9 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

FARSA O ODGOVORNOSTI, POGUMU in moralni drži sodnikov

Spoštovani!

Saj ni res, pa je, po mnenju Komisije za etiko in integriteto pri sodnem svetu znižuje ugled sodne veje oblasti v Sloveniji pogumno in pošteno sojenje ter kritično razmišljanje sodnika Radonjića, ki je v oddaji Intervju (J. Možina) na RTVSlo omenil vpletenost globoke države v umor direktorja KI J. Jamnika. Javno je spregovoril tudi o pritiskih iz pravosodja naj obsodi Noviča. Kasneje je v prispevku na spletnem portalu Portal Plus metaforično(!) spregovoril o nespametnem (norem) pisanju nekega doktorja Borisa (njegov IQ je primerjal z velikostjo njegovih čevljev). Ta je na svojem blogu, le na osnovi javnega poročanja “vpletenih organov” (tudi prijateljev golobičev?) in brez dokazov, že takoj po umoru Jamnika obsodil Noviča kot morilca (sic!), posredno pa je gnoj spustil še na stranko SDS (stranko desničarjev-morilcev so papagajali komentatorji na spletu). Novič je bil njen kandidat za župana v Sežani. Na takratno “filozofovo” hujskaško in sovražno(!) pisanje so me opozorili prizadeti Novičevi sorodniki!!! 

Iva Pavlin Žurman

 

21. januarja 2020 se je sodnica Nina Betetto podpisala pod načelno mnenje KOMISIJE

 

KOMISIJA ZA ETIKO IN INTEGRITETO

Številka: Su Ek 34/2019-6

Datum: 21. 1. 2020

Komisija za etiko in integriteto je na podlagi drugega odstavka 52. člena Zakona o sodnem svetu (v

nadaljevanju ZSSve) obravnavala pobudo stranke (dr. Boris, op.) za sprejem načelnega mnenja glede etičnosti

ravnanja …, okrožnega sodnika svetnika na … sodišču v …, in je na 28. seji 21. 1. 2020 sprejela

načelno mnenje:

Zapisi sodnika v članku z naslovom: “O bednem filozofu: Ali je A.A. retardiran? Ali ima IQ višji od

številke čevljev?”, objavljenem na …, pomenijo kršitev načela (Ugled) Kodeksa sodniške etike. Sodniška etika mu veleva, da „z osebnim zgledom varuje ugled sodstva in se pri vseh svojih dejavnostih izogiba neustreznemu ravnanju ali obnašanju”.

…………………..

(str. 6): Od vsakega sodnika se namreč utemeljeno pričakuje, da kljub zahtevni in odgovorni sodniški službi, ki zahteva pogum in visoko moralno držo in 

katere del je tudi sprejemanje kritike javnosti, ohrani dostojanstvo in spoštljiv odnos do kritikov  ter svoje mnenje izrazi na etično sprejemljiv način (poudarila) 

Predsednica Komisije za etiko in integriteto

mag. Nina Betetto

 

KOMENTAR na zgornji zapis:

 

1.) “Zahtevna in odgovorna sodniška služba” – za nepošteno sojenje, kršenje človekovega dostojanstva, človekovih pravic dejansko nihče ne odgovarja, niti sodniki, niti njihovi nadrejeni!

Čeprav je VS razveljavilo nepošteno sojenje sodnikov v zadevi Novič (Koleta, senat Živič, Merčun, Štrukelj) in vrnilo sojenje na 1.stopnjo (senat s sodnikom Radonjićem) je po pritožbi tožilke Žgajnar (država) Višje sodišče (Anton Panjan) najprej zavrnilo sojenje na drugem sodišču, nato postavilo celo isti senat, ga kasneje 2x spremenilo in na koncu zadržalo isto poročevalko S. Živič, ki je že v prvem senatu kršila načelo nepristranskosti ! Je to zakonita, pogumna in moralna drža višjega sodišča, sprašujem predsednico komisije. 

Pojasnilo: Višje sodišče (A. Panjan) je zavrnilo predlog (vlogo) obrambe za določitev drugega višjega sodišča, celo z grožnjo prijave odvetnika Hribernika Odvetniški zbornici. Pobuda za prenos sojenja je bila poslana na US, ki zadeve sploh ni obravnavalo (podobno se je dogajalo pri pritožbi glede pripora Noviča, op.). Brez jasnega pojasnila se je zamenjal senat (Milana Štruklja je nadomestil Boris Hrovat), ki se je kmalu zamenjal ponovno (Borisa Hrovata je zamenjal Igor Mokorel), kakšna dva tedna pred sejo se je sestava senata zamenjala tretjič (namesto Tatjane Merčun Barbara Črešnar). Načelo zakonitega sodnika(!) je kršeno na način, ki ga ne beleži sodobna pravna praksa!!! So sodniki bogovi?

2.) “Pogum in moralna drža sodnikov, sprejemanje kritike javnosti, dostojanstvo in spoštljiv odnos do kritikov” – piše Betettova

Ali to pomeni, da morajo sodniki (ne le Radonjić) sprejemati našo kritiko (Odbor 2014, Odbor 2015),– kritiko ljudstva v čigar imenu sodijo in ki zahtevamo spoštovanje zakonov in ustave(!), zahtevamo pravosodje in ne krivosodja! A nas niso obsojali z različnimi izrazi? “Pogumno in moralno” višje sodišče je celo grozilo odvetniku Hriberniku s prijavo.

Zanimivo, o spoštljivosti govorijo tisti, ki so nedotakljivi, ki ignorirajo prizadevanja tudi pravnikov posameznikov, ki so se oglasili v tem škandaloznem sojenju! Vladavina prava? 

Kaj pa varuh človekovih pravic, zakaj ga imamo? 

https://dosjemilkonovic.si/post/502145/je-slovensko-pravosodje-vredno-spostovanja-sodnik-radonjic-ne-le-da-ni-dokazov-da-je-novic-kriv-dokazano-je-da-ni-kriv  

Zadnje novice

Sorodne vsebine