5 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Dobrodelna akcija Za srce Afrike 2020 – pomoč iz Slovenije, ki ljudem v Afriki prinaša preživetje in razvoj, je v času pandemije še dragocenejša

Slovenska karitas v drugi polovici avgusta letos začenja jubilejno 15. dobrodelno akcijo Za srce Afrike. Namenjena je humanitarni in razvojni pomoči najrevnejšim otrokom in družinam v Afriki, ki zaradi splošne revščine, posledic podnebnih sprememb ali konfliktov nimajo osnovnih dobrin in pogojev za preživetje in dostojno življenje. Stiske revnih v Afriki se letos povečujejo, saj družine večinoma živijo od dnevnega zaslužka, ki ga zaradi omejitve gibanja ob pandemiji COVID-19 pogosto ni.

Slovenska karitas z zbranimi sredstvi Za srce Afrike v sodelovanju s slovenskimi misijonarji in lokalnimi Karitas, predvsem na revnem podeželju v osrčju Afrike (Ruanda, Burundi, Centralnoafriška republika) in na Madagaskarju, podpira projekte s področja oskrbe z vodo in hrano ter zdravstva in šolstva ter omogočanja dela domačinom, kar ljudem prinaša trajno upanje za boljšo prihodnost in razvoj v domačem okolju. Zelo so hvaležni Sloveniji za vso pomoč. Čutijo, da niso sami v svoji stiski.

V zadnjih 14. letih je bilo s pomočjo zbranih sredstev v akciji Za srce Afrike in s sofinanciranjem posameznih projektov s strani Ministrstva za zunanje zadeve RS ter Misijonskega središča, v posameznih državah Afrike (Ruanda, Burundi, Centralnoafriška republika, Malavi, Madagaskar) zgrajenih/obnovljenih in opremljenih 7 šol in vrtec, 6 zdravstvenih centrov, center za fizioterapijo, 3 porodnišnice ter 15 vodnjakov. Na stotine domačinov je pri tem dobilo delo in zaslužek za preživetje družin. S hrano je bilo rešenih mnogo življenj podhranjenih otrok. Dosedanja pomoč iz Slovenije, ki dnevno lajša življenje 250.000 ljudem v srcu Afrike, je zato neprecenljive vrednosti. Dolgoletna pomoč iz Slovenije ima konkretne učinke na življenja ljudi v Afriki. Domačini predvsem na revnem podeželju imajo boljše osnovne pogoje za življenje in lažje preživijo, so bolj samostojni, mnogim se je povrnilo človekovo dostojanstvo.

Slovenska karitas v sklopu akcije Za srce Afrike letos že enajsto leto nadaljuje z akcijo in izvedbo programa Z delom do dostojnega življenja preko že 642 darovalcev iz Slovenije z vsakomesečnim darom podpira plačilo za delo staršev iz več kot 300 revnih družin v Afriki (Ruandi, Burundiju, Centralni Afriki, Eritreji in na Madagaskarju) ter 17 v Albaniji in 16 na Šrilanki. Revna družina na afriškem podeželju potrebuje dodatnih 24 EUR, v mestu 48 EUR, v Albaniji 50 EUR in na Šrilanki 30 EUR na mesec, da dostojno preživi, da ima dovolj hrane, dostop do zdravil in šolskih potrebščin za otroke. Tudi letos se bo na ta način podprlo nove revne družine v Burundiju, Ruandi, Ugandi, Albaniji in na Šrilanki. Zbira se tudi mesečni dar za plačilo dela zdravstvenih delavcev in učiteljev na misijonih v Afriki. 

Zadnje novice

Sorodne vsebine