20.4 C
Ljubljana
četrtek, 25 julija, 2024

Zdrava prehrana naj bo zaobljuba številka ena

Piše: Lea Kalc Furlanič

Če ne pred začetkom poletja, da bi malce vitkejši skočili v kopalke, pa si vsak po svoje na začetku novega leta radi zadamo, da se bomo poslej bolj zdravo prehranjevali in preventivno skrbeli za svoje zdravje. Med zdravo sodi predvsem lokalno pridelana hrana, med preventivo pa tudi prehranski dodatki.

Govoriti o prehrani v današnjem času je v resnici trend. Predvsem zaradi vpliva prehrane na naše zdravje. Med novoletnimi zaobljubami je ta o zdravi prehrani zagotovo najpogostejša.

Predvsem sveža in lokalno pridelana hrana

Zdravo prehranjevanje vključuje varno, energijsko in hranilno uravnoteženo ter varovalno hrano, ki ohranja in krepi človekovo zdravje. Taka je po dr. Cirili Hlastan Ribič (z NIJZ) definicija o zdravi prehrani. Način prehranjevanja lahko deluje kot dejavnik tveganja, ki ogroža zdravje posameznika, ali kot varovalni dejavnik, ki krepi zdravje in izboljša kakovost življenja. »Dokazano je, da dejavniki nezdravega življenjskega sloga (nezdrava prehrana, telesna nedejavnost, alkohol, tobak) spadajo med ključne vzroke za nastanek najpomembnejših kroničnih nenalezljivih bolezni,« opozarja dr. Hlastan Ribičeva. Svetuje, naj izbiramo raznoliko hrano, in opozarja, naj damo prednost sezonski zelenjavi in sadju, ki sta pridelana lokalno ter prijazno naravi in človeku. Enako poudarja Kristian Magdič, direktor podjetja Paradajz, z znamenito blagovno znamko Lušt: »Kot pridelovalci svežega, sočnega in okusnega paradižnika bi želeli, da si slovenski potrošniki med novoletnimi zaobljubami zadajo tudi, da bodo jedli čim bolj zdravo, okusno in doma pridelano oziroma lokalno hrano. S tem bodo največ naredili tako zase kot za planet. Vemo namreč, da dolgi transporti (tudi) živil onesnažujejo okolje.«

Z dodatki si pomagamo krepiti zdravje

Eden od načinov, kako si poleg uravnoteženega prehranjevanja pomagamo krepiti boljše počutje, je uživanje prehranskih dodatkov. A bodimo pozorni, da so kakovostni. Na to prisegajo predvsem resni ponudniki teh izdelkov. Tako je podjetje Biostile iz Komna, ki ponuja predvsem slovenske izdelke, proizvedene skladno z najvišjimi standardi. Vodja njihovega klicnega centra Amanda Prelogar pravi: »V ponovoletnem času se naše stranke odločajo za izdelke, kot je protexkomplet, namenjen čiščenju črevesja in celotnega prebavnega trakta. Veliko je povpraševanja po izdelkih za dvig energije v telesu, kot je koencim Q10 selen ali max fruit king. Pa tudi po collagenu powder blend, ki krepi vezivno tkivo našega telesa.« Ob tem dodaja, da prehranska dopolnila niso nadomestilo za zdravo hrano, temveč dodatek vsemu, kar je žal naša hrana v zadnjih letih izgubila.

V času covida-19 v podjetju Api Nature priporočajo uživanje vitaminov C in D, pa dodatkov bifisiete obramba, vitalmix, vitadin, savie. (Foto: Freepik)

Direktor podjetja Api Nature Zokky Zadravecz je prepričan, da so prehranska dopolnila odlična izbira, še posebej za ljudi, ki živijo na krilih hitrosti: »Dandanes niso tvegani le adrenalinski športi. Med tvegane dejavnike življenja sodi tudi stres, ki je povezan z naglico doseganja zastavljenih ciljev.« Dodaja, da moramo za optimalno počutje skrbeti ves čas! Prehranska dopolnila, ki jih trži Api Nature, so osnovana z ekipo vrhunskih strokovnjakov in izdelana v priznanih evropskih laboratorijih. »Bistvo vseh naših prehranskih dopolnil je seveda povezano s preventivo in z boljšim počutjem!« sklene.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine