7 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Dvoličnost javne RTV Slovenija

Strinjamo se lahko, da naša RTV hiša opravlja pomembno funkcijo obveščanja, kulture, izobraževanja pa tudi zabave. To bi moralo obveljati še naprej, če gledamo iz vidika majhnosti nacije in vplivov globalizacije medijskega prostora.

 

Žal pa nekateri na javni RTV tega poslanstva ne razumejo prav dobro, še posebej, če gledamo iz vidika neprostovoljnega financiranja te hiše. Predvsem informativni program pri tem izstopa v negativnem smislu. Zakaj ? V sredo, 29. aprila, so v oddaji “Odmevi” predvajali  izjavo premiera Janše o zmanjševanju omejevalnih ukrepov v zvezi s “covidom 19 “, a glej ga zlomka, izjave, ki sploh ni bila dolga, niso predvajajo v celoti, kot npr. na komecialki, ampak so izrezali tisti del, kjer se predsednik vlade zahvali državljanom za dosledno spoštovanje ukrepov ter izpostavi tiste, ki zavestno kršijo ukrepe in s tem ogrožajo zdravje drugih sodržavljanov. Torej neke vrste cenzura, ker očitno nekomu na RTV  ni v interesu, da ljudje slišijo tudi pohvalo na svoj račun in opozorilo kršiteljem.

Pa to žal ni prvi primer samovolje pri poročanju. Nekaj dni pred velikonočnimi prazniki so v ” Dnevniku” predvajali izjavo premiera, v kateri je govoril o nujnosti ukrepov omejevanja gibanja, prizadevanjih vseh odgovornih za zajezitev epidemije in drugem, nazadnje pa je še voščil za praznike. In kaj so naredili na na RTV? Sredi nagovora premiera so predvajanje prekinili in nas tebi nič meni nič usmerili na nepomembni 3. program za ogled preostanka izjave! Neverjetno in nezaslišano. Kaj pa je v teh kriznih časih bolj pomembno, kot spremljanje najbolj odgovornih glede stanja na tem področju? Ne predstavljam si, da bi kaj podobnega storili italijanskemu premieru ali francoskemu predsedniku, da ne omenjam predsednika Trumpa!

Na javni RTV pogosto izpostavljajo svobodo novinarskega dela, po drugi strani pa pozabljajo na odgovornost in spoštovanje minimalnih standardov o poštenem in pravičnem posredovanju informacij vsem ljudem. Še več, drznejo si postavljati merila koliko in kako bodo o kom poročali in sledili temu glede na to iz katerega političnega pola je kdo!

Zaposleni na javni RTV ne bi smeli pozabiti, da mi potrebujemo njih, oni pa nas, zato ne bi smeli poglabljajti brezna  nezaupanja in nekredibilnosti, ki si ga s takšnim delom kopljejo.

Jože Ferme, Ljubljana 

Zadnje novice

Sorodne vsebine