12.5 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

Dr. Vinko Gorenak opozarja na izpostavljenost vibracijam in hrupu Celjanov okoli oradjarne Emo

Ali so na Ministrstvu za okolje in prostor ter v pristojnih inšpekcijskih službah seznanjeni s težavami zaradi izpostavljenosti vibracijam in hrupu v bližini Emo orodjarne v Celju?

Poslanec SDS dr. Vinko Gorenak je na ministrico za okolje in prostor, ki opravlja tekoče posle, Ireno Majcen naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi z zagotavljanjem zdravega življenjskega okolja.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani!

Ustava Republike Slovenije v 72. členu ovsebinja zdravo življenjsko okolje. V prvem odstavku določa, da ima vsakdo v skladu z zakonom pravico do zdravega življenjskega okolja. Drugi odstavek določa, da država skrbi za zdravo življenjsko okolje. V ta namen določa pogoje in načine za opravljanje gospodarskih in drugih dejavnosti.

V zvezi s to določbo sem v medijih zasledil članek, ki opisuje težave, s katerimi se soočajo stanovalci v bližini Emo orodjarne, npr. Delavska ulica v Celju. Tamkajšnji stanovalci opozarjajo, da je zaradi vgrajevanja vedno močnejših stiskalnic in drugih industrijskih naprav na tem območju čutiti vedno bolj intenzivne vibracije in hrup. Zato se samo po sebi zastavlja vprašanje, kako pristojni organi preverjajo, ali so vibracije in hrup v tem delu Celja v mejnih vrednostih.

V zvezi s tem vas zato sprašujem naslednje:

Ali ste na ministrstvu in pristojnih inšpekcijskih službah seznanjeni s težavami zaradi izpostavljenosti vibracijam in hrupu v luči zagotavljanja zdravega življenjskega okolja v bližini Emo orodjarne v Celju?
Kako ste oziroma boste pristopili k reševanju omenjenih težav?
Ali pripravljate kakšne zakonske oziroma podzakonske rešitve zaradi izpostavljenosti tveganju vibracijam in hrupu v luči zagotavljanja zdravega življenjskega okolja v bližini večjih gospodarskih objektov oziroma zakaj še niste pristopili k temu?
Kako nadzirate izpostavljenost tveganju zaradi vibracij in hrupa v luči zagotavljanja zdravega življenjskega okolja v bližini večjih gospodarskih objektov in kako sankcioniranje zaradi povzročanja prekomernega povečanja vibracij in hrupa?

Zadnje novice

Sorodne vsebine