12.8 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Inzko izrazil pred procesom solidarnost s Kukovico

V zvezi s sodno obravnavo pred okrajnim sodiščem v Železni Kapli dne 7. marca je predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev, Zdravko Inzko, klical bivšega ravnatelja Kukovico in mu izrazil svojo “popolno solidarnost”. Izrazil je tudi obžalovanje, da se obravnave v Železni Kapli ne bo mogel osebno udeležiti in moralno podpreti gospoda Kukovico.

 

Franc Kukovica je baje v svoji domači vasi Sele v občini Žitara z lepilnim trakom poškodoval krajevni napis, ker je nemškemu imenu Sielach dodal štiri črke:  Sele. Gospod Kukovica bo verjetno moral plačati kazen zaradi napravljene škode, za stroške odstranitve papirnih črk.

Nobeden se pa ne vpraša, kakšna škoda je čez leta nastala deželi Koroški zaradi trde drže občine Žitara vas, ki se dolga leta upira postavitvi malih dvojezičnih tablic. Zaradi te nesprejemljive drže občine,  je sprejemnik velike avstrijske nagrade za literaturo, Florjan Lipuš, vrnil častno občanstvo občine Žitara vas, poleg tega pa se Lipuš sprašuje v vseh svojih javnih nastopih, kako to, da se občina boji štirih črk?

“Upamo na pravično sojenje v Železni Kapli, ne glede na izid pa Slovenci izražamo popolno solidarnost z gospodom Francom Kukovico, ki se ne bori samo zase, temveč za celo slovensko narodno skupnost”, je dejal Inzko.  

Celovec, 06.03.2019

Zadnje novice

Sorodne vsebine