7.2 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Britansko-slovenska gospodarska zbornica je obeležila desetletje delovanja

Ob melodijah Beatles tribute banda je Britansko-slovenska gospodarska zbornica (BSCC) včeraj obeležila 10-letnico delovanja. Njena vizija je podjetjem približati trg Združenega kraljestva s pomočjo različnih dogodkov pri nas in v Združenem kraljestvu, ob tem pa so na voljo tudi za individualna svetovanja podjetjem, ki želijo uspeti ali povečati tržni delež na trgu Združenega kraljestva.

Zbornica že od same odločitve Britancev, da želijo zapustiti Evropsko unijo, spremlja ključne informacije na tem področju in jih za uspešne poslovne odločitve prenaša podjetjem, ki imajo stik Združenim kraljestvom. Prepričani so namreč, da je prava informacija ob pravem trenutku tista skrivnostna sestavina uspeha v življenju, kot je skrivnostna sestavina pomembna za odlično jed.

V tem duhu so skupaj s svojimi člani, med katerimi so tudi številna slovenska izvozna podjetja, ter s pomočjo svetovno poznanega chefa Alana Coxona in mladega slovenskega kuharskega mojstra Petra Kovača kuhali pot do uspeha. Za dogodek je bilo pripravljenih deset različnih angleških jedi iz lokalnih slovenskih sestavin. Vsaka podjetniška zgodba namreč potrebuje prave sestavine, ekipo in začimbo, ki jo za slovenska podjetja na angleškem trgu predstavlja BSCC. Zadnji dve leti, odkar so se Britanci odločili ločiti od Evropske unije, podrobno spremlja tudi Brexit in korake, ki bodo marca prihodnje leto pomembni za slovenske podjetnike na trgu Združenega kraljestva .

“V zadnjih dveh letih smo več kot podvojili število dogodkov, ki naslavljajo različne tematike in s tem pomagajo našim članom pri poslovanju z Združenim kraljestvom. Poleg delegacij v Veliko Britanijo in konferenc smo organizirali tudi dva investicijska dogodka v Združenem kraljestvu in se aktivno informirali o Brexitu. Na to temo smo organizirali okrogle mize in pripravili poročila, v katerih so slovenski podjetniki predstavili svoja pričakovanja in skrbi ob Brexitu. Odprti pa smo tudi za vsa podjetja, ki se želijo individualno posvetovati z zbornico o svojem delovanju na trgu Združenega kraljestva,” je ob jubileju povedala direktorica BSCC Barbara Uranjek.

BSCC je sicer nastala na pobudo princa Andrewa, ki je leta 2008 obiskal Slovenijo in povprašal takratnega ambasadorja po britanski zbornici. Kasneje je pobudo za ustanovitev zbornice prevzel Kevin Morrison, ki sta mu pomagala še Stephen Fish (Ernst&Young) in Jan Hovorka (British American Tobacco). Prvi predsednik zbornice je bil Morrison, ki je bil ob Miru Senici, Gregorju Jamniku in podjetju Ernst&Young tudi eden od financerjev delovanja ustanove. Danes zbornica šteje več kot sto članov, med katerimi je večina izvoznikov na trg Združenega kraljestva.

Več zanimivosti o povezavi med Veliko Britanijo in Slovenije
Združeno kraljestvo je 19. na seznamu izvoznih držav za Slovenijo. Čeprav se Združeno kraljestvo pripravlja na izstop iz EU, ostaja drugi največji trg v Evropi in s 65 milijoni prebivalcev, enostavnim poslovanjem in višjimi cenami še vedno privlačen za slovenska podjetja. Blagovna menjava je v primerjavi z letom 2016 zrasla za 7,1 odstotka, britanske investicije v slovensko gospodarstvo pa so se povišale za 4 odstotke, pri čemer sta k investicijam botrovali tudi investicijski konferenci, ki jih je pripravila BSCC. Zanimiv je tudi podatek, da je v času delovanja BSCC porasel tudi obisk Britancev v Sloveniji, in sicer za kar 13 odstotkov, medtem ko ljubljansko letališče največ potnikov beleži prav iz Londona, in sicer se je njihovo število od leta 2016 povečalo za 38 odstotkov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine