14.3 C
Ljubljana
četrtek, 13 junija, 2024

Zeleni prehod je neizogiben

Piše: Janja Strah

V Skupini Petrol intenzivno razvijajo projekte na področju energetske učinkovitosti, obnovljivih virov energije in trajnostne mobilnosti. Kot pravi Andrej Bergant, izvršni direktor področja Energija in rešitve, želijo prevzeti vodilno vlogo pri preobrazbi v zeleno prihodnost, čeprav so že desetletja znani predvsem kot dobavitelj goriv.

Področje energetike je sredi velikih sprememb. Kateri so največji izzivi in kako se bo po vaši oceni energetika razvijala v prihodnje?

Kljub razmeram je zeleni prehod neizogiben, zato energetska podjetja razvijamo celovite energetske rešitve, s katerimi želimo pripomoči k razvoju nizkoogljične družbe. V Petrolu že vrsto let aktivno oblikujemo rešitve, ki na eni strani našim kupcem omogočajo nižjo rabo energije, hkrati pa povečujemo delež proizvodnje iz obnovljivih virov energije.

Čemu pri tem namenjate največ pozornosti?

Trajnostni razvoj je ena od strateških prioritet Skupine Petrol, v kar vlagamo tretjino vseh investicijskih sredstev. Intenzivno razvijamo projekte na področju energetske učinkovitosti, obnovljivih virov energije in trajnostne mobilnosti. V Petrolu smo z novo strategijo začrtali tudi prihodnost razvoja podjetja in postavili temelje nujnih sprememb. Ne glede na to, da smo že desetletja znani predvsem kot dobavitelj goriv, verjamemo, da moramo prav zato prevzeti vodilno vlogo pri preobrazbi v zeleno prihodnost ne le podjetja, temveč tudi širšega okolja, družbe.

Kdaj bomo po vašem mnenju postali brezogljična družba?

Brezogljična družba lahko postanemo šele takrat, ko se bo celotna družba (posamezniki, podjetja, politika) zavedala svoje odgovornosti in k tem spremembam tudi aktivno pripomogla in jih živela v praksi.

Kateri so najpomembnejši obnovljivi viri energije?

V Petrolu gradimo predvsem vetrne in sončne elektrarne, razvijamo pa tudi že projekte, povezane z vodikom. Ta čas obratujeta 2 vetrni polji s skupaj 18 vetrnimi elektrarnami, 30 večjih sončnih elektrarn in 6 malih hidroelektrarn. Zadnjo od njih smo letos zagnali v Srbiji. Najnovejše polje vetrnih elektrarn Ljubač na Hrvaškem je začelo obratovati jeseni 2021. Njegovih devet vetrnih elektrarn s 96 GWh proizvedene elektrike lahko letno oskrbi 30.000 povprečnih gospodinjstev.

Povečuje se povpraševanje poslovnih in gospodinjskih uporabnikov po sončnih elektrarnah, zato letos zelo ambiciozno in z novim pristopom povečujemo zmogljivosti pri njihovih postavitvah. V začetku leta 2023 načrtujemo zagon največje sončne elektrarne v regiji (na Hrvaškem), skupne inštalirane moči 22 MW. V teku je tudi postopna, vendar celovita nadgradnja naših bencinskih servisov, ki jih bodo v prihodnje napajale lastne sončne elektrarne.

Kako ocenjujete napredek pri razvoju električne mobilnosti?

Razvoj električne mobilnosti je neposredno odvisen od dosegov električnih vozil, njihove cenovne dostopnosti, razširjenosti mreže polnilnic in cene električne energije. Navkljub zadovoljivi rasti javne in zasebne mreže polnilnic v Sloveniji je delež prodanih električnih avtomobilov v Sloveniji še vedno skromen oziroma precej nižji kot v razvitih državah. Kljub temu smo prepričani, da je električna mobilnost naša skupna prihodnost in da bo pomembno vplivala na doseganje zastavljenih ciljev za prehod v nizkoogljično družbo.

Lahko navedete kakšen konkreten Petrolov projekt za izboljšanje energetske učinkovitosti?

V regiji prenavljamo sisteme javne razsvetljave, med njimi smo v srbskem Zaječarju zamenjali skoraj 10.000 energetsko neučinkovitih svetil z novimi svetili LED, kjer bomo zaradi tega zmanjšali izpuste za več kot 3.400 ton CO2 letno. Številna partnerstva imamo pri projektih energetskih prenov stavb, kjer smo v Ljubljani od leta 2017 do danes prenovili 86 stavb, kar prinaša zmanjšanje emisij CO2 za cca 4.500 ton letno.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine