10.4 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

Za koliko let v povprečju je covid skrajšal človeška življenja- in jih še bo!

Piše: Vane T. Costa

Pandemija je globoko zarezala v človeška življenja. Od sprememb v načinu življenja  do življenja samega dobesedno, vključujoč tudi prenehanje le tega, ki se konča z smrtjo. Mnoga življenja je vzela, mnoga pa bodo na račun pandemije dosti krajša zaradi izčrpanosti in nezmožnosti regeneracije, ter posledično temu skorajšnje smrti

Pandemija korona virusa je povzročila izgubo več kot 20 milijonov let človeškega življenja. O tem poročajo v študiji španskih znanstvenikov z univerze Pompeu Fabra iz Barcelone.

Strokovnjaki iz te univerze so  prejeli podatke o številu smrtnih žrtev s COVID-19 v 81 državah. Nato so primerjali razliko med starostjo pri kateri je oseba umrla zaradi COVID-19 s povprečno pričakovano življenjsko dobo v močno prizadetih državah.

Poročali so, da so v študiji znanstveniki uporabili metodo, imenovano Years of Life Lost-YLL (leta izgubljenega  življenja). To je omogočilo oceno povprečnega števila let, ki bi jih človek preživel, če ne bi prezgodaj umrl.

“Skupno bi 81 držav lahko izgubilo 20.507.518 let življenja zaradi COVID-19 – 16 let za vsako smrt,” za RIA novosti navaja dr. Hector Arolas z Univerze v Pompeu Fabra iz Barcelone.

Znanstveniki poudarjajo, da pri njihovem delu niso upoštevali števila izgubljenih let zaradi smrti, ki so bile posredno povezane s korona virusom, oziroma jih ni povzročil Covid-19, razen, da je imel umrli ob času smrti tudi korono.

Hkrati pa so tisti, ki so umrli zaradi srčno-žilnih in drugih kroničnih bolezni zaradi pandemije, izgubili tudi več let svojega življenja.

Glede na študijo je Nepal utrpel največje izgube na planetu glede na povprečje let življenja državljanov (približno 26 let). Na nasprotnem polu so evropske države, vključno s Švedsko, Dansko in Belgijo, kjer so ljudje zaradi smrti zaradi korona virusa izgubili manj kot deset let življenja.

Pred tem so mediji poročali o identifikaciji novega seva korona virusa na Norveškem. Po mnenju znanstvenikov je novi sev podoben britanski in južnoafriški mutaciji. Za enkrat še ni znano, ali je nova različica virusa bolj nalezljiva v primerjavi z ostalimi. Z eno besedo, nikakor in v nobenem smislu nič kaj je povezano z pandemijo ni treba niti za trenutek jemati lahkotno in ne zavezujoče, od previdnostih in zavezujočih ukrepov do načinov obnašanja in zaščite pred virusom.

Potrpimo, če želimo živeti!

Zadnje novice

Sorodne vsebine