6.7 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Igor Gabrovec (SSk): »Zanimiva študija, ki v svojih zaključkih žal odkriva toplo vodo…«

Senatorka Tatjana Rojc je včeraj dopoldne v Trstu uradno predstavila študijo o vprašanju parlamentarnega zastopstva slovenske narodne skupnosti v Italiji, ki je bila naročila odvetniku in raziskovalcu Gulianu Salberiniju.

»Gre za zanimivo in gotovo tudi zelo koristno analitično študijo, ki široko zaobjema pravno in politično plat vprašanja zastopanosti Slovencev v rimskem parlamentu. Kot taka je vredna poglobljenega branja in ocene, že na prvi pogled pa imam vtis, da odv. Salberini premalo poudarja politični pomen 26. člena zaščitnega zakona, ki z navajanjem obveze po olajšanih postopkih v volilni zakonodaji za izvolitev slovenskega zastopnika v obeh vejah italijanskega parlamenta dejansko utrjuje in pojasnjuje splošna ustavna določila v korist priznanih manjšin. Pisec študije omejuje pomen mednarodnih dogovorov, češ da niso izrecno obvezujoči, kar posledično zmanjšuje dejstvo, da je Slovenija to področje uredila na zgleden način« je po predstavitveni tiskovni konferenci komentiral deželni svetnik in politični tajnik SSk Igor Gabrovec.

»Žal mi je predvsem, ker študija, ki nosi datum aprila 2019, kar natančno analizira problem, v svojih zaključkih pa dejansko ne ponuja nobene konkretne rešitve. Slednjo prenaša na dobro voljo in občutljivost zakonodajalcev, ki naj bi v prihodnjih tednih in mesecih sprejemali nov volilni zakon. Strinjam se z ugotovitvijo kolege tajnika Demokratske stranke Cristiana Shaurlija, ki je poudaril, da je leva sredina doslej vedno zagotovila izvolitev Slovenca ali Slovenke v parlament in da si nadeja, da se bo tako tudi nadaljevalo. Mislim, da bi bil korak naprej ko bi lahko nekega dne slovenska narodna skupnost samostojno, suvereno, demokratično in transparentno izbirala svojega zastopnika ali zastopnico v Rimu, tako kot je priznano Italijanom v Sloveniji. Res je, da smo vse povojno obdobje vedno imeli nekoga v Rimu. Ni pa normalno, da zastopnika Slovencev izbirajo Italijani ali celo le vodstva vsedržavnih italijanskih strank. Pričakujem si, da bodo slednja danes pripravljena, da vsaj v novo volilno zakonodajo zapišemo taka pravila, ki slovenski narodni skupnosti priznajo dostojanstvo, da sama izbira svoje zastopnike« zaključuje deželni tajnik SSk Igor Gabrovec.

Zadnje novice

Sorodne vsebine