10.4 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Dvig odmernega odstotka pokojnin za moške – novela ZPIZ-2, nove krivice…

V Državnem zboru je v teku branje novele ZPIZ-2 katera naj bi na novo upokojenim upokojencem moškega spola vsako leto od l. 2020 dvignila odmerni odstotek za 1% (iz 57,25% na 58,25%), tako do l. 2025 za skupaj 6 % (iz 57,25% na 63,25%), seveda le upokojenim v tekočem letu. Tako bi bili izenačeni z upokojenkami ženskega spola.

 

Teh 6 odstotnih točk pomeni pri slovenski povprečni pokojnini 50 € mesečno oz. skupno 10.000 € pri povprečni življenski dobi slovenskega upokojenca in časom prejemanja pokojnine.

Vse lepo in prav. Vendar je tu zakonodajalec pozabil na vse tiste upokojence kateri so se tudi upokojili po ZPIZ-2 v času od l. 2013 do konca l. 2019 in imajo za 40 let dela odmerni procent v višini 57,25 %. Slednji je bil sprejet ob pokojninski reformi l. 2012, na vrat na nos, v strahu pred recesijo in prihodom bruseljske trojke. In je naredil iz večine novih slovenskih upokojencev reveže.

Tudi tem upokojencem po ZPIZ-2 od l. 2013 do konca l. 2019 je potrebno zvišati odmerni odstotek za 1 točko, se pravi iz 57,25% na 58,25% oz. glede na dolžino njihove pokojninske dobe. Če to ne bo storjeno bodo narejene nepopravljive krivice in sam pokojninski sistem bo še bolj nepregleden in krivičen. Žal!!

Izgleda pa, da bi vlada rada zvišala bodoče pokojnine sama sebi. In to je vsa realnost in hkrati beda.

Grobarji slovenskega pokojninskega sistema iz časov sprejemanja ZPIZ-1 (padanje odmernega količnika, koeficient..) in vsi nadaljni so si poiskali zaposlitve v Bruslju in bodo upravičeni do visokih pokojninskih rent EU oz. v zavetju uglednih visokošolskih ustanov kjer bodo vedrili do 70+ let in morda še dlje, da tu ne pozabim nadzornih in upravnih odborov…, seveda ob dodatkih za povečan obseg dela, stalno pripravljenost…

Moram povedati, da so pokojnine odmerjene po ZPIZ-2 še vedno manjše od tistih po ZPIZ-1, čeravno naj bi ravno ZPIZ-2 zaustavil padanje pokojnin (tako je bilo predstavljeno, najnižjo točko bi dosegle l. 2024), ker jih je zakonodajalec še dodatno znižal z nižjim odmernim odstotkom v l. 2013.

Avstrija namenja iz državnega proračuna za pokojnine 14 %, Slovenija zgolj 9 %. Italija izdatno financira pokojninsko blagajno dasi jih zato večkrat sliši iz Bruslja. Skrbi za svoje upokojence. Pri nas čaka na sprejem v dom starejših 27.000 starostnikov, država se ukvarja s študijami, zanje je izpuhtelo 74 milijonov €. Kako se preživi mesec s 500 € starostne pokojnine za 40 let dela ni potrebno razlagati. Tudi kakšno dodatno pokojninsko varčevanje je ob minimalni plači misija nemogoče. Žal pa vemo da danes večina plač gravitira k minimalni plači (besede finančnega ministra g. Bertonclja ob sprejemanju dohodninske lestvice v prid “razvojnim inžinirjem” so pesek v oči, farsa).

Upokojenci ne potrebujemo všečnih predvolilnih poteh o brezplačnem javnem prevozu, ki je na nekaterih območjih
R Slovenije praktično neuporaben. Sicer pa kam boš pa s 500 € pokojninske mizerije sploh šel. Držiš se doma, varčuješ pri hrani, ogrevanju… Nekaterim je nerodno na Karitas in Rdeči križ ter na CSD. Tako to je, žal. Beda slovenskih pokojnin!

Tako ga. Bratuškova iz SAB-a, g. Erjavec iz DESUS-a kot Zveza društev upokojencev so tu zatajili, kot da nimajo nikakršnega stika z realnostjo, kot da so sami sebi namen… ukvarjajo se sami s sabo, jutranjimi kavicami.. (svha teme da prodže vreme..). Če ta vlada pač ni to kar je obljubljala pred volitvami se iz nje odide, častno in pošteno, in volilci bomo takšne stranke na naslednjih volitvah nagradili z podvojenim številom volilnih glasov.

Žal je ta vlada in z njo njen predsednik g. Šarec razočaranje na celi črti. Prej ko bodo nove volitve bolje bo za nas vse. Kdorkoli že bo novi mandatar, slabše kot je zdaj bo le težko.

Zato tukaj javno pozivam poslance DZ da v primeru neupoštevanja tega predloga glasujejo proti noveli ZPIZ-2. Prav tako javno pozivam državne svetnike v DS da dajo na morebitno sprejetje novele brez tega dopolnila veto na izglasovani zakon.

Sony Globokar, upokojeni policist, Izlake

Zadnje novice

Sorodne vsebine