7.7 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

[DEJSTVA] Poslanska skupina SDS 82.326 glasov, koalicijski šestorček skupaj 67.616 glasov

Nedelja, 3. junija, in rezultati vnovičnih predčasnih državnozborskih volitev – po tem ko je dr. Miro Cerar kljub tako opevani politični stabilnosti, ki naj bi jo vnesel v slovenski politični prostor, sredi marca odstopil –: Slovenska demokratska stranka – 24,92 % in 25 poslanskih sedežev; Lista Marjana Šarca – 12,6 % in 13 poslanskih sedežev; Socialni demokrati 9,93 % in 10 poslanskih sedežev; Stranka modernega centra 9,75 % in 10 poslanskih sedežev; Levica 9,33 % in devet poslanskih sedežev; Nova Slovenija – Krščanski demokrati – 7,16 % in 7 poslanskih sedežev; Stranka Alenke Bratušek – 5,11 % in 5 poslanskih sedežev; DeSUS 4,93 % in 5 poslanskih sedežev ter Slovenska nacionalna stranka 4,14 % in 4 poslanski sedeži.

Četrtek, 13. september: Slovenija dobi 13. vlado, ki jo vodi Marjan Šarec, sestavljeno iz šestih strank – LMŠ, SD, SMC, SAB, DeSUS ter nadkoalicijska Levica. Vlado je tako sestavila stranka, ki je na volitvah zasedala drugo mesto in ki je prejela 12,6 %, kar je polovico manj od zmagovalke volitev. Vladno koalicijo tako sestavljajo stranke, kjer dva predsednika niti nista bila izvoljena v državni zbor, sta pa danes ministra. V državnem zboru tako sedijo koalicijski poslanci, ki so prejeli nekaj sto glasov volivk in volivcev ter zasedli šele tretja ali četrta mesta v svojih volilnih okrajih. Koalicijo v državnem zboru tako sestavljajo poslanske skupine, v katerih so vsi njeni člani zbrali polovico manj glasov kot eden sam poslanec SDS.

Še bi lahko naštevali, a vendar je od vsega daleč najpomembnejše naslednje dejstvo: 25 poslancev in poslank SDS je na volitvah prejelo zaupanje 82. 326 volivk in volivcev, 52 poslancev in poslank koalicijskega šestorčka pa je dobilo 67.818 glasov. Kako je to mogoče? Lahko govorimo o stricih iz ozadja, lahko govorimo o koaliciji, katere glavni vezni člen je strah pred tem, da na oblast zopet pride Janez Janša. Pa vendar … Ljudje so volili, volili so za spremembe, številke dajejo njihovi volji legitimnost. Imamo pa izkrivljen volilni sistem, zaradi katerega je koalicija šestih lahko nastala. Spremembe so nujne.

Zadnje novice

Sorodne vsebine