14.6 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Danijel Krivec: V SDS je dobrodošel vsak, ki deli naše vrednote in naš program

Poslanka Lidija Ivanuša je zapustila poslansko skupino SNS in se danes pridružila stranki in poslanski skupini SDS. Poslanska skupina SDS tako odslej šteje 26 poslancev. Novi poslanki SDS so na družbenem omrežju že čestitali mnogi poslanski kolegi iz SDS in tudi mnogi državljanke in državljani, ki njeno odločitev podpirajo.

 

Kot je na družbenem omrežju Facebook ob svojem izstopu iz SNS zapisala poslanka Ivanuša, ravnanja SNS v zadnjem času ne odražajo ciljev in vrednot, zaradi katerih se je odločila za aktivno politično udejstvovanje. Razlogi za njen izstop pa so v vrednotni in profesionalni nezdružljivosti stališč z vodstvom stranke. 

»Ravnanja Slovenske nacionalne stranke v zadnjem času ne odražajo ciljev in vrednot, ki so zapisane v programskih dokumentih stranke in zaradi katerih sem se odločila za aktivno politično udejstvovanje. Mnogi med vami ste me upravičeno spraševali, zakaj podpiramo vlado, ki izvaja promigrantsko politiko, zakaj glasujemo proti višjim povprečninam, ki bi omogočile bistveno hitrejši razvoj slovenskih občin. Iz vaših besed je bilo moč razbrati očitke, da se prodajamo v zameno za politično funkcijo,« je zapisala Ivanuša in dodala, da je iskreno hvaležna vsem volivkam in volivcem, ki so ji zaupali svoj glas na državnozborskih volitvah. »Prav iz odgovornosti do vašega zaupanja, sem morala sprejeti to odločitev,« je navedla. Poslanka je še napisala, da se v politiko ni podala zato, da bi si reševala svojo eksistenco, niti zato, da bi kimala in delovala v nasprotju s svojimi prepričanji. »V politiko sem šla zato, ker želim konkretno prispevati k boljšemu življenju državljank in državljanov. Tega v okviru Slovenske nacionalne stranke ne morem uresničevati, zato je izstop edina možna in korektna odločitev,« je zapisala poslanka.

Lidija Ivanuša je še navedla, da se zaveda, da bi imela kot samostojna poslanka v parlamentu težko bistven vpliv na politično odločanje, zato je sprejela odločitev, da se kot članica pridruži Slovenski demokratski stranki in njeni poslanski skupini. »Vrednote domoljubja, nacionalne varnosti, skrbi za slovenske državljane, podjetnike, starejše, … so tiste vrednote, s katerimi se lahko brez težav poistovetim ter upam na korektno in produktivno sodelovanje,« je ob svojem pristopu k SDS zapisala Lidija Ivanuša.

Predsednik SDS Janez Janša je na družbenem omrežju Twitter že izrekel dobrodošlico novi članici in poslanki SDS. “Naša vrata so odprta za vse ljudi dobre volje, ki jim je mar za Slovenijo in imajo pokončno hrbtenico,” je zapisal.

Janez Janša o Lidiji Ivanuša

Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec pa je ob prestopu Lidije Ivanuša iz SNS v SDS v izjavi za medije dejal, da smo »v poslanski skupini SDS zadovoljni in z veseljem sprejmemo kogarkoli, ki v našem programu prepozna svoje vrednote« in dodal, da smo gospo Ivanuša z veseljem sprejel v svoje vrste. »Očitno so bili pritiski nanjo tako močni, da je sprejela to odločitev,« je povedal Krivec in dodal, da so vrata sodelovanja s SDS odprta za vse, ki bi z nami delil vrednote, ki jih imamo zapisane tudi v našem programu.

Na navedbe Zmaga Jelinčiča, da smo v SDS izvajali pritisk na Lidijo Ivanuša, je Danijel Krivec dejal, da z naše strani na poslanko ni bilo niti pritiskov niti svetovanj. »Je pa očitno stvar šla tako daleč, da je poslanka sprejela to odločitev,« je povedal Krivec.  Na vprašanje, če bo v našo poslansko skupino pristopil še kak poslanec, kar se sedaj špekulira, pa je vodja poslank in poslancev dejal, da  v SDS ne izvajamo nobenih aktivnosti in pritiskov na druge poslance, »kdor pa se obrne na nas, pa ima vrata vedno odprta, seveda, če se poenoti z našim programom in našimi usmeritvami.«

Na vprašanje, če bi med poslance SDS sprejeli tudi poslanca DeSUS Roberta Polnarja, je Krivec odvrnil, da bi »sprejeli kogarkoli, ki bi želel k nam, ampak pod pogojem, da se poistoveti z vrednotami, ki jih imamo v programu in ki zagovarja program, ki smo ga predstavili. V takšnem primeru bi sprejeli tudi  gospoda Polnarja.« Na novinarsko vprašanje o tem, da je Jelinčič že povedal, da bo Lidija Ivanuša v SDS še manj lahko glasovala po svoji vesti, je Krivec odvrnil, da »Jelinčič ni tisti, ki bi lahko komentiral, kaj se dogaja v naši stranki in poslanski skupini. Pri nas se o vsakem glasovanju pogovorimo in tudi dogovorimo. Več kot očitno pa je, da je bil pritisk na gospo Ivanušo pri sprejemanju proračuna in še nekaterih glasovanjih tako velik, da je zadeva šla preko mere in se je gospa Ivanuša odločila tako kot se je.«

Na vprašanje o tem, kaj lahko en glas manj pomeni za nadaljnje delo koalicije, pa je vodja poslank in poslancev SDS dejal, da je to predvsem stvar koalicije.

Vodja poslank in poslancev SDS pa je kot pričakovan označil rezultat glasovanja za novo ministrico za kohezijo Angeliko Mlinar. »Ne vem, zakaj toliko prahu in pobiranja stav okoli tega, ker ste vsi vnaprej vedeli, kako se bo odvilo. Sploh glede na stališča gospoda Jelinčiča je bilo to pričakovano. In tudi, če bi gospod Šircelj prišel iz tujine, bi pa nekdo iz SNS glasoval drugače kot je. Rezultat je bil torej vnaprej predvidljiv,« je zaključil Krivec. 

Zadnje novice

Sorodne vsebine