18.1 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Gabrovec: V razvoju goriškega letališča naj bodo soudeleženi vsi!

Med današnjim zasedanjem Deželnega sveta je predstavnik SSk Igor Gabrovec predložil vprašanje na takojšnji odgovor v zvezi s postopkom dokapitalizacije družbe, ki upravlja goriško letališče. Slednje je bilo že večkrat v središču pozornosti; v zadnjih tednih predvsem zato, ker se je družba ponovno znašla v hudi finančni stiski. Gabrovec je uvodoma spomnil, da je ta kraj izrednega pomena za celoten goriški prostor, dalje pa obnovil etape zadnjih desetletij, ki bi morale objektu omogočiti nov preporod dejavnosti.

Družba Aeroporto Amedeo Duca d’Aosta je nastala leta 2003 z namenom, da omogoči razvoj objekta. »Leta 2015 ji je vsedržavna družba ENAC dodelila začasno dovoljenje za upravljanje letalske dejavnosti, konzorcij pa je vselej doživljal zelo negotove čase, ki so se letos močno zaostrili, saj so dolgovi docela spodjedli glavnico. Družbo je pretekli teden rešil goriški občinski svet, s tem da je prižgal zeleno luč novemu poslovnemu načrtu konzorcija, ki med drugim predvideva vzpostavitev družbenega kapitala v višini 600.000 evrov. Z deželnim zakonom št. 6/2019 je bila Dežela že dodelila Občini Gorica izredni prispevek namenjen prav za saniranje družbe« je dejal Gabrovec, »opozarjam pa, da je med družbeniki tudi Občina Sovodnje ob Soči«. Na podlagi delniške razdelitve bi morala mala občinska uprava v naslednjih tednih odšteti 130.000 evrov, zato je Gabrovec spraševal, ali se ne zdi deželni upravi umestno nameniti izredno podporo tudi tej Občini. Deželni odbornik Pizzimenti je v telegrafskem odgovoru odgovoril, da finančna postavka občini Gorica ni bila namenjena dokapitalizaciji družbe temveč njenemu razvoju.

Deželni svetnik Slovenske skupnosti je v svoji repliki dejal, da »ostaja neizpodbitno dejstvo da je bila Občina Gorica deležna finančnega prispevka za vlaganje v ohranitev letališča in posredno tudi za utrditev lastne vloge v konzorciju, ki ga upravlja. Velika Občina znotraj lastnega proračuna zlahka najde, posebej ob zaključku leta, potrebna sredstva. Istega ne more narediti majhna Občina, kakršna je Sovodnje, in zaradi tega tvega, da ostane izključena iz upravljanja pomembne gospodarske infrastrukture, čeprav je lastnica večjega dela njenega ozemlja. Zato vztrajam na zahtevi in si bom dalje prizadeval, da deželna uprava podpre napore vseh poklicanih osebkov, da se lahko goriško letališče ne le ohrani, temveč da polno zaživi z vsem svojim gospodarskim potencialom« je zaključil deželni svetnik SSk Igor Gabrovec.

Trst, 3. decembra 2019

Zadnje novice

Sorodne vsebine