5.6 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Čezmejno in brezmejno v september: vabljeni tudi na študijske dneve Draga

Ob vsem, kar smo spregledali ali zamudili najaviti za preteklih nekaj dni, najprej iz našega prejšnjega Korotanskega e-vestnika ponovimo, da bo drevi, v torek, 27.8.2019 ob 19:45 v frančiškanski cerkvi Marijinega oznanjenja v Ljubljani (Prešernov trg) koncert orgelske in violinske glasbe »Dialog generacij«. Nastopajo umetniki iz St. Peterburga in Ljubljane oz. Salzburga: za orglami prof. Irina Rozanova in Aleksander Volkov, na violinah pa prof. Vasillij Meljnikov in Manca Rupnik.

 

Ponovimo tudi, da bo jutri, v sredo, 28.8. potekalo srečanje Slovenske zamejske kmetijske koordinacije AGRASLOMAK, in sicer v okviru 57. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA v Gornji Radgoni. Kot veste, za politični pričetek res velja, da »sejm bil je živ…« – Ob zaključku, v četrtek, 29.8., bo na sejmu že 51. dan avstrijske Štajerske.

V četrtek, 29.8. ob 18:30 bodo v Trgovskem domu v Gorici (Korzo Verdi 52) predstavili zbornik iz knjižne zbirke Krožka Virgil Šček ter pregledno razstavo Knjižnice Dušana Černeta »Boj za narodne pravice in demokracijo. Povojno obnavljanje političnega življenja Slovencev v sedanjih mejah Italije«. Spregovorili bodo dr. Nevenka Troha iz Ljubljane, prof. Peter Černic iz Gorice in Ivo Jevnikar iz Trsta.

V četrtek, 29.8. ob 19:00 se bo pri galeriji Zollamt v bivši carinarnici na mejnem prehodu v Radgoni  ob meji med južno Štajersko in slovensko Štajersko pričel mednarodni festival “Transborders”. Ob stoletnici Senžermenske pogodbe festival v kooperaciji s Pavlovo hišo organizira štajerski Inštitut za umetnost v javnem prostoru. Ob otvoritvi bo mdr. nastopil zbor Pavlove hiše. Teme projekta in festivala so situacija, zgodovina in miti ob slovensko-avstrijski meji do tromejnika (Avstrija/Slovenija/Madžarska). Kraji prireditve: Apače, Bad Radkersburg, Cankova, Gornja Radgona, Halbenrain, Klöch, Mureck, Šentilj, St. Veit in der Südsteiermark, St. Anna, Murfeld, Sladki Vrh ter Weitersfeld. Festival traja do nedelje, 1. septembra; več na www.transborders.at .

V petek, 30.8. ob 16:30 se bodo v parku Finžgarjevega doma na Opčinah nad Trstom (Dunajska cesta 35 ali: Str. per Vienna, 35, 34151 Opicina TS) pričeli 54. Študijski dnevi Draga 2019, in sicer s predavanjem Andreje Duhovnik Antoni »Govorim – govorimo slovensko, zavedanje izbire in razumevanje odločitev«. – Zvečer ob 19:00 bo sledilo predvajanje dokumentarno-igranega filma »Karmela« v režiji Marka Sosiča (Slo, 2019). – Celoten tridnevni program Drage 2019 ter predstavitev referentov (še ddr. Evgen Bavčar, Božo Rustja, prof.dr. Ernest Petrič) lahko odprete v pripetku »Bilten Draga 2019.pdf«, vse informacije pa si lahko poiščete še na spletni strani www.draga-dsi.org .

V soboto, 31.8. ob 10:00 se bo v šotoru SPD Edinost („Svaveja uta“) na sejemskem travniku na Pliberškem jormaku pričelo že 27. mednarodno srečanje upokojencev; srečanje bo spremljal zabavni spored z glasbo, plesom in petjem. – Ob 14:00 bo v »Svaveji uti« koncert godbe na pihala z nastopom priznanega orkestra „Ljubljanski veterani“; godba bo v pozdrav zaigrala že tudi ob odprtju upokojenskega srečanja.

V soboto, 31.8. ob 11:00 bo na dvorišču celovškega gradu (Burghof) v nizu koncertov „Klasika na grajskem dvorišču“ na sporedu koncert „3 Finken“, na katerem bodo peli Bernarda Fink, Marko Fink in Valentina Fink-Inzko, na klavirju pa jih bo spremljal Davorin Mori. Ob slabem vremenu bo koncert v celovškem Domu glasbe.

V soboto, 31.8. ob 17:00 se bo pri Colnarju v Svečah (štev. 44) pričelo praznovanje z glasbo, poezijo in zakusko, in sicer ob 110-letnici domačega SPD „Kočna“. V programu bodo nastopili: Nada Tavčar, Andrej Feinig, Bernarda Fink, Marko Fink, Valentina Inzko-Fink, Davorin Mori, Tonč Feinig, cerkveni pevski zbor Sveče ter „Kočna mladina“.

V soboto, 31.8. ob 19:30 bo v šotoru SPD Edinost („Svaveja uta“) na Pliberškem jormaku za ples igral ansambel Veseli Begunjčani.

V nedeljo, 1.9. ob 11:00 (oziroma po sv. maši ob 10:00) se bo na vaškem trgu v Bilčovsu s kulturnim programom pričel čezmejno poznani Praznik krompirja. Ob 12:00 bodo za pokušanje pripravljene kulinarične krompirjeve specialitete in sladice; od 13:00 glasba v živo, ob 14:00 nastop podeželske mladine iz Šentilja, ob 14:30 žrebanje…

V nedeljo, 1.9. od 12:00 do 13:00 bo Slovenski spored ORF nedeljsko opoldansko radijsko oddajo čestitk in voščil prenašal v živo iz »Svaveje ute« na Pliberškem jormaku. Med nastopajočimi glasbeniki bodo tudi gostje iz Slovenije – Kraški kvintet z Bracom Korenom in Anko Čop. – V nedeljo, 1.9. skozi ves dan bo v istem šotoru SPD Edinost potekala zabava v znamenju 30-letnice slovenske televizijske stalnice ORF „Dober dan, Koroška“: poleg Kraškega kvinteta bo gost iz Slovenije tudi ansambel „Mladi godci“, ki bo zvečer igral za ples.

V ponedeljek, 2.9. ob 16:00 bo na zabavi v šotoru SPD Edinost na Pliberškem jormaku za ples igral ansambel Rosa.

V sredo, 4.9. ob 9:30 se bo v sejni sobi Inštituta za novejšo zgodovino v Ljubljani (Kongresni trg 1) pričel poldnevni znanstveni posvet »1939-2019: osemdeset let od začetka druge svetovne vojne« – tudi ob sodelovanju dveh razpravljavcev iz sosednje Avstrije. V pripetku je »vabilo na znanstveni posvet 1939-2019.pdf«.

Od srede, 4.9. ob 9:00 obe osrednji kulturno-prosvetni organizaciji koroških Slovencev v k&k centru v Šentjanžu prirejata – tudi s sodelovanjem strokovnjakov iz RTV Slovenija – tridnevno gledališko in koncertno-tehnično delavnico o osnovah odrske tehnike. Delavnico bo kronal koncert skupine »Bališ« v petek, 6.9. ob 20:00.

Pred nekajdnevnim odklopom naj za prvo polovico septembra samo opomnimo na štiri (pol)okrogle jubileje oz. spominske dneve pomembnih koroških Slovencev, tako ali drugače povezanih z našim klubom:

– 2.9.1944 se je rodil prevajalec in narodni delavec Karel Smolle,

– 12.9.1894 se je rodil organist in skladatelj Anton Jobst (u. 11.7.1981),

– 12.9.1984 se je rodil akademski slikar Mirko Malle,

– 15.9.1949 se je rodil zgodovinar in jezikoslovec dr. Teodor Domej.

Karlu, Mirku in Teodorju vse najboljše in na mnoga zdrava leta, Antonu pa blag spomin!

   Lep pozdrav na vse konce – do prihodnjič!

   Janez Stergar, Klub koroških Slovencev v Ljubljani

Dodajamo še obvestilo:

Vabljeni na Dobrač v soboto, 7. septembra!
Prijave za brezplačni avtobus od Beljaka do Rožtrate zbirajo do 5. septembra ([email protected]). Pohitite!

7:30 – BREZPLAČNI avtobus, odhod 9500 Beljak, Maria-Gailer-Str. 39, parkirišče Cineplexx. Prijave za vožnjo z avtobusom do 5.9.2019 obvezno potrebne. Kontakt: [email protected]

8:30
Rožtrata: Srečanje treh dežel s spoznavanjem in dobrotami iz regij

9:30
Rožtrata: Kulturno zgodovinsko vodstvo v slovenščini od Rožtrate na vrh Dobrača z Matjažem Podlipnikom
(Turizem Kranjska Gora)

12:00
Maša v slovenski cerkvi, daruje župnik Stanko Olip
Poje: Ženski tercet z Zile/Gailtal, pevci in pevke z Gur

17:00
Avtobus se vrne v Beljak.
Maša na vrhu Dobrača bo ob vsakem vremenu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine