16.6 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Adventni koncert v baziliki Marije Pomagaj: Madžarska glasbena zasedba Fono Zenekar

Na podlagi sodelovanja Slovenskega Marijinega narodnega svetišča Brezje z Madžarskim veleposlaništvom v Sloveniji v četrtek, 12. decembra, na gostovanje na Brezje prihaja znana madžarska glasbena zasedba Fono Zenekar. Sodelovali bodo pri sveti maši v baziliki Marije Pomagaj ob 18. uri, po maši pa pripravili krajši adventni koncert.

Zasedba Fonó Zenekar je bila ustanovljena leta 1997 v Budimpešti. Člani zasedbe izhajajo iz različnih madžarskih regij in se profesionalno ukvarjajo z igranjem, poučevanjem in raziskovanjem ljudske glasbe.

Srčiko njihovega glasbenega izraza predstavljajo madžarske instrumentalne in vokalne tradicije, kot tudi tradicije drugih narodov Panonske nižine, pri čemer se glasbeniki v svojem poustvarjanju trudijo za avtentično interpretacijo teh izročil. Člani glasbene skupine Fonó Zenekar se poleg tega ukvarjajo tudi z etnomuzikološkim terenskim delom, so namreč vneti zbiralci ljudskih pesmi, ki izkušnje, nabrane ob delu na terenu, vešče vpletajo v svoj lastni glasbeni izraz.

Petje Andree Navratil bodo pospremili zvoki violine, viole, kontrabasa in citer.

Zadnje novice

Sorodne vsebine