7.7 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Društvo SKZ – Slovenska kmečka zveza in SKZ pri SLS sta zgrožena nad odločitvijo Upravnega sodišča, ki onemogoča uravnavanje staleža divjih zveri

Društvo SKZ – Slovenska kmečka zveza in Slovenska kmečka zveza pri SLS sta zgrožena nad odločitvijo Upravnega sodišča, ki je zadržalo odstrel 115 medvedov, za katerega je Agencija RS za okolje (Arso) junija izdala odločbo na podlagi ocene, da se populacija medveda v Sloveniji trenutno ne regulira sama, zato je pričakovati, da se bodo brez posega v populacijo konflikti znatno povečevali.

Po odločbi, ki jo je Ustavno sodišče Republike Slovenije sprejelo aprila 2020, s katero je sodišče razveljavilo Zakon o interventnem odvzemu osebkov vrst rjavega medveda (Ursus arctos) in volka (Canis lupus) iz narave, je odločba Upravnega sodišča še dodaten udarec za kmete in ostale prebivalce slovenskega podeželja s tistih območij, kjer se napadi velikih zveri vrstijo skorajda vsakodnevno.

Pričakovali bi, da bi sodišča pri odločanju upoštevala položaj in stališča ljudi, ki živijo na območjih prevelike populacije velikih zveri in imajo zato velike škode. Pričakovali bi tudi, da se bodo upoštevala mnenja strokovnjakov, kot je npr. dr. Klemen Jerina z biotehniške fakultete.

Odločnejšo vlogo bi pri tem morala zavzeti tudi Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije. Društvo SKZ – Slovenska kmečka zveza, ki nastopa na prihajajočih volitvah v organe KGZS je v program med drugim zapisalo, da se bodo izvoljeni svetniki, tako na državni kot na območnih enotah, brezkompromisno borili za tolikšen odstrel divjadi in zveri, kot je potreben, da ne bodo ogrožale obstoja kmetij in poseljenega podeželja.

Dokler ne bo zagotovljeno učinkovito upravljanje s populacijo divjih zveri in divjadi, bo na podeželju vsako leto več ljudi opuščalo kmetijsko dejavnost, mladi bodo odhajali v mesta in v tujino, zmanjševala se bo samooskrba s hrano, podeželje pa se bo zaraščalo, kar bo tudi v škodo vseh prebivalcev Republike Slovenije in razvoja turizma.

Zato pričakujemo, da bo Upravno sodišče še enkrat premislilo svojo škodljivo odločitev in jo spremenilo, ter tako omogočilo ustrezno uravnavanje staleža zveri.

Društvo SKZ – Slovenska kmečka zveza, predsednik Miroslav Kosi
SKZ pri SLS, predsednik Rok Sedminek

 

 

 

 

SLOVENSKA LJUDSKA STRANKA
Gospodinjska ulica 8, SI-1000 Ljubljana
+386 (0)1 241 88 14

 

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine