22.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 2 avgusta, 2021

Čezmejno pretakanje vseslovenskega prostora – napoved dogodkov

Čezmejno pretakanje v vseslovenskem prostoru se odvija tudi v poletnem času, posebej ob koncih tedna. Seveda pa ima večina prireditev nekaj bolj lahkoten značaj.

To sicer ne velja za prvo od tokrat (i)zbranih prireditev, že drevi (v četrtek, 19.7.) pričeti tridnevni niz, pravi festival filmov o Železni Kapli. V pripetku »filmi v Železni Kapli« je celoten program predvajanja filmov na prostem; vedno tudi z zaključnim pogovorom z avtorji filmov. Ujamete lahko še druga dva večera, na katera je vstop prost:

v petek, 20.7.2018 ob 20:30 bodo na dvorišču hiše Sophie in Franza Lamprechta na kapelškem Glavnem trgu predvajali film »Der Graben – Grapa« (2015) scenaristke in režiserke Birgit Sommer, s katero se boste lahko tudi pogovorili o nastajanju filma;

v soboto, 21.7.2018 ob 20:30 bodo na istem dvorišču najprej predvajali film „Zurück zur Natur“ (2017) Claudije Grünwald, nato pa film scenarista in režiserja Amirja Muratovića „Kuharska knjiga dr. Angele Piskernik“ (2009/2012, z nemškimi podnapisi); avtor bo po predvajanju obiskovalcem pojasnjeval nastajanje tega 50-minutnega dokumentarca o veliki Kapelčanki oz. Lobničanki, najpomembnejši koroški Slovenki doslej ter mdr. nekdanji podpredsednici našega Kluba. Ne vem še, kdo iz našega klubskega kroga in kako bo uspel priti na tokratno predvajanje in pogovor.

V zvezi z dr. Piskernikovo pa lahko potrdim, da je bil 6.7.2018 v št. 46 Uradnega lista Republike Slovenije objavljen odlok Mestne občine Ljubljana o poimenovanju novega „Parka Angele Piskernik“. V prihodnjem mesecu enkrat se bomo dogovorili za skromno spominsko slovesnost ob postavitvi oznak za novi park; verjetno okoli 27. avgusta, ko bo 132-letnica rojstva te znamenite botaničarke, varuhinje narave in demokratke. Isti mestni odlok v Ljubljani mdr. ustanavlja tudi Maistrov park ter Trg Marije Terezije.

V petek, 20.7.2018, ob 18:00 se bo v Kocjančičih (Sv. Anton) v zaledju Slovenske Istre pričel prvi letošnji Librisov poletni narečni večer z glasbo in zanimivimi folklornimi pripovedmi. Tokrat bosta poleg domačinov (Šoni Babič, Gverino Bordon, Viktorija Cunja, Anica Kocjančič, Esperij Kocjančič in Mirando Škorja) nastopili tudi gostji z avstrijske Koroške: Martina Piko Rustia bo predstavila pobude za ohranjanje slovenskih narečij v družinah in v domačih okoljih na Koroškem, Milka Kriegl pa Ziljsko dolino, ziljsko narečje in običaje. Martina Piko Rustia je bila 1993-96 zunanja sodelavka SNI – Slovenskega narodopisnega inštituta v Celovcu, leta 1997 pa je postala vodja SNI Urban Jarnik v Celovcu. Njeno raziskovalno področje obsega dialektologijo, sociolingvistiko ter duhovno kulturo. Milka Kriegl, doma v Zahomcu pri Bistrici na Zilji, je zavzeta kulturna delavka in članica Slovenskega prosvetnega društva Zila. V ziljskem narečju bo spregovorila mdr. o znamenitem ziljskem štehvanju. – Večer se bo odvijal na veliki jasi, v primeru dežja pa v dvorani KS Sv. Anton.

V petek, 20.7.2018, ob18:30 bodo v Pavlovi hiši v Potrni/Laafeld pri avstrijski Radgoni/Radkersburg ob obeležitvi 100 letnice smrti Ivana Cankarja odprli razstavo stripovskih tabel »Cankar v stripu« vrhunskih slovenskih avtorjev in ilustratorjev. Pavlova hiša bo sodelovala tudi pri izdaji prevoda stripa »Hlapec Jernej in pasja pravica« z novim prevodom v nemščino in spremno besedilo poznavalca in prevajalca Cankarjevih del dr. Erwina Köstlerja. Glasba ob tokratnem dogodku: Tribidabo. Razstava bo odprta do sobote, 19.9.2018.

V soboto, 21.7.2018 ob 19:00 bo pred Kulturnim domom v Šentprimožu v Podjuni na poletnem večeru SPD Vinko Poljanec igral priljubljeni slovenski narodno-zabavni ansambel „Zadetek“; na programu so še: srečelov, jedi na žaru, petje ob ognju…

V soboto, 21.7.2018 ob 21:00 bo v prostorih kulturno-športnega centra v Pevmi (pri Gorici) v okviru glasbenega festivala »Across the border 2018« in tradicionalnega praznika Sv. Ane koncert priznane goriške skupine »Souvenir«. Vstop je prost.

V nedeljo, 22.7.2018 ob 10:00 se bo v Kortah s sv. mašo pričelo priljubljeno in tradicionalno Korško žegnanje, na katerega obiskovalci iz Slovenije lahko pridejo tudi peš z Jezerskega vrha. Seveda bo maši sledilo veselo druženje in petje pod košato lipo.

V nedeljo, 22.7.2018 ob 11:00 se bo pri Podkanjskem slapu (Wildenstein/Podkanj 54, 9132 Gallizien/Galicija) s sv. mašo pričel, ob 12:00 pa s kosilom in nato s kulturnim in pestrim razvedrilnim programom nadaljeval Kmečki praznik SJK – srečanje kmetic in kmetov iz Avstrije, Slovenije, Italije, Madžarske in Hrvaške. Med gosti bodo godba na pihala »Nabrežina«, folklorna skupina »KD Groblje, Domžale« in mladi ansambel »Podjelovški glas«.

V nedeljo, 22.7.2018 ob 18:00 bo v Galeriji Gorše v Svečah odprtje 37. slikarskega tedna: predstavili se bodo sodelujoči umetniki in umetnica, za glasbeni okvir pa bo poskrbel Jani Müller. Iz Slovenije tokrat prihajajo akademski slikar, grafik in ilustrator Aleš Sedmak (*1952), študent vizualne umetnosti v Leipzigu in na Dunaju Sebastijan Zupančič (*1993) in vizualna umetnica, diplomantka ALUO v Ljubljani in magistrska študentka v Berlinu Katja Felle (*1988). – V torek, 24.7.2018 ob 18:00 bo na Vrbnikovem vrtu pred Galerijo Gorše družabni večer z društvenim piknikom.

Na volitvah, ki jih je v preteklih tednih izvajal NSKS – Narodni svet koroških Slovencev, novo izvoljeni, pomlajeni in izredno pisani Zbor narodnih predstavnikov in predstavnic (ZNP) si je pred tednom izvolil za novega predsednika Nantija Olipa iz Sel, za podpredsednika pa Christiana Uraka iz Šentprimoža. Obema čestitamo in želimo uspešno delo v prid vsem koroškim Slovencem.

Hkrati se kar takole zahvaljujem za čestitke in dobre želje, ki sem jih v preteklih treh tednih prejel ob različnih veselih osebnih dogodkih. Rojstvo tretjega vnuka je vseeno najlepše darilo, hkrati pa tudi del opravičila za to, da na vsa vaša prijazna sporočila nisem utegnil odgovoriti. Vsem in vsakomur le še lep pozdrav!

Janez Stergar, Klub koroških Slovencev v Ljubljani

Zadnje novice

Sorodne vsebine