1 C
Ljubljana
sobota, 9 decembra, 2023

Civilne iniciative pred srečanjem s predsednico republike sporočajo…

Piše: Združene civilne iniciative

Spoštovana predsednica republike Nataša Pirc Musar

Dovolite, da Vas pred srečanjem z Vami javno seznanimo s problemi, ki jih naslavljamo ne le na Vas pač pa tudi na Državni zbor in Vlado RS.

Srečanje z Vami nas navdaja z upanjem, da se boste kot predsednica vseh Slovenk in Slovencev zavzeli za sedanje kritične razmere slovenske demokracije, predvsem pa za vse, kar je povezano s spravo in popravo krivic žrtvam vojne in revolucije.

Začasna pokopališča na Teznem pri Mariboru, kostnice v Škofji Loki ter provizorična »začasna skladišča« sploh nepokopanih žrtev iz Macesnove gorice so velik madež demokratične države Slovenije. Človeško izročilo ter nacionalno in mednarodno pravo zagotavljata vsem žrtvam dostojen pokop. V primeru »skladišč« v Kočevju pa gre za vzdrževanje žrtev na neprimernem in nepietetnem kraju, ki lahko ob kakih nepredvidenih naravnih ali drugih katastrofah povzroči še bolj tragične posledice. Verjamemo, da nam boste kot predsednica Republike zagotovili Vašo podporo prizadevanjem za dostojen pokop žrtev, kar zagovarja tudi Komisija Vlade Republike Slovenije za reševanje vprašanj prikritih grobišč.

Člani društev smo prizadeti zaradi ukinitve 17. maja kot Dneva spomina na žrtve komunizma in pričakujemo od Vas pobude, da trenutna oblast to krivico žrtvam in svojcem čimprej popravi in svojcem ponovno vrne spominski dan na njihove drage.

Vse bolj tudi trenutna izvršna oblast oži demokratični medijski prostor, posebno na nacionalni RTV , kjer smo priča podobnim čistkam, kot so se – sicer v drugačnih pogojih – dogajale v času komunizma Poteka namreč načrtno, sistematično in nasilno odstranjevanje njih, ki so kritični do te oblasti ali zastopajo medijsko nepristranskost in profesionalno zavezanost resnici. Namesto pluralne javne medijske ustanove, kjer so zastopani interesi vseh plačnikov prispevka, se ustvarja politična radio- televizija, podrejena trenutni oblasti.

Vse to spoštovana predsednica republike naslavljamo na Vas v prepričanju, da boste kot demokratka, kakor ste se opredelili pred volitvami, podprli naša prizadevanja in pri ustreznih organih zagotovili , da se sliši glas vseh Slovencev in Slovenk, državljank in državljanov te države in se te in druge krivice čimprej popravijo

Prebudimo Slovenijo, Vlasta Doležal Rus

Vseposvojitev, Romana Bider

Nova Slovenska zaveza, dr. Matija Ogrin

Združeni ob lipi sprave, dr. Janez Juhant, zasl. prof.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine