23.4 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Ali je mariborska banka res v lasti komunističnih tajkunov – Foruma 21?

Prvo plačo, ki sem si jo v TGA »Boris Kidrič« Kidričevo leta 1957 zaslužil je potekala  preko  KBM ali  morda preko njene poslovalnice v Ptuju. In na ta  način sem še vedno zvest »moji  banki.

Z mojimi prihranki pa seje v tem času marsikaj dogajalo, kot recimo;  da me je  doletela prva denominacija dinarja,  ko so mi v šestdesetih p.s. varčevalno vlogo prvič znižali za  tri ničle in nato koncem 80. pri Markoviču, še za štiri ničle.  Živeti z  inflacijo zaradi slabega gospodarjenja v komunizmu , smo se pač morali navaditi!  Nekajkrat so me tudi »našmickali«  zavarovalničarji, ki so vedno našli izgovor za novo – boljšo zavarovalno  polico; kar pa se v komunizmu ni uresničilo. Navadno je  po nekaj letih, ko je »privarčevana« vsota do kraja skopnela,  prišlo do nove zavarovalne police. Tudi danes je podobno, ( saj ne mine mesec, da me ne bi iz kakšne zavarovalnice nadlegovali, češ da bi se mi bilo » dobro« še boljše zavarovati). Zavrnem jih , da z eno penzijo pri hiši  še težko plačujem starostni dom za bolno ženo na Hrvaškem! Torej je s tem «ciganjenjem« je podobno, kot je bilo nekoč, le da danes nimamo galopirajoče inflacije.-  (si sami ne moremo tiskati evrov). No čisto v nič našega zavarovalništva pa ne morem dati, saj so mi izplačali odškodnino na hiši po toči,  pa pri rešitvi karambola so bili hitri in korektni. 

Kot sem še po šest desetletjih  vedno zvest  »moji« prvi – mariborski banki, pa doživlja in tudi slišim o njej nove –  skrb vzbujajoče zgodbe. Seveda se je  vmes zmešala tudi moja priletnost – starostna skepsa, kar je zame še  vse bolj »čudno«!  Že lansko leto so nam pobrali hranilne knjižice za zamenjavo v sodobnejše kartice, ( kot, da plastičnih kartic že nebi imeli nabasanih polnih  denarnic)!  In  ko sem iz po pošti pred kakšnim mesecem – dva dobil povsem novo bančno kartico, sem šel v »mojo« banko povprašat , ali je to zdaj tista zamenjava , ki jo že pol leta čakam?  Na koncu je že izpadlo, kot da z novo bančno kartico nadlegujem uslužbence, ki mi niso preprosto vedeli razložiti , da je to samo  zamenja  obstoječe- stare  kartice, ki se zgodi vsake štiri leta. Po nekaj dnevih moje skepse in nadlegovanja ter že  kreganja na moji izpostavi  KBM, sem le to »avtomatsko« zamenjavo  le dojel – (dokler mi niso povedali, da še to ni kartica za nadomestilo odvzete hranilne knjižice, ki jo že pol leta čakam in bo baje plave barve). Te še do danes nimam!   Še bolj pa me je razjezilo, da v tej  post komunistični oblasti, ki nam že vlada 23 let , ni več prav nobene bančne tajnosti, čeravno je v vsaki banki diskrecijskih oznak  na pretek!  – (še v trdem komunizmu smo nekaj bančne tajnosti imeli)! 

Sodu dno pa je izbilo, da mi kot komitentu niso hoteli vnovčiti čeka za 400 dolarjev iz Kanade, ki mi jih je dolgoval prijatelj. (Kot da bi se grebli samo  še za gotovo delo)!  Sramota je še večja, da so mi na drugih bankah v Ptuju ( obiskal sem vse tri), h katerim sem se  v stiski zatekel, povsod rekli, da nisem njihov  komitent! Razumi kdor more! Tako sedaj »mojo  banko uporabljam le za  nakazila pokojnine in za BA kakor tudi,  da v »moji banki« mesečno kupim hrvaške kune za plačilo doma moje bolne žene na Hrvaškem!

To me je privedlo tudi do tega , da sem začel poizvedovati, kdo je dejansko novi lastnik »moje banke« v Mariboru, za katero je plačal samo 280 milijonov, čeravno smo jo davkoplačevalci predhodno rešili s 800 milijoni našega denarja. Sramota!

Rajko Topolovec

Zadnje novice

Sorodne vsebine