25.3 C
Ljubljana
sobota, 19 junija, 2021

Gregor Preac: Bangkok, pod masko

Tajska še mirna, ko okrog dežele v paniki. Leti večinoma odpovedani ali pa vize začasno ukinjene (Indija, Vietnam, od danes tudi Indonezija, Malezija, in vse tajske sosede). Na Tajskem le 40 okuženih, nihče umrl, polovica ozdravela. 

 

Ukrepe na Tajskem, ki meji na Kitajsko in imela prej veliko kitajskih turistov, sprejeli že pred dvema mesecema. Tudi preglede telesnih temperatur na letališčih, obvezne karantene. Maske, gel za roke povsod, še na avtobusih, merjenje temperatur s pištolco v ustanovah, specializirane bolnišnice, ambulante. Zdravijo z zdravili proti HIV virusu in s tabletami proti malariji, da zbijejo temperaturo. 

Ker imam do 15. aprila začasno ukinjeno indijsko vizo, pa podobno je z vizo za Vietnam in letom za Hanoi, bom naslednji mesec, potem ko se mi je zrušilo načrtovano jugovzhodnoazijsko potovanje, preživel na tajskih otokih. Kaže, da je statistično veliko bolj varno zdaj biti na Tajskem kot v Sloveniji ali v Evropi.

Želim vam uspešen boj s koronavirusom. Svetujem, da si pogledate kitajske, tajske, tajvanske in singapurske izkušnje boja z epidemijo! 

Sicer pa so izkušnje hoditi z masko nenavadne, skoraj zanimive, a sem tegavtod kot Azijci že navajen s prejšnjih potovanj zaradi smoga.

Maske so postale celo modni trend, modni dodatek, ene prav dobro oblikovane, z zabavnimi napisi, sličicami. Moja je nogometno-košarkaško-rugbyjevska. ?

Ljudje smo vendar povsod tudi optimisti, šaljivci, ne damo si vzeti lepega življenja, lepot, užitkov, svobode, potovanj!

Sicer pa nas bo koronavirus okrepil, nam dal misliti o smislih sodobnega življenja, sveta, potrošništva, globalizacije, zagotovo pa moderniziral šolstvo, politiko, medije, medmrežje, potovanja, delo od doma… Morda celo prehrano in zavedanje, kako pomembna sta duševno in telesno zdravje, notranji mir, socialni stiki. Tu v Aziji prisegajo na jogo, meditacijo, turmeriko, ingver, čili, česen, zeleni čaj… So konfucionistično-taoistično-budistično umirjeni in pragmatični. 

GREGOR PREAC, Bangkok, Tajska 

Zadnje novice

Sorodne vsebine