9 C
Ljubljana
sobota, 1 aprila, 2023

(PREJELI SMO) Glasbenik, ki ga preganja Španija, ne bo izročen

Piše: Jordi Oriola Folch

Belgijsko pravosodje je 28. decembra letos potrdilo, da maldorškega raperja Valtònyca ne bo izročilo Španiji, saj razume, da je obsodba besedil pesmi v nasprotju s svobodo izražanja. Leta 2018 ga je Audiencia Nacional (izjemno sodišče iz časa Frankove diktature) obsodilo na 3 leta in 6 mesecev zapora, ker je med drugim prepeval, da je kralj Juan Carlos I. tat. Dan pred zaporom je pobegnil v Belgijo, kjer je v izgnanstvu še danes. To ni edini primer. Drug raper, Pablo Hásel, je bil obsojen na več kot tri leta in je v zaporu od februarja 2021, ker je med drugim tudi žalil kralja, ko je dejal, da je tat.

Po ironiji usode pa sta marca 2020 časnika Geneva Tribune in Daily Telegraph razkrila, da naj bi imel nekdanji kralj Juan Carlos I. tajne račune v Švici, da bi se izognil španskim davkom, kjer skriva več kot
100 milijonov evrov goljufivih provizij savdskega kralja. Sodijo mu v Švici in Španiji, vendar se je nekdanji monarh, da bi se izognil nevarnosti zapora, preselil v Abu Dabi, ki nima pogodb o izročitvi, in sicer kot poseben gost arabskega režima. Pred kratkim smo izvedeli, da je nekdanji španski kralj v Abu Dabiju prijatelj in sosed libanonskega trgovca z orožjem Al Asirja, ki ga prav tako preganja špansko pravosodje.

Sodniki, ki so obsodili oba raperja, so zelo spolitizirani in sodijo z izrazito ideološko pristranskostjo. Enrique López López, eden od sodnikov, ki so obsodili Valtònyca, je povezan z Ljudsko stranko in je prišel na ustavno sodišče (najvišje v španski hierarhiji), vendar je moral leta 2014 odstopiti, ker so ga ujeli, ko je vozil motor brez čelade in pod vplivom alkohola. Drugi sodnik, Concepción Espejel, tesno povezan s Civilno gardo in Ljudsko stranko, ki je v preteklosti že izrekel več spornih sodb (na primer v zadevi Valtònyc), je pravkar napredoval na ustavno sodišče.

Špansko pravosodje takšno vrsto sodnikov spodbuja na ustavno sodišče in se brez težav vmešava v politične zadeve, kot je to storilo v primeru katalonske neodvisnosti. Gibanje za neodvisnost, ki je demokratično in miroljubno ter je bilo preganjano le zato, ker njegov politični projekt ni v skladu z ultranacionalistično in monarhistično vizijo, ki je od Francovega režima dalje prežemala vse španske institucije, zlasti sodstvo, policijo in vojsko. Valtònyc je namreč lahko pobegnil in se pred belgijskim sodiščem pojasnil s pomočjo predsednika Carlesa Puigdemonta in drugih katalonskih politikov, ki so se zavzemali za neodvisnost in so živeli v izgnanstvu v Belgiji, da bi se izognili nepravičnemu in maščevalnemu sojenju s strani španskega pravosodja.

Več informacij:
– Valtonyc: https://en.wikipedia.org/wiki/valt%c3%b2nyc
– Pablo Hásel: https://ca.wikipedia.org/wiki/pablo_has%c3%a9l

 

 

Jordi Oriola Folch

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine