5.6 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Andrej Magajna: Protest ob zamolčani izredni seji Državnega zbora Republike Slovenije

14. izredna seja državnega zbora, z dne 5. december 2018, ki se je nanašala na NLB in zelo pomembno vprašanje ustreznega načina prodaje, je bila v osrednjih informativnih oddajah spregledana, oz. povsem zamolčana.

Mislim, na termina (najbolj gledanih politično informativnih oddaj): Dnevnik ob 19 uri in Odmeve ob 22 uri. Kot so mi povedali drugi, tudi na nacionalnem radiu o tem praktično nič.

Mislim, da smo vsi na takšnem intelektualnem nivoju, da vemo, da je vsebina take seje relevantna in aktualna, ne glede na možen motiv politizacije problema s strani opozicije (Morda pa je tudi blokada informacije, politično motivirana ?)

Poleg tega pa že sama narava »izredna seja« na sploh, izkazuje družbeno pomembnost in bi moral imeti tudi posebno pozornost, ne glede na presojo same vsebine.

Vseeno nekaj bese tudi o njej. Prebiral sem mnenja nekaterih ekonomistov, ki se pravzaprav strinjajo s sklicateljem: Sistem razpršene prodaje, (po kateri noben lastnik (ob državnem deležu) ne bi smel imeti v posesti več kot 25 % delnic, je zelo močno vplival na ceno delnice. Na njihovo manjšo vrednost.

Državljani bi pričakovali, da bo izredna seja omenjene v imenovanih terminih. Ne! Niti z eno besedo?! Pričakovali bi, da bi vsaj v Odmevih poleg ustreznega povzetka v studio povabili nekatere ključne protagoniste (predlagatelje / oponente) Pa kot rečeno: Niti besede !

Smo pa lahko v Dnevniku ob 19 uri spet gledali »nadaljevanko« otroški kirurgiji (čudno, da ne tudi kakšen star posnetek o zdravniku Radanu). V Odmevih pa prispevek o naših slovenskih gozdovih, o drevesih, ki jih je (navkljub pustošenju lubadarja in ujmah) za več kot milijardo 400 milijonov.

No, ko smo že pri teh enormnih številkah. Kolikšno (milijardno / milijonsko luknjo) je ustvarila Uprava NLB, s podeljevanjem kreditov brez kriterija? Pa morda se vprašanje iz izredne seje? Koliko milijonov pomeni podcenjena delnica zaradi načina prodaje ? Težko ugotovljivo, a silno pomembno vprašanje.

Tretji kanal seveda seje Državnega zbora prenaša. Vendar vsi niti nimamo časa oz. možnosti, da gledamo celodnevni prenos. Pomemben je torej tudi povzetke v osrednjih (najbolj gledanih) informativnih oddajah.

Menim, da gre v tem primeru za hud spodrsljaj nacionalnega medija in da bi moral za to tudi kdo odgovarjati.

Prosim oz. predlagam da na obeh instancah (Varuh pravic .. ), Programski svet) zadevo obravnavate in poučite kako je prišlo do te blokade informacije pomemben za javnost. In / ali in je prišlo do naklepnega usklajenega (morda celo politično motiviranega) dejanja o opustitve dolžnih ravnanj (informiranja javnosti o družbeno pomembnih dogodkih)!

 

Andrej Magajna, Ljubljana

Zadnje novice

Sorodne vsebine