14.6 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Desetletna obletnica prve javne fakultete v Novem mestu – FIŠ

Na Fakulteti za informacijske študije v Novem mestu so v sredo, 4. julija, s slovesno prireditvijo, ki so se je udeležili mnogi ugledni gostje s področja izobraževanja, politike, gospodarstva in drugih področij, obeležili 10 let obstoja in delovanja fakultete.

FIŠ je prva javna fakulteta v Novem mestu in edina fakulteta, ki deluje kot samostojni zavod, izven okvira katere od slovenskih univerz. Dekan FIŠ prof. dr. Dejan Jelovac se je v svojem slavnostnem nagovoru ozrl v minulih 10 let, hkrati pa je nakazal na številne izzive, ki fakulteto čakajo v prihodnosti. “Na FIŠ-u smo že od samega začetka pred desetimi leti izoblikovali jasno poslanstvo, vizijo in vrednote. Celotno obdobje, ki smo ga prehodili, je bilo posvečeno našim individualnim in kolektivnim naporom, da ostanemo zvesti našemu poslanstvu in viziji ter da v vsakdanji praksi akademskega življenja uresničujemo vrednote, katerim smo zavezani. Zavedamo se naše vloge v trajnostnem razvoju lokalnega dolenjskega in slovenskega okolja. Leta 2020 bomo primerljivi z uglednimi akademskimi inštitucijami JV Evrope.«

»V desetletnem obdobju je FIŠ postala ugleden visokošolski zavod v Sloveniji, ki izvaja študijske programe za pridobitev izobrazbe na prvi, drugi in tretji stopnji, ima zaposljive diplomante, je znanstveno-raziskovalno prepoznana v mednarodnem okolju in hkrati vpeta v nacionalno in regionalno družbeno ter gospodarsko okolje,« je zbranim med drugim dejal slavnostni govornik dr. Stojan Sorčan, direktor Direktorata za visoko šolstvo. Kot je dejal, novi razvojni cilji fakultete nakazujejo na še večje sodelovanje z različnimi akterji v lokalnem in regionalnem.

Slovesne prireditve se je udeležil tudi župan MO Novo mesto Gregor Macedoni. »S ponosom in veseljem lahko rečem, da smo dočakali najbolj zaželeno številko (oceno) marsikaterega študenta, »čisto desetko«, ene vse bolj prepoznavnih in uspešnih fakultet, ne samo v naši regiji, temveč tudi na nacionalni ravni. Vemo, da je za »desetko« treba vložiti veliko truda, veliko jasnih ciljev in odločnosti. FIŠ je v 10 letih obstoja in delovanja to uspelo. Postala je pomemben del izobraževalne veje v našem okolju, ki sledi tudi hitremu gospodarskemu razvoju naše občine. Ponosni smo na institucijo, ki dopolnjuje naš razvoj na področju visokega šolstva, predvsem pa dokazuje, da je tudi v Novem  mestu možno narediti uspešno fakulteto, odprto v mednarodni prostor. V teh desetih letih je bilo kar nekaj mejnikov, ki dokazujejo, da je fakulteta na pravi poti – spomnimo se otvoritve novih prostorov v Bršljinu, odmevnih mednarodnih konferenc in projektov, sofinanciranih z evropskim denarjem. Vse to je okolje, v katerem nastajajo novi kadri s kompetencami za naše uspešno gospodarstvo, zato seveda želim fakulteti uspešno pot še naprej.« 

Nekdanji študent FIŠ-a Nino Vranešič, danes zaposlen v uspešnem mednarodnem podjetju Amplexor, pa je v nagovoru med drugim izpostavil: »10 let je dolga doba, v kateri je FIŠ dokazala, da lahko izobrazi visoko kvaliteten kader, ki se lahko spopada z izzivi informacijske družbe. Študijski programi, kot je recimo »Informatika v sodobni družbi«, ki združuje interdisciplinarna znanja, pa pomagajo povezovati tehnologijo in družbo. Poslovni svet namreč ceni ljudi, ki imajo dovolj širok spekter tehničnih znanj in hkrati razumejo ljudi, družbo …, saj to prinaša dodano vrednost, ki je pogosto odločilen faktor v poslovnem svetu.«

 

Ponosni na sodelavce

Na slovesnosti so podelili tudi priznanja za leto 2017, ki so jih prejeli Robert Požun, doc. dr. Nuša Erman, doc. dr. Borut Lužar, izr. prof. dr. Zoran Levnajić, doc. dr. Katarina Rojko, mag. Marjeta Grahek in doc. dr. Boštjan Delak.

Ob 10. obletnici delovanja pa so podelili tudi posebna priznanja posameznikom, ki so s svojim delom, prizadevnostjo in uspehi prispevali k razvoju Fakultete za informacijske študije Novo mesto na različnih področjih delovanja, kot so pedagoško delo, vodenje fakultete, raziskovalna dejavnost, pridobivanje projektov ter strokovno in administrativno delo. Priznanja ob 10. obletnici FIŠ-a so prejeli: prof. dr. Dejan Jelovac, prof. dr. Matej Makarovič, prof. dr. Matevž Tomšič, prof. dr. Blaž Rodič, prof. dr. Borut Rončević, prof. dr. Nadja Damij, izr. prof. dr. Riste Škrekovski, doc. dr. Bernard Ženko, Maja Zorčič, Marjana Miškovič in Nina Malovrh.

Slovesnost so še dodatno popestrile mlade glasbenice Glasbene šole Marjana Kozine, moderator Luka Bregar pa je s kolegico Petro poskrbel za še več dobre volje z zabavnim dramskim vložkom in moderno uprizoritvijo Rudolfa IV. Habsburškega.

Zadnje novice

Sorodne vsebine