10.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

Dolgoletna opozorila SLS glede arbitraže o meji s Hrvaško se v celoti potrjujejo kot utemeljena

V SLS in Zavodu 25. junij smo bili dolga leta osamljeni v opozarjanju, da je potrebno mejna vprašanja s Hrvaško dokončno rešiti pred vstopom Hrvaške v EU in NATO. Ko je Slovenija ta vlak za pravočasno pravično rešitev mejnih in drugih vprašanj zamudila, smo opozarjali, da je način, s katerim je Slovenija pristopila k arbitraži, napačen, in bo pripeljal do polomije in dodatne izgube ugleda v mednarodni skupnosti. Vse to se sedaj dogaja. Najprej je, namesto da bi Slovenija odločno vztrajala pri pravični mejni rešitvi pred vstopom Hrvaške v EU in NATO, vedno znova sklepala gnile kompromise. V postopku arbitraže pa je z napačnimi ljudmi in napačno vsebino memoranduma, v katerem Slovenija ni zahtevala niti vsega dokazano slovenskega ozemlja in morja, nadaljevala z neodgovornimi in nedržavotvornim ravnanjem.

 

Pika na i so bili nesprejemljivi telefonski pogovori med slovensko agentko Simono Drenik in arbitrom Jernejem Sekolcem. Zaradi odgovornosti za škodo, ki sta jo s svojim delovanjem povzročila Sloveniji, je Zavod 25. junij pred leti tudi naznanil Simono Drenik in takratnega zunanjega ministra Karla Erjavca za sum storitve kaznivega dejanja. Da bo mera polna, smo sedaj priča tožbi Simone Drenik proti Državnemu zboru RS. Namesto, da bi država preko pristojnih ustanov in postopkov terjala odgovornost od ljudi, ki so bili postavljeni in plačani kot predstavniki Slovenije v arbitražnem postopku in dela niso ustrezno opravili, se kot farsa pojavljajo tožbe v obratni smeri.

Slovenija in Hrvaška imata pri številnih vprašanjih podoben interes, od gospodarskega sodelovanja, turizma, do še posebej izpostavljene problematike, kako zaustaviti nezakonite migracije. Zato je v skupnem interesu obeh držav in širše regije, da se odprta medsebojna vprašanja, ki bremenijo njune odnose, čimprej in pravično rešijo. Žal pa se je pokazalo, da smo v SLS utemeljeno opozarjali, da najprej nepravočasen in tudi nato neustrezen način reševanja odprtih vprašanj ne prinaša rešitve, ampak le stroške, izgubo ugleda v mednarodnem okolju in ohranjanje odprtih meddržavnih vprašanj. Skrajni čas je, da vladni in opozicijski predstavniki, predstavniki civilne družbe in stroke stopimo skupaj in se tako zaradi konkretnih odprtih vprašanj s Hrvaško kot tudi zaradi možnih drugih podobnih primerov v prihodnosti, dogovorimo za način dela in iskanje soglasja v takih primerih. Od odgovornosti in državotvornosti najvišjih predstavnikov oblasti ter uspešnosti iskanja soglasja pri najpomembnejših razvojnih in drugih vprašanjih bo odvisna prihodnost Slovenije.

Zadnje novice

Sorodne vsebine