22.5 C
Ljubljana
nedelja, 1 avgusta, 2021

Dr. Vinko Gorenak: »Kvote« – padla bruseljska zabloda

No, pa je padla še ena bruseljska zabloda – »kvote«. Tako vsaj kažejo zadnja sporočila iz Bruslja. Za kaj gre?

Že nekaj let Bruselj okupirajo tako imenovane »kvote«. Seveda gre za vprašanje porazdelitve bremena prosilcev za azil, ki se kopičijo v Grčiji in Italiji. Enkrat jih je več drugič manj nikoli pa jim ne zmanjka. Povsem pričakovani so pritiski Italije in Grčije, da njima Bruselj pomaga. Toda Bruselj se je vse do nedavnega oklepal tako imenovanih »kvot« kar je v praksi pomenilo razdelilnik, ki so ga naredili bruseljski birokrati. Birokrati stvari rešujejo pač birokratsko in določili so število migrantov, ki jih mora v določenem obdobju prevzeti vsaka država članica iz Italije in Grčije. Toda ta model nikoli ni deloval v praksi. Razlogov za to je veliko, naj nekatere naštejem.

Nekatere države, zlasti novejše vzhodne članice so »kvote« že vseskozi zavračale (Slovenija ni med njimi, bila je pohlevna in ponižna do bruseljske neumnosti).
Tudi če bi »kvote« v popolnosti delovale, v praksi to ni nobena rešitev. Ko posameznik odda vlogo za mednarodno zaščito v katerikoli državi članici, se lahko prosto giblje kjerkoli po Evropi. Torej če vlogo odda v Ljubljani, lahko prosto potuje kjerkoli po Evropi, torej lahko oddide v Nemčijo kadar hoče. Res je, da je za rešitev vloge pristojna Ljubljana, a če se prosilec nahaja v Nemčiji, ga brez soglasja Ljubljane ne morejo poslati v Ljubljano.
Če posameznik želi v Nemčijo in ne v Varšavo ali Ljubljano, kot določajo »kvote«, ga k temu ni mogoče prisiliti.

V praksi smo v Evropi tako imeli države članice, ki so bolj ali manj pridno spoštovali »kvote« (tudi Slovenija) in države, ki so jih zavračale. Sistem pa tako ali tako ni deloval. Na enem zadnjih srečanje vodij poslanskih skupin EPP v Bruslju sem govoril tudi o tem in povedal približno tole: »Sistem kvot v Evropi ne deluje, pa si zatiskamo oči ali pa ne. Slovenija uradno spoštuje sistem kvot in v skladu s tem je v zadnjem obdobju v Slovenijo iz Italije in Grčije pripeljala nekaj sto ljudi. Vsi so uradno zaprosili za mednarodno zaščito. Naš predsednik vlade Cerar se nato slika z Junckerjem, ta ga pohvali in treplja po rami, kako pridna je Slovenija, da je lahko za vzgled ostalim in dogodek je končan. Kaj pa realnost? Manj kot deset odstotkov tistih, ki smo jih pripeljali v Slovenijo je v Sloveniji ostalo, vsi ostali so odšli pretežno v Nemčijo. Zakaj si torej lažemo, da sistem kvot deluje?«

Po drugi strani pa je Poljska v nekaj več kot letu in pol sprejela okoli milijon in pol prosilcev za mednarodno zaščito pretežno iz Ukrajine, točneje Krima. No Juncker ni poklical Varšave in jih vprašal ali potrebujejo kakšno finančno pomoč, jih je pa poklical in ji grozil, da morajo sprejeti tiste iz Italije in Grčije.

No zadnje bruseljske odločitve pa vendarle vsaj posredno priznavajo tisto kar smo vsaj v SDS zagovarjali že nekaj let, da sistem »kvot« ne deluje in da bo potrebno zavarovati zunanje meje EU. Kako in kdaj pa še ne vemo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine