2.5 C
Ljubljana
nedelja, 28 novembra, 2021

Cene vinjet so pod vladavino levih strank poskočile v nebo

V času prve vlade stranke SDS je bila sprejeta odločitev o uvedbi novega sistema cestninjenja. Kot se je izkazalo, je uvedba vinjet prinesla pozitivne učinke, kar so leve vlade izkoristile za postopno dviganje cen vinjet.

Vinjetni sistem cestninjenja na slovenskih cestah je uvedla prva vlada Janeza Janše v juliju 2008. Vlada je sledila ciljem, da bo nov sistem cestninjenja zmanjšal stroške vzdrževanja cestninskih postaj, stroške vzdrževanja sistema cestninjenja (pobiranje cestnin), povečal pretočnost prometnih tokov in zmanjšal zastoje na preobremenjenih cestninskih postajah. Predvideno je bilo tudi, da bo uvedba vinjet povzročila preusmeritev prometa iz lokalnih cest na avtocestno omrežje, kar bi izboljšalo prometno varnost v cestnem prometu ter zmanjševalo izpuste CO2 zaradi boljše pretočnosti skozi cestninske postaje.

Uvedene so bile letne in polletne vinjete po švicarskem modelu. Za letno vinjeto si moral odšteti 55 evrov, za polletno 35 evrov. Cene vinjet so se pod vlado stranke SD enormno povišale. Po uvedbi tedenskih in mesečnih vinjet se je letna vinjeta za voznike osebnih avtomobilov podražila kar na 95 evrov. Novo višanje cen smo v denarnicah občutili leta 2016. Takrat se je letna vinjeta za avtomobile, ki spadajo v razred 2A (vozila, ki so nad sprednjo osojo nižja od 1,3 metra) od uvedbe enkratno podražila in je znašala že 110 evrov. Za vozila iz razreda 2B (vozila, ki so nad sprednjo osjo višja od 1,3 metra) pa smo morali za nalepko odšteti 220 evrov.

Zanimive so primerjave cen vinjet s sosednjo Avstrijo. Vozniki imajo tam na voljo 2.220 kilometrov avtocestnega omrežja. V letu 2018 je bilo potrebno za letno vinjeto za osebna vozila odšteti 87,30 evrov, za dvomesečno 26,20 in za desetdnevno zgolj 9 evrov. V Sloveniji imamo samo 617 kilometrov avtocest in hitrih cest, cena letne vinjete za osebna vozila pa znaša kar 110 evrov. V primerjavi s severno sosedo je nakup slovenske vinjete absolutno previsok, sploh če v obzir vzamemo, koliko znašajo povprečne neto plače v Avstriji in pri nas.

In kaj lahko pričakujemo v prihodnosti? A bo Šarčeva vlada nadaljevala s trendom levih koalicij in cene vinjet ponovno zvišala ali bomo vendarle priča znižanju cen na primerljivo evropsko raven?

Vir: sds.si

Zadnje novice

Sorodne vsebine