-3.1 C
Ljubljana
nedelja, 5 februarja, 2023

Župan Ivan Molan: »Občina, kjer je okolje prijetno za občane, je prijetna in privlačna tudi za obiskovalce in turiste«

Piše: Janja Strah

V brežiški občini se turizem prepleta s storitvenimi dejavnostmi in kmetijstvom, zanjo je značilna bogata naravna in kulturna dediščina.

Trajnostno naravnanost turizma in občine potrjuje letos prejeto najvišje priznanje na tem področju – platinasti znak Slovenia Green Destination. Narava ponuja izjemne možnosti za šport in rekreacijo. Brežice so tudi prva slovenska občina, ki se lahko pohvali z nazivom Evropsko mesto športa 2022 (European Town of Sport 2022). Hkrati pa v občini poteka močan investicijski cikel.

Demokracija: Katere so glavne investicije v občini?

Molan: Letošnji proračun občine znaša 43,8 milijona evrov, od tega je za investicije namenjena več kot polovica, dobrih 24 milijonov evrov. Največje investicije so ohranjanje zelenega okolja in trajnostna mobilnost. Trije projekti so sofinancirani z evropskimi sredstvi: hidravlične izboljšave vodovodnega sistema, zgraditev kolesarskih povezav Brežice–Krška vas in Brežice–Čatež ob Savi ter zgraditev kolesarske povezave Brežice–Dobova. Hkrati poteka obnova Vodovodnega stolpa kot razgledne točke, načrtujemo dozidavo zdravstvenega doma, širitev obrtne cone Dobova, dograditev šole v Artičah, obnovo atletskega stadiona. V načrtu je kar nekaj novih pločnikov in obnove cest, pričakujemo, da bo država oz. Direkcija RS za infrastrukturo začela graditi del vzhodne obvoznice Brežic z novim mostom čez Savo.

Demokracija: Katere večje projekte vam je uspelo realizirati v zadnjih dveh letih?

Molan: Največja projekta sta bila nova vrtca v Artičah in v Dobovi, zanju smo pridobili tudi sredstva Eko sklada, saj sta grajena energetsko učinkovito. V javno-zasebnem partnerstvu smo energetsko obnovili kar 15 javnih stavb v lasti občine, večinoma so to šole, in s tem omogočili boljše bivalne pogoje ter zmanjšali izpuste toplogrednih plinov v višini 485 ton CO2 letno. Obnovili smo železni most, ki pri Brežicah povezuje bregova Save in Krke in sedaj omogoča dostop pešcem do Čateža in do pohodniške poti na Sv. Vid, ter v Cerkljah ob Krki popolnoma obnovili oz. zgradili nov leseni most. Poleg tega smo skrbeli za številne manjše investicije.

Demokracija: Brežice so najbolj znane po turizmu; kakšno je »okrevanje« po pandemiji?

Molan: V letu 2021 je bilo v občini Brežice 528.969 prenočitev, kar jo po primerjavi uvršča na 7. mesto lestvice slovenskih občin. Okrevanje po pandemiji je dobro, saj je občina v lanskem letu beležila 125.903 prenočitve več kot leta 2020 (403.066). Sicer je epidemija spremenila razmerje domačih in tujih gostov. Prej je bilo tujih gostov približno 60 odstotkov, v sezoni 2021 pa le 23 odstotkov.

Demokracija: Velik poudarek dajete tudi razvoju ekološkega kmetijstva in malega gospodarstva.

Molan: Ohranjena narava je izjemnega pomena za kakovostno in zdravo življenje ter samooskrbo. Občina že več kot 10 let z ukrepi spodbuja razvoj lokalnega podjetništva kot stebra skupnosti in ohranjanje podeželja ter razvoj kmetijstva. Prek javnega razpisa sofinanciramo nakupe novih kmetijskih strojev, varnejših za uporabo in prijaznejših do okolja, izobraževanje, ekološko kmetijstvo, promocijo vinorodnih okolišev …

Demokracija: Občina Brežice je šele druga v Sloveniji, ki ji je uspelo pridobiti priznanje Green Destination Platinum; kako vam je to uspelo?

Molan: Razvoj občine temelji na tem, da želimo izboljšati kakovost življenja za vse generacije občank in občanov – izboljšati dostopnost do dela, izobraževanja, rekreacije in storitev, približati storitve naših javnih zavodov, ki so servis za naše občane, ohraniti okolje, zagotavljati kakovostno pitno vodo ter čim boljše pogoje za ustvarjanje, učenje in bivanje v naši lokalni skupnosti. Zato enako vodilo uporabljamo tudi pri turizmu in po večletnem vlaganju smo prejeli priznanje, da delamo v pravi smeri.

Demokracija: Letos se v središče Brežic vrača priljubljena Mestna promenada; kaj lahko pričakujejo obiskovalci?

Molan: Letošnja Mestna promenada bo potekala od 15. do 31. julija, zvrstilo se bo več kot 25 različnih dogodkov – koncerti, ustvarjalnice za otroke ipd. V čast nazivu Evropsko mesto športa 2022 se bo zgodil pravi športni spektakel skupine Dunking Devils in odprtje razstave na temo športa v občini Brežice. Prireditev bo trajnostno obarvana, izločili bomo plastiko za enkratno uporabo; vsi ponudniki bodo zavezani k uporabi embalaže, prijazne okolju.

Članek je bil prvotno objavljen v reviji Demokracija.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine