4.8 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Aprilske vesti Kluba koroških Slovencev v Ljubljani

V pravi pomladni april gremo z veselo vestjo, da je nekaj ur pred zaključkom zbiranja podpisov za evropsko državljansko pobudo za izboljšanje pravnega položaja avtohtonih narodnih manjšin »Minority SafePack – Milijon podpisov za raznolikost v Evropi« po podatkih na www.minority-safepack.eu predpisani milijon že presežen skoraj za 200.000 podpisov, slovenski »kvorum« (6.000) pa za okoli 500. Zadovoljni smo, da so naši klubski člani in prijatelji prispevali morda kar večino od zbranih slovenskih podpornikov pobude. Neposredno pa smo vnesli v spletni seznam okoli 320 zbranih podpisov.

Iz predprazničnega e-pisma na kratko ponovimo, da bo v sredo, 4.4.2018 ob 11.00 v dvorani Slovenske matice v Ljubljani (Kongresni trg 8/I) predstavitev 564 strani obsežne knjige »Avstrijska zgodovina« dunajskega zgodovinarja prof.dr. Ernsta Bruckmüllerja (v prevodu Veronike Pflaum in Irene Bruckmüller). – Zdaj lahko dodam še, da bodo o tej sedmi knjigi iz Matičine zbirke »Zgodovina držav in narodov« uredniki prof.dr. Peter Vodopivec, prof.dr. Peter Štih in prof.dr. Marko Štuhec spregovorili tudi v ponedeljek, 9.4.2018 ob 18.00 na strokovnem pogovoru v Knjižnici Otona Župančiča v Ljubljani (Kersnikova 2/IV); tam bo knjiga na voljo s promocijskim popustom.

V sredo, 4.4.2018 ob 11.00 bo v Glazerjevi dvorani Univerzitetne knjižnice Maribor (Gospejna ulica 10) na povabilo Zgodovinskega društva v Mariboru imel predsednik Slovenskega društva za mednarodne odnose, mdr. nekdanji veleposlanik RS v Varšavi, v Buenos Airesu in v Bernu mag. Bojan Grobovšek (*1949) predavanje in aktualni pogovor z naslovom »Svojevrstna Avstrija«. Med predavateljevimi knjigami velja omeniti »Zakaj Slovenija ni Švica« (2014) ter najnovejšo »Trst, Ljubljana, Dunaj in širni svet – reminiscence in razmišljanja« (tik pred izidom).

Iz prejšnje okrožnice naj na kratko povzamemo nekaj vabil ter dodamo nova!

V sredo, 4.4.2018 ob 18.00 bodo v Slovenskem knjižnem centru Mohorjeve knjigarne v Celovcu predstavili knjigo Mirka B. Mikliča “Sredi krute sile nežno trajam – idejno-politična dediščina E. Kocbeka in slovenski kristjani”.

Od četrtka, 5.4. do sobote, 7.4.2018 bodo v Sežani in v Tomaju potekali 28. Primorski slovenistični dnevi. Več vam lahko sporoči [email protected] .

V četrtek, 5.4.2018 ob 17.00 bodo v prostorih Svetovnega slovenskega kongresa na Cankarjevi 1/IV v Ljubljani krstno predstavili knjigo »Skozi taborišča do sreče«, spomine Jožeta Mihevca iz Toronta, ki jih je z zapisi Milke Mihevc Koščak iz Toronta in pokojnega Toneta Mihevca iz Cerknice z uvodom in opombami dopolnila dr. Rozina Švent.

V četrtek, 5.4.2018 ob 20.30 bo v komorni dvorani Kulturnega centra Lojze Bratuž v Gorici, (Drev. XX Settembre 85) na novem čezmejnem Srečanju pod lipami gost večera teolog in filozof prof.dr. Ivan Štuhec, avtor knjige »Slovenija brez Patrie in Zvonov«; spregovoril bo o stanju duha na Slovenskem, o družbi, Cerkvi in politiki.

V četrtek, 5.4.2018 ob 20.00 bo v slovenskem Kulturnem domu v Pliberku gostovalo Gledališče Koper s komedijo Marca Camolettija v priredbi Michaela Niavaranija “(Totalno) katastrofalna večerja”; režija Samo M. Strelec.

V petek, 6.4.2018 se bodo ženske članice koroške Kmečke izobraževalne skupnosti s Helgo Mračnikar odpravile na tridnevni seminar v Terme Olimia pri Podčetrtku.

Dopolniti in deloma popraviti je potrebno vabilo, da se bodo v soboto, 7.4.2018 ob 8.30 s parkirišča v Tivoliju člani našega partnerskega Kluba Korošcev – Ljubljana odpravili na izlet z obiskom antične Celeie in prenovljenega knežjega mesta Celja ter celjskega gradu. Ali je v avtobusu in za obloženo mizo v stari domači gostilni »pri Kmetec« še kak prost sedež, lahko preverite na [email protected] ali na 041-557467.

V soboto, 7.4.2018 ob 18.00 bo v k&k središču v Šentjanžu v Rožu v otroškem gledališkem abonmaju “Kakajček“ s predstavo „Sprej proti pošastim” gostovalo Miškino gledališče Ku-Kuc iz Lendave.

V soboto, 7.4.2018 ob 20.00 bo v kulturnem domu v Šentprimožu v Podjuni koncert popularnih in zimzelenih pesmi pod naslovom „Danica mav drhač II”; nastopajo vokalne skupine domačega SPD Danica. Ta koncert in tudi prva ponovitev v nedeljo, 8.4.2018 ob 18.00 sta že razprodana. Pač pa napovedujejo dodatni koncertni termin v petek, 13.4.2018 ob 20.00.

V nedeljo, 8.4.2018 ob 11.00 bo na pokopališču v Železni Kapli spominska svečanost padlim borcem za svobodo in žrtvam nacističnega nasilja. Slavnostni govor: Feliks Wieser; blagoslov: Poldej Zunder; pevski okvir: MoPZ “Valentin Polanšek”.

Z veseljem naznanjam, da bomo spet imeli nekakšno »uverturo« v letošnje »Koroške kulturne dneve v Ljubljani«. V petek 13.4.2018 ob 17.30 bo namreč v dvorani Duše Počkaj v ljubljanskem Cankarjevem domu v okviru mladinskega festivala Transgeneracije z igro C.J. Johnsona “Pasji dnevnik” nastopila Mladinska skupina Slovenskega prosvetnega društva “Bilka” iz Bilčovsa (Želuče). Igrajo: Ana-Marija Ogris-Martič, Katarina Seher, Niko Seher in Leonard Krušic; režija: Sebastjan Starič; mentorja: Jana Hedenik in Gašpar Ogris-Martič.

Kot že veste, v sodelovanju z osrednjima koroškima kulturno-prosvetnima organizacijama in z našim ljubljanskim klubom Društvo slovensko-avstrijskega prijateljstva – Ljubljana prireja 16. Koroške kulturne dneve (KKD) v Ljubljani, in sicer z naslednjim programom:

ponedeljek, 16.4.2018 ob 18.00 – Galerija Družina (Krekov trg 1): odprtje razstave umetniških slik koroškega slikarja Hanzija Mlečnika, Celovec. Razstavlja akte in naravo; tehnika: oglje, rdeča kreda, akril. Razstavljena dela bo predstavila Mateja Rihter, razstavo bo odprla veleposlanica Republike Avstrije mag. Sigrid Berka, celotne 16. KKD pa minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc;

torek, 17.4.2018 ob 11.00 – Svetovni slovenski kongres (Cankarjeva 1): predstavitev novejših slovenskih koroških publikacij: – Tiha zemlja, pesemsko izročilo z Radiš in iz okolice, zbral in uredil Nužej Tolmajer, glasbeni urednik Egi Gašperšič; – Lenčka Kupper, 80 pesmi ob 80-letnici; – Slovenščina v družini, prispevki s posveta v Palčavi šiši v Plešcih (HR) septembra 2016; – dvojezični zemljevidi koroških občin Bekštanj, Bistrica v Rožu, Kotmara vas, Sele, Šentjakob v Rožu, Škofiče in Šmarjeta v Rožu ter zemljevid kraja Radiše. Poleg avtorice Lenčke Kupper bodo publikacije predstavili Nužej Tolmaier in mag. Martina Piko-Rustia iz Slovenskega narodopisnega inštituta Urban Jarnik ter Martin Kuchling iz Krščanske kulturne zveze v Celovcu;

sobota, 21.4.2018 ob 11.00 – Mini teater (Križevniška 1): lutkovna predstava Radovedni slonček. Z igro, ki jo je po motivih Rudyarda Kiplinga priredil Tine Varl, nastopa Lutkovna skupina »Mladi Celovčani« SKD Celovec; režija Breda Varl, glasba Katarina Hartmann, skupino vodi Marica Hartmann. Brezplačne vstopnice so že na voljo na blagajni Mini-teatra;

ponedeljek, 23.4.2018 ob 19.00 – Cankarjev dom, Linhartova dvorana: koncert Koroška pesem prek meja. Nastopata: prve pol ure Pevska skupina Akzent, ki pod vodstvom Anice Lesjak-Ressmann deluje pod okriljem SKD Jepa-Baško jezero Loče, ter po odmoru Ženski pevski zbor ROŽ iz Šentjakoba v Rožu, ki bo z dirigentom Primožem Kerštanjem predstavil odrsko scenski glasbeni projekt SHIVA ŠIVA, stilni koncert 17-ih pesmi o delu v raznih jezikih. Podrobnosti pograma si lahko odprete na spletni povezavi https://www.cd-cc.si/sl/kultura/glasba/koroska-pesem-prek-meja-1 .

Vstopnice za koncert »Koroška pesem preko meja« so po 5 € naprodaj v blagajni Cankarjevega doma (CD) v pasaži Maximarketa, ob delavnikih med 11.00 in 13.00 ter med 15.00 in 20.00, ob sobotah med 11.00 in 13.00 ter uro pred prireditvami v CD. Elektronska prodaja na: [email protected] , telefonska prodaja pa na: +386 (0)1-2417299 in 2417300. Vstopnice lahko kupite tudi v poslovalnicah »Petrola«. –

 

 

Društvo slovensko-avstrijskega prijateljstva in naš Klub koroških Slovencev v Ljubljani

Zadnje novice

Sorodne vsebine