0.2 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Blagoslov spominskega obeležja duhovniku Stanku Premrlu, avtorju slovenske himne

V torek, 10. marca 2020, bo ob 11. uri na ljubljanskih Žalah ob grobu duhovnika in skladatelja msgr. Stanka Premrla odkritje in blagoslovitev spominskega obeležja ob 55-letnici njegove smrti in 115-letnici nastanka skladbe Zdravljica, ki je pred 30. leti postala slovenska himna.

Častni gost in slavnostni govornik bo predsednik Republike Slovenije gospod Borut Pahor. Obeležje bo blagoslovil ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, s petjem pa bo dogodek obogatil Duhovniški oktet Oremus. Sodelovala bosta tudi Garda Slovenske vojske in trobilni kvartet Policijskega orkestra.

Obeležje je oblikovala arhitektka Lucija Herle Poljanšek, ki ga je takole opisala: »Obeležje je bilo oblikovano z mislijo na msgr. Stanka Premrla in njegovo življenjsko poslanstvo ter v zahvalo za njegovo delo. Osrednji del obeležja je kamnit steber, ki ponazarja stoičnost, zemeljskost, ki pa se ne zaključi, temveč se dviga proti nebu. Notno črtovje, ki se ovija okoli stebra, nas opominja na njegov obsežni opus in njegovo vsakodnevno vpetost v glasbo, kot delo skladatelja, organista in glasbenega pedagoga. V osrednji del notnega črtovja so umeščene note dela skladbe Zdravljice – naše himne kot zahvala ponosnih in zavednih Slovencev. Oblikovna kompozicija deluje monumentalno, kot je primerno za priložnost postavitve obeležja in hkrati preprosto, saj jo sestavljajo enostavni oblikovni elementi.«

Obeležje je postavilo podjetje Gnom, pod vodstvom restavratorja in oblikovalca kamna Jožeta Drešarja.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine