24.7 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

Alenka Jeraj: Slovenska vlada se redno sestaja s srbsko vlado, kaj pa z vladami držav članic EU?

Dr. Miro Cerar je zapisal, da je skupna seja Vlade Republike Slovenije in Vlade Republike Srbije primer dobre prakse sodelovanja med državama, nas pa spominja na čase bivšega režima, ko so bile seje med zveznimi vladami posameznih republik pogoste.

 

Poslanka Alenka Jeraj je na Vlado RS naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi s skupnimi sejami srbske in slovenske vlade.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani,

Predsednik Vlade RS Marjan Šarec se je 17. decembra 2019 na povabilo predsednice Vlade Republike Srbije mudil na delovnem obisku v Republiki Srbiji. Premierja Šarca je spremljala številčna delegacija ministrov Vlade Republike Slovenije. Med njimi so bili minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, minister za zunanje zadeve Karel Erjavec, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek ter ministrica za infrastrukturo in v funkciji ministrice, pristojne za razvoj, strateške projekte in kohezijo mag. Alenka Bratušek, ki so z delovnim obiskom v Republiki Srbiji pričeli že dan prej, kar je imelo za posledico številčno odsotnost ministrov na 14. seji Državnega zbora Republike Slovenije.

Šlo je za že peto srečanje vlad, ob robu katerega so potekala tudi dvostranska srečanja na ministrski ravni. Dr. Miro Cerar je ob tem zapisal, da je skupna seja Vlade Republike Slovenije in Vlade Republike Srbije primer dobre prakse sodelovanja med državama, nas pa spominja na čase bivšega režima, ko so bile seje med zveznimi vladami posameznih republik pogoste. 
 
Glede na navedeno na Vlado RS naslavljam naslednja vprašanja:

1. Kakšne so bile neodložljive obveznosti ministrov v Srbiji, da se niso mogli udeležiti leto dni v naprej načrtovane seje Državnega zbora RS, na kateri bi morali odgovarjati na ustna poslanska vprašanja poslank in poslancev? Skupna seja vlad je namreč potekala dan kasneje.

2. Tokratna skupna seja slovenske in srbske vlade je bila že peta po vrsti. Koliko je bilo v zadnjih petih letih takšnih sej z državami članicami EU? Zakaj Vlade RS ne zanima tovrstno sodelovanje s sosednjimi državami, s katerimi ima Slovenija številna odprta vprašanja?

3. Na kateri podlagi se je Vlada RS odločila za skupne seje z vlado Republike Srbije?

4. Kakšna je praksa glede vodenja skupnih sej vlad z državami nečlanicami v drugih državah Evropske unije?

5. Zakaj se je delovnega obiska v Srbiji udeležila tako številčna delegacija Slovenija, kakšne so bile spremljevalne aktivnosti obiska in kolikšen je bil celoten strošek obiska?

6. Mediji poročajo, da bo Slovenija omogočila učenje srbskega jezika v osnovnih šolah, kjer bo za to izkazan interes in da bo Srbiji pomagala na poti približevanja EU. Kakšne pozitivne učinke obiska pa si lahko obeta Slovenija? 

Zadnje novice

Sorodne vsebine