10.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

Dr. Janez Remškar: Pravnikom v premislek ob izjavi o “mafiji”

Kakšno stališče naj bi ali lahko zavzamemo in kaj si lahko mislimo v povezavi z izjavo poslanca g. Mahniča? Dejstvo je, da smo slišali kaj je izjavil ob odločitvi ustavnega sodišča, da prepove  preiskavo parlamenta o delu sodnikov v “primeru Kangler”! Dejstvo je, da je bil g. Kangler odstavljen iz mesta župana, ob divjanju množic, ki so brez dvoma imele podporo v politiki! Kasneje so mu odvzeli mandat v Državnem svetu in se nanj “spravili” s številnimi tožbami. Vse to so pripravljali tožilci, pravniki! Tožbe so na višjih sodiščih padale po tekočem traku. Nekdo bi lahko ob tem rekel, da naš sistem sodstva deluje. Morda. Lahko pa se vprašamo zakaj se je “nekdo” tako spravil na g. Kanglerja? Zakaj so mu zagrenili vrsto let življenja z pozivi na sodišče, ga potisnili v stres in stroške? Zakaj je bil kriv na prvostopenjskem sodišču in kasneje oproščen? Lahko bi temu rekli ” mobing”. S kakšnim interesom in iz strani koga? Zakaj je pravosodje poslalo v zapor vodjo opozicije tik pred volitvami, kar se je kasneje izkazalo za napako. Spet bo nekdo rekel saj pravo deluje. Morda. A namen je bil dosežen, v obeh primerih! Politika sta bila vsaj za krajši čas “ukinjena”.V čigavem interesu je torej delalo pravosodje v enem in drugem primeru? Ali je delovalo neodvisno od politike?

Za nekatere pravnike je  sedaj problem izjava g. Mahniča. Ali res? Ali ni mogoče veliko večji problem za vse nas (razen za nekaj izbrancev)  delovanje našega pravosodja v navedenih primerih in še mnogo drugih, kar nekateri že imenujejo “krivosodje”? Naj naštejem ob primeru g. Kanglerja in g. Janše  še odvzem hiše našemu državljanu ob malem dolgu ter zadnji primer odpisa dolgov družini Jankovič! Ob tem zadnjem primeru se ne sme prezreti  opozoril iz strani predstavnikov stečajnih upraviteljev, da zakonodaja ni ustrezna.  V zadnjem primeru seveda ne gre za napako pravosodja,ki deluje po zakonodaji, i je pisana na kožo nekomu! Vendar pravniki pri tem niso nedolžni!  Kljub opozorilom se pravna stroka ni zganila. Zakaj?

In sedaj k bistvu vprašanja pravnikom ob zahtevi po kaznovanju, utišanju g. Mahniča zaradi njegove izjave. Jasno je, da pravniki lahko delujejo le v okviru zakonodaje! Zakonodajo postavlja Državni zbor. Če mislite, da zakonodajo ustvarjajo poslanci se motite. Zakonodajo pripravljajo za to usposobljeni pravniki in za njimi stoje interesne skupine? Kdo je torej odgovoren, če je zakonodaja pomanjkljiva, da ne rečem krivična? Pravniki! Še več! Pravniki zakonodajo v nadaljevanju tudi uporabljajo in se ne ozirajo na opozorila, da ni v redu, kaj šele, da bi sami pripravili nujno potrebne spremembe ! Ali je to sprejemljivo? Kako bi javnost sprejemala, če bi zdravniki ravnali podobno in ne upoštevali pripomb tam, kjer je jasno, da strokovne odločitve zahtevajo spremembe in dopolnitve, glede na nova spoznanja! In spet je dejstvo, da  oba ceha, predvsem pa pravo, pri nas še vedno delujeta tako kot sta bila vajena v preteklosti. V preteklosti je veljalo, da je vse kar smo naredili zdravniki dobro, saj je bilo  zdravstvo paradni konj socializma. Pravo pa je bilo povsem nedotakljivo!  Zdravniki smo in še vedno napake pokrivamo z “komplikacijami”. Pravniki pri svojem morebitno nepravilnem ravnanju odgovarjajo, da imamo vsi pravico na pritožbo. Ampak, ali je verjetno, da so se tožilci v primeru Kangler zmotili več kot 15 krat? Ali morda njihovo ravnanje ni bilo politično motivirano? Ali ne bi bilo morda prav, da bi pravniki to pregledali sami? Ker se tega niso lotili, se ja za to odločil parlament! Ustavni sodniki  so to prepovedali! V redu!

Predlagam, da tudi v medicini Zdravniška zbornica Slovenije, prepove komurkoli, da analizira naše delo, saj se tako ali tako, razen zdravnikov ne spozna na to. Še hujše je dejstvo, da se od  nekaterih še živečih in tako ali drugače delujočih pravnikov, sodnikov, ki so delovali še v času komunizma ter sodili in obsojali  v imenu ljudstva oziroma “diktature proletariata”, do sedaj ni niti opravičil. Žal se tudi nihče od njihovih mlajših kolegov do sedaj še ni upal opravičiti za številne krivice in celo smrtne obsodbe iz preteklosti! Torej, pravniki (žal mi je, da naslavljam vse)  ne poznajo katarze. Pa bi jo morali! Tudi zdravniki še nismo resno začeli z obravnavo naših napak! Razlika pa kljub vsemu očitna. Zdravstveni stroki, ob številnih problemih, ki jih imamo, to ni “pisano na kožo” kajti najenostavnejše je, da smo vsi enaki v “odličnosti”! Politiki to odgovarja in nas pri tem pusti pri miru, ker se boji, kaj vse bi bilo treba spremeniti v organizaciji dela, pooblastilih, nagrajevanju, zavarovalništvu, če bi se lotili problema varnosti in kakovosti v zdravstvu.  S  pravniki je stvar povsem drugačna in povsem  zavržena; politika se s pravom povezuje zaradi  koristi!

To so razlogi zakaj se zaenkrat ne more nič spremeniti! In tako nekateri  dvigujejo glas na izrečene besede, ki so sicer ostre, res pa je, da bi manj ostre, manj provokativne, ne imele enakega odziva. In prav odziv pravnikov nam ostalim sedaj daje možnost, da ob reakcijah nedotakljivih sodnikov, tožilcev, nekaj povemo  iz drugega zornega kota!

Po mojem mnenju bi bilo prav, da bi se vsi, ki mislite enako kot recimo g. Krivic, najprej opravičili za minulo delo “pravne stroke”, krivice, ki ste jih povzročili zaradi proletarsko komunistične zakonodaje, na osnovi katere ste nekateri morali delovati (lahko pa tudi ne bi in bi se umaknili iz tožilskih in sodniških vrst). Šele nato boste imeli moralno pravico obsojati za izrečene besede. Sicer pa: če človek natančno premisli, vse kar se nam dogaja na področju pravosodja, vse in še kaj, kar sem navedel, meji na strogo nadzorovano hierarhično družbo, ki deluje v državi v povezavi z delom politike, kot se to dogaja v Italiji, ZDA. Za to ima svet tudi posebno ime! Še enkrat!  Primerneje bi bilo, da bi  vsi odgovorni “stopili” vase, natančno pregledali vse kaj se je dogajalo g. Kanglerju in še marsikje, o tem premislili, presodili, obvestili javnost in začeli delati drugače. Ne, tega pravniki zaenkrat ne bodo storili, kot tudi mi, zdravniki vsaj za sedaj še ne storimo dovolj v povezavi za varnostjo in kakovostjo našega dela. Še vedno ste in smo nedotakljivi in ljudje to sprejemajo! Kašni ljudje smo Slovenci? Kako nam je že rekel Cankar?

prim. Janez Remškar,dr. med.

23.11.2019                                                      

Zadnje novice

Sorodne vsebine