11.7 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

(PREJELI SMO) Čudni časi, čudni sodniki

Piše: Vili Kovačič

(odziv na zapis v sobotni prilogi Dela)

Po mojem ne gre za čudne čase, ampak za čudne ljudi, žal tokrat ustavne sodnike. S priimki in imeni. Roka Čeferina, Špelco Mežnar, Mateja Accceta in seveda dr. Rajka Kneza, ki skuša v svoji kneževini – proti vsem pravilom zdrave pameti in poštenosti potegniti voz iz blata v katerega je zabredlo najvišje sodišče v državi – Ustavno sodišče. In se vanj z izmikajočimi odgovori vse bolj pogreza.

Zelo me čudi, kako v »čudnih časih« ustavna sodnica – Katja Šugman Štubbs brani in išče nekdaj kar ne obstoja več – svetla podoba Ustavnega sodišča. Njen odziv na ugotovitve prof. dr. Jurija Toplaka kaže že v naslovu, ne le na cehovsko solidarnost, pač pa še bolj na zmedenost in pomanjkanje elementarnega občutka za nepristranost in pravičnost.

Ne gre samo za to, da sodniki ne preberejo odločb, pod katere so podpisani in si »sodijo« v lastnih zadevah , pač pa je najhuje to, da serijsko zavračajo – zavržejo zadeve, BREZ OBRAZLOŽITVE. Skratka zadeve ne zavrnejo, ampak zavržejo., zmečejo v koš. Takih sodnikov in takega sodišča ne rabimo.

In drugič, sploh ne sodijo ampak serijsko zadržujejo zadeve in izdajajo začasne odredbe po tekočem traku. Menda se je nabralo že 12 začasnih zadržanj. To pomeni, da ustavni sodniki ne sodijo, ampak vladajo z dekreti – začasnimi zadržanji.

In tretjič: na Ustavnem sodišču prevladuje princip rezultatskega odločanja, ki ukinja status samostojnega in neodvisnega sodnika. Tudi to nas vodi v konec pravne države.

Če kdo ukinja pravno državo je to v resnici Ustavno sodišče. Tako vse bolj postajamo diktatura nedelujočega in opravilno nesposobnega ustavnega sodišča. Višek pa je to kar je zatrdil dr. Rajko Knez, da nad njimi ni modro nebo, ampak njihova vest. Očitno je njihova vest zelo kosmata, oziroma je nekaj kar ne obstoja.

Če kdo, si inkriminirana sodniška trojka, ki jo je dr. Jurij Toplak ujel s prsti v marmeladi, s predsednikom vred, zasluži najmanj kazensko ovadbo – zaradi nevestnega dela v službi. Po 257 in 258 členu kazenskega zakonika je zaradi tega lahko obsojen vsak uradnik, in celo minister, le ustavni sodniki, ki ne sodijo, ne ! Res so časi čudni, še bolj pa so čudni ljudje – ustavni sodniki brez vesti. Sodniški novi razred si dovoli prav vse, pri tem pa klavrno jadikuje nad svojo iznakaženo podobo.

Vili Kovačič, državljan K.

Zadnje novice

Sorodne vsebine