18.1 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Dogodki v mesecu septembru – Balassijev inštitut

Objavljamo seznam dogodkov, ki jih organizira Balassijev inštitut, Kulturni center Veleposlaništva Madžarske, v mesecu septembru.

 

Pogovor s člani tria A.M.P. in skupine Širom v Balassijevem inštitutu

Torek, 4. september, 14:00, Balassijev inštitut
 
Pred koncertom se bo popoldan ob 14:00 v Balassijevem inštiutut s člani tria A.M.P. in skupine Širom pogovarjal slovenski novinar, glasbeni kritik in urednik Luka T. Zagoričnik.
 
Nastop Tria A.M.P. v sklopu cikla Sound Explicit 2018
Torek, 4. september, 20:00, Jakopičeva Galerija
 
Člani Tria A.M.P (Ajtai-Miklós-Pozsár) pripadajo najmlajši generaciji glasbenikov, ki raziskujejo znotraj polja proste improvizacije. S svojim stilom suvereno stopajo po poti, ki so jo začrtali velikani madžarskega jazza, na primer Mihály Dresh in István Grencsó, vendar gre v tej radikalni glasbeni formaciji začutiti hkratno brezkompromisnost, dediščino avantgarde šestdesetih. Frenetična klavirska igra Mátéja Pozsárja se staplja s sofisticirano basovsko spremljavo Pétra Ajtaija in bobnarskimi vložki Szilvesztra Miklósa. Rezultat tega sta zrela improvizacija in prosto, osvobojeno zvočenje. 
 
Brezplačno javno vodstvo po razstavi Ore Hasenfratz
Četrtek in petek, 6. in 7. september, 19:00, Balassijev inštitut
Tik pred zaključkom razstave, bo mlada madžarska fotografinja Ora Hasenfratz, prejemnica nagrade sejma Art Photo Budapest, vodila po svoji razstavi dveh projektov, ki s pogumno odkritostjo obravnavata osebno tematiko avtoričine bolezni in njenega odnosa s svojo sestro dvojčico. Vodstvo bo potekalo v angleškem jeziku. Vabljeni!
Predstavitev oddaje Opus
Četrtek, 6. september, 12:00, Balassijev inštitut
 
Snemalna ekipa RTV Slovenija je v sklopu lanskega Kodályevega leta pod vodstvom novinarke Darje Korez Korenčan posnela čudovito oddajo o glasbenem življenju na Madžarskem. Pred uradno premiero si bo film moč ogledati na Balassijevem inštitutu. 
 
Risanke v Balassijevem inštitutu
Sobota, 8. september, 10:00, Balassijev inštitut
 
10:00–10:20 projekcija animiranih filmov, 
10:30–13:00 delavnica animiranega filma
Primerno za otroke od 4. leta. Dogodek je primeren za vso družino.
 
Z začetkom šolskega leta ponovno pričenjamo z mesečnimi srečanji, kjer si boste lahko ogledali madžarske animirane filme za otroke in ob njih tudi sami ustvarjali čisto svoje animirane filme. 
Začetek sezone pričenjamo s tremi avtorskimi filmi, ki ponujajo drugačen likovni in pripovedni pristop v animaciji, kot smo ga vajeni sicer. Po njihovem zgledu bomo tudi sami poprijeli za najrazličnejše risarske in slikarske pripomočke in ustvarjali v risani tehniki animacije.
 
Filmi, ki si jih bomo ogledali tokrat:
Zrcalne podobe (György Kovásznai)
Metamorfoze (György Kovásznai)
Svinčnik in radirka (Gyula Macskássy)
 
 
Razstava Igorja Andjelića, Dénesa Farkasa in Pétra Mátyásija
Torek, 11. september, 19:00, Balassijev inštitut
 
Konstruirani arhiv
 
Pričujoča skupinska razstava predstavlja dela treh umetnikov; Igorja Andjelića (1961) iz Slovenije, Dénesa Farkasa (1974) iz Estonije oziroma Madžarske in Pétra Mátyásija (1982) iz Madžarske, ki v svojih predstavljenih delih premišljujejo odnose med umetelno konstruiranim in naravnim okoljem. Vsi trije umetniki gradijo lastne arhive iz natančno urejenih kombinacij naravnih elementov in industrijskega okolja, pri tem pa vselej poudarjajo dejstvo, da sta morebitna in dejanska resničnost človeštva hkrati polna upanja in zlih slutenj.
 
Ani Molnár, kuratorica
 
Filmski klub – Taksidermija (László György)
Ponedeljek, 17. september, 19:00, Balassijev inštitut
 
Taksidermija je ena od instantno kultnih mojstrovin sodobnega madžarskega filma; groteskni triptih, v katerem se pod taktirko Pálfijeve nadrealistične režije prepletajo odsevi zadnjih 70 let madžarske zgodovine. Tri zgodbe treh generacij iste družine nas popeljejo skozi obdobje druge svetovne vojne, kjer se v bizarnem prešuštvu rodi sin s prašičjim repom in ki v letih hladne vojne postane prvak v hitrostnem žretju, nato pa vse do sodobnosti, v kateri bizarno sago rodbine zaključi taksidermist Lajoska. 
 
Ljudski plesi z Márijo Keck
Torek, 18. september, 17:00, Balassijev inštitut
 
Od septembra dalje bomo dvakrat mesečno prirejali srečanja, na katerih se boste lahko v prijetni družbi učili madžarskih ljudskih plesov. »Medtem ko bomo poplesavali, se vrteli in smejali, bodo naši koraki ujeli ritem naših src. Ob petju in plesu se bomo lahko nasmejali rimam kakšne stare pesmi in se sproščali ob spoznavanju starodavnih plesov.«
 
A foglalkozást vezeti: Laposa Julcsi, népzenész-zenei mediátor
Ringató képzést végzett oktató: www.ringato.hu
Facebook: LaposaJulcsiOfficial 
www.laposajulcsi.eu 
 
Glasbene jaslice za dojenčke in mamice z Julcsi Laposa
Četrtek, 20. september, 17:00, Balassijev inštitut
 
Prisrčno vabimo starše, stare starše z otroki oz. vnuki, na glasbeno-igralno-gibalne delavnice. Program delavnice traja 40 minut.
 
Na delavnici boste spoznali jesenske ljudske pesmi in izštevanke ter se skupaj z otroki igrali gibalne igre. Med tem boste doživeli poplavo pozitivnih čustev, ki jih običajno prikličejo aktivnosti delavnice, ter spoznali posebna ritmična glasbila, na katera boste lahko tudi zaigrali. Z veseljem pričakujemo vse, ki bi se s svojim otrokom radi zbližali tudi preko glasbe.
 
Jezik delavnice: slovenski in madžarski
Primerno za otroke od 0 do 4 let
Vstop prost
Delavnice vodi ljudska glasbenica in glasbena mediatorka Julcsi Laposa
Facebook: LaposaJulcsiOfficial 
www.laposajulcsi.eu
 
Literarnokritiški simpozij z madžarskim gostom – LUD Literatura
Petek, 21. september, Trubarjeva hiša literature
 
Simpozij, na katerem bodo sodelovali uveljavljeni gostje iz Slovenije in tujine, bo odgovarjal na aktualna vprašanja, povezana z literarno kritiko, in gradil mostove med slovenskimi in tujimi literarnimi kritiki ter uredniki.
 
Madžarski gost, Dávid Zelei se je rodil leta 1985, je literarni kritik, urednik, zgodovinar in hispanist. Je ljubitelj madžarskega nogometa, revij in svetovne literature – ali če povzamemo na kratko, zaljubljen je v tekme na katerih se ne da zmagati. Rad bere in piše, najraje o o čemer trenutno bere. “Kritika je temelj vrednosti vseh človeških dejavnosti: to daje kontekst, smer, motivacijo za naše dejavnosti, ni naključje, da je tudi en najpomembnejših delov pedagogike.” – pravi Zelei. Najraje se ukvarja z latinsko-ameriško književnostjo, saj misli, kot nekdanji slušatelj španščine, da “je najbolje kar se lahko kaki knjigi zgodi to, da jo dobi v roke kritik, ki jo zna preberati tudi v izvirniku madžarskega prevoda.”
 

Zadnje novice

Sorodne vsebine