičnega odločanja posameznikov in skupin ali odrekanje legitimnosti določenemu delu državljank in državljanov pri oblikovanju naše skupne prihodnosti. Demokracija se uresničuje v soočenju in sobivanju različnih pogledov, ki mora temeljiti na strpnosti in spoštovanju drugih in drugače mislečih. Za vsako tekmo, tudi politično, so potrebni zaupanja vredni igralci in transparentna pravila. Slednja zavezujejo vse, da bodo svojo kakovost dokazovali s programi, kandidati in zlasti z dejanji. Pri tem ne smejo spregledati temeljnih vrednot, ki so skupne človeški skupnosti.

Ne predajmo se apatičnosti in miselnosti, da se ne da ničesar spremeniti. Spremembe so možne samo, če bo vsakdo k njim prispeval svoj najboljši del. Kristjani smo povabljeni, da prevzamemo odgovornost za prihodnost naše domovine in gremo na volitve.

Novo mesto, Ljubljana, 14. april 2022

Msgr. dr. Andrej Saje, novomeški škof in predsednik SŠK

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine