2.3 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

Dom kulture v Šentvidu pri Stični z novo podobo

Od poletja dalje je v Šentvidu pri Stični potekala energetska sanacija Doma kulture, ki je bil zgrajen leta 1926, takrat imenovan Prosvetni dom. Slovesna otvoritev prenovljene zunanjosti je potekala minuli petek, 28. septembra 2018, na ploščadi pred domom. Dom je zunanje obnovljen z novo fasado, novim stranskim balkonom, ograjo in dostopnejši gibalno oviranim osebam.

Da sta v Šentvidu pri Stični res doma petje in ples, so s svojimi kulturnimi točkami dokazali člani mlajših folklornih skupin Kulturnega društva Vidovo in združeni pevski zbori Ženskega in Moškega pevskega zbora Vidovo ter Vokalne skupine Šentviški slavčki. Poleg omenjenih kulturnih zasedb s svojimi prostori v Domu kulture domuje tudi Društvo likovnikov Ferda Vesela.

Svoje zadovoljstvo nad prenovljenim Domom kulture je uvodoma izrazil Franjo Čuček, ki je povedal: »Kot predsedniku kulturnega društva Vidovo mi je v veliko veselje da smo po dolgem času tudi v Šentvidu dočakali zunanjo obnovo Doma kulture. Upam in želim si, da se bomo prihodnje leto ponovno dobili tukaj na slovesnosti ob obnovi notranjosti doma.«

Dom kulture, ki je bil zgrajen pred več kot devetdesetimi leti, zadnja leta doživlja temeljito prenovo. Pred leti je bila obnovljena streha in v celoti zamenjana kritina, sledila je menjava stavbnega pohištva, hidroizolacija severne stene, prehod ogrevanja na lesno biomaso in v letošnjem letu še energetska sanacija z novo fasado. Kot je povedal tamkajšnji predsednik krajevne skupnosti Vojko Urbas, ta zadnja prenova prispeva ne samo k boljšemu počutju stalnih uporabnikov in obiskovalcev doma kulture, ampak tudi k lepši podobi kraja. Povedal je še, da se je ta del Šentvida začel temeljito spreminjati z izgradnjo novega pokopališča in izgradnjo poslovilnega objekta. K podobi kraja veliko prispeva tudi nov župnijski dom z zelo lepo urejeno okolico, vsaj delno urejena križišča in parkirišče v neposredni bližini.

Po besedah župana Dušana Strnada nova pridobitev veliko pomeni za kraj Šentvid in celotno občino Ivančna Gorica. »Predvsem pa nam vsem skupaj veliko pomeni kultura, domač jezik in beseda, knjiga, ples, petje oziroma vse kar je povezano z bogatim izročilom naših prednikov. Na nas je, da s tem nadaljujemo in omogočimo delovanje številnim kulturnim društvom. V tem kulturnem domu se je zgodilo že veliko lepega. Nenazadnje ima Šentvid bogato kulturno tradicijo. Prav v naslednjem letu bomo obeležili 50. obletnico Tabora slovenskih pevskih zborov, kjer Šentvid obišče na tisoče ljubiteljev petja iz celotne Slovenije in zamejstva«, še dodaja Strnad.

Ob zaključku lahko dodamo, da je nova prenova Doma kulture pika na i, ki zaokrožuje podobo kraja. Prav Šentvid pa je bil nedavno ob svetovnem dnevu turizma, s strani občinskih turističnih društev, razglašen za najlepši kraj v občini

Gašper Stopar

Zadnje novice

Sorodne vsebine