17.1 C
Ljubljana
petek, 17 septembra, 2021

Božič je praznik Jezusovega rojstva in ne »Dan spomina sončnega obrata«

Menda je pri nas na slovenskem izpovedovanje vere in verovanje ustavno dovoljeno, praznovanje verskih praznikov pa osebna zadeva !? In praznik Jezusovega rojstva – Božič (25. december) je verski praznik in ne »Veseli božič«, ne »Praznik potice« ali »Praznik nakupovanja daril« po Coca -coli.

No, po »Smoletu«, ki je državljanom leta 1989 voščil božič, se sicer po osamosvojitvi sme 25. december praznovati in je celo dela prost dan. Tako smo sklenili Demosovci na prvi večstrankarski Skupščini. In tudi pomaranče lahko kupimo že pred Božičem in ne šele naslednji dan do »Dedka mraza«, tovariši so postali celo gospodje po Orwelovsko (Živalska farma). Še pomnite tovariši tudi, da sem moral za dopust na božični dan ta svoj en delovni dan po svoji izbiri napovedati že v začetku leta! No, pa to so bile malenkosti proti temu, kaj vse so tovariši počeli. Še mene, navadnega državljana, so zaradi »sovražnega govora« zoper Tita in samoupravljanje zaprli in vrgli iz službe. Toliko za uvod.

Berem, da sedaj lahko novinarji posegajo (verjetno z osebnim privoljenjem) ob božiču celo v osebno življenje posameznika in »razgaljajo«, kako praznuje kakšen pomembni politik Božič. (Glej Reporter št. 52.) Prav, dobro in lepo. Vendar mene ne zanima kako so praznovali izpričani verniki. Raje bi prebral, kako praznik Jezusovega rojstva praznuje naš »beriloberec« predsednik vlade, ali kateri drugi predsednik (štiri imamo državne in veliko strankarskih in še več z »mandatom« ministra). Saj so skoraj vsi »krščenci« kot večina Slovencev. Prav zanimivo branje bi bilo, če bi o praznovanju Jezusovega rojstva (ne »Veselega božiča«), prebral kako so praznovale družine (saj to je tudi družinski praznik, mar ne?) Kučana,  Möderndorferja, Bratuškove, Erjavca pa Tomićeve, Turnška, Hribarjeve, Stanovnika… Iz načina njihovega praznovanja in stališča do tega verskega praznika bi lahko sklepal, da spoštujejo vernike, da ne »ustavljajo desnice« in da ne razmišljajo, kako bodo ta praznik kmalu preimenovali iz Veselega božiča v »Dan spomina sončnega obrata« (Sončni solsticij), ali v dan Svaroga, Mitre, Odina…,, ko so častili ta dan, ali vsaj v »Dies natalis solis« kot zadnji dan Saturnalij po rimsko. Nekaj podobnega saturnalijam že imamo. Končno s spremembo Vseh svetih v Dan mrtvih (kakšen oksimoron!) niso imeli težav. Mnogo bolj bi pa bil vesel, če bi kateri od predsednikov, ali celo najvišji, voščil skupaj s škofi blagoslovljen Božič vsem nam državljanom in obljubil (pa magari s figo v žepu, saj to za politike ni nič nenavadnega), da bo v bodoče spoštoval Ustavne odločbe, jih uresničeval in po »Dudkovo« pomladil in odpravil pristranskost »krivosodja«, po »Orbansko« poskrbel brez prišlekov, da slovenski narod ne bo izumrl, zaščitil pojem in vlogo moža in žene ter družine, posebno z več otroki, po »Trumpovsko« napadel »neobolševizem« in zahteval svobodno trgovanje namesto »socialistične, ali socialne demokracije« (še en oksimoron), grajal Ruski ekspanzionizem, priškrnil financiranje »multikulti« civilnim gibanjem in kvazi kulturnikom in, to bi bil pa že čudež, se opravičil narodu za med in povojne poboje – genocid. Res bi bil vesel, če bi vsaj nekaj naštetega levi oblastniki uresničili, da bi se končno Slovenci spravili in  demokratično bolj uspešno gradili našo bodočnost. Žal težko verjamem v to, dokler bodo v naši »globoki državi« na oblasti postkomunistični kameleoni in njihovi brezvestni nasledniki, kot sem bivše komuniste večkrat imenoval v Parlamentu ko sem bil delegat delegat Zbora občin. 

Pa lepo se imejte katoličani v svoji skrivaški veri, in se bojte, da slučajno ne boste izrekli kakšen »sovražni govor« po definiciji oblastnih medijev in  levih dušebrižnikov za katere »sovražite katoličane«, ali da slika Marije z Brezij, ki  pestuje podgano in kričanje, da je neki desni politik fašist, itd, niso sovražni govor.

Ervin -A. Schwarzbartl

Zadnje novice

Sorodne vsebine