-2.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 februarja, 2023

Danes je v Ljubljani potekal sklepni dogodek 20. dobrodelne akcije »Podarimo knjige«

Piše: C. R.

Ljubljana, 15. junij 2021: Avstrijska veleposlanica, mag. Elisabeth Ellison-Kramer, in predsednik  Mohorjeve družbe v Celovcu, msgr. mag. Ivan Olip, sta danes dopoldne v Mestnem muzeju v  Ljubljani ob prisotnosti ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helene Jaklitsch desetim neprofitnim, socialnim in dobrodelnim ustanovam v Sloveniji ter Društvu slovensko srbskega prijateljstva Zdravica v Nišu podarila pester izbor knjig slovenskih in avstrijskih avtoric  in avtorjev. Knjige v skupni vrednosti 50.000 evrov so prejele organizacije, ki so dejavne na  socialnem, kulturnem, izobraževalnem ali verskem področju.  

Veleposlanica Elisabeth Ellison-Kramer je ob v svojem nagovoru spomnila na besede  priznane avstrijska pisateljica Marie von Ebner-Eschenbach, ki je dejala: Branje je velik čudež. Ob tem je veleposlanica izrazila upanje, da bo čim več ljudi, mladih in starejših, s to donacijo  knjig lahko uživalo v čudežu branja in poglabljanja v nove ideje in misli.

Predsednika Mohorjeve družbe v Celovcu msgr. Olipa veseli, »da lahko akcijo letos zaradi  okoliščin sploh izvedemo in s tem nadaljujemo s pomembnim darom za ustanove, ki so  vezane na podpore, in h katerim štejejo tudi razne ustanove z manjšinskim statusom. Z  darom jih gmotno in moralno podpremo«. 

V letošnji akciji bo podarjenih nad 2.000 izvodov številnih žanrsko različnih knjižnih naslovov  za vse starostne skupine. Donatorji s tem želijo tudi krepiti kulturo branja, podarjene  razveseliti z zanimivim čtivom ter s kakovostnimi knjigami širiti obzorje. 

Knjižni paket so v obliki bona tokrat prejeli

Center Korak Kranj – Dachverband der Kulturvereine der deutschsprachigen Volksgruppe in  Slowenien/Zveza kulturnih društev nemško govoreče narodne skupnosti v Sloveniji – Don  Boskov center Celje – Društvo slovensko-srbskega prijateljstva Zdravica Niš – Islamska  skupnost v Sloveniji – Judovska skupnost Slovenije – Slovenska karitas – Ustanova Anin sklad  – Zaporniški vikariat – Zavod župnije Trnovo–Karitas, Dom Janeza Krstnika – Zveza prijateljev  mladine Slovenije (ZPMS) 

V akciji, ki ob sodelovanju Republike Avstrije – Urada zveznega kanclerja, Mohorjeve družbe v  Celovcu in letos tudi Avstrijskega kulturnega foruma v Ljubljani poteka že vse od leta 2002, je  bilo doslej različnim slovenskim nevladnim organizacijam in ustanovam podarjenih okoli  55.000 izvodov knjig. Prejemniki so nevladne organizacije, ki delujejo na področju Republike  Slovenije, a tudi slovenska društva zunaj meja Slovenije.  

Prireditev je glasbeno pospremil priznani slovenski glasbenik Janez Dovč.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine