2.6 C
Ljubljana
nedelja, 10 decembra, 2023

Naj bodo počitnice brezskrbne

Piše: L. K. F.

Foto: Shutterstock, Pixabay

December je čas praznovanj in druženja ter za željne potovanj krasna priložnost za počitnice. Če jih boste preživeli na smučišču, pa ob načrtovanju lepih trenutkov ne pozabite na varnost in zavarovanje. Kaj vam lahko olajša skrbi, če ne gre vse po načrtih?

Načrtovanje aktivnosti na počitnicah in prebiranje seznama, kaj vse morate vzeti na pot, zahteva veliko časa in pozornosti. Vendar pa ob misli na prijetne trenutke ne pozabite na to, da se včasih lahko kaj tudi zalomi in vam pokvari dopust. Nesreča nikoli ne počiva, zato pred obiskom v tujino pomislite tudi na zavarovanje.

 

Trije paketi zavarovanja potovanj v tujino

Z zavarovanjem potovanj v tujino poskrbite za nepredvidljive dogodke, ki vas lahko doletijo čez mejo. Evropska zdravstvena kartica namreč v večini tujih držav krije stroške nujne zdravstvene pomoči v zdravstvenih ustanovah, ki so del javne zdravstvene mreže. Ne krije pa stroškov nekaterih nujnih storitev, kot so na primer prevoz poškodovanega iz tujine v Slovenijo, prevoz s helikopterjem do bolnišnice in prevoz z reševalnimi sanmi s smučišč. Našteti stroški so kriti le, če ima posameznik sklenjeno zavarovanje potovanj v tujino.

V Zavarovalnici Triglav lahko izbirate med tremi paketi zavarovanja potovanj v tujino, ki se razlikujejo po obsegu kritij, namenu potovanja oz. časovnem obdobju in glede na to, koga zavarujete. Odločite se lahko za posamično, skupinsko ali družinsko zavarovanje.

 

Primer nezgode, bolezni, odpovedi potovanja

V primeru nezgode ali bolezni v tujini pokličete asistenčni center, ki vam nudi 24-urno pomoč. Poleg asistenčnih storitev in plačila stroškov zdravljenja pa boste zavarovani še za nekatere druge primere, ki se vam lahko pripetijo v tujini. Če na primer povzročite nesrečo, bo zavarovanje krilo vašo odgovornost. Na to morate biti posebej pozorni še zlasti tisti, ki se odpravljate na smučanje v Italijo, saj je zavarovanje odgovornosti za uporabnike smučišč v tej sosednji državi obvezno.

Brez skrbi boste lahko tudi zaradi morebitne prekinitve potovanja in kasnejše vrnitve z njega, saj zavarovanje krije nastale stroške. Izkoristite lahko tudi akcijo za brezplačno razširjeno jamstvo za predčasno prekinitev potovanja ali kasnejšo vrnitev z njega. Še večjo varnost pa vam lahko zagotovi zavarovanje odpovedi turističnih potovanj.

Poleg tega lahko zavarujete tudi prtljago in osebne stvari, zlorabo plačilnih in kreditnih kartic, stroške izdelave novih dokumentov in stroške zaradi zamude oziroma odpovedi letalskega leta.

 

 

Če npr. povzročite nesrečo, bo zavarovanje krilo vašo odgovornost. Na to morate biti posebej pozorni še zlasti tisti, ki se odpravljate na smučanje v Italijo, saj je zavarovanje odgovornosti za uporabnike smučišč v tej sosednji državi obvezno.

 

Da prtljaga ne bo grenka skrb

Se na smučanje odpravljate z avtomobilom, ob tem pa vas skrbi prevoz smučarske opreme in druge prtljage? Res se lahko marsikaj pripeti. Ste smuči dovolj pozorno pripeli na prtljažnik? Kaj pa, če vam jih na parkirišču kdo ukrade ali na stranski poti poškoduje na primer drevo? Te skrbi vam olajša AvtoMobilno zavarovanje, ki ga lahko le za nekaj evrov sklenete ob obnovi ali sklenitvi novega avtomobilskega zavarovanja.

Zavarovanje krije stvari, ki jih prevažate v ali na vozilu, kot so strešni kovčki in njihova vsebina, prtljažniki, smuči in kolesa na prtljažniku, prenosni računalnik, mobilni telefon in fotoaparat ter otroški avtosedež.

Z zavarovanjem prtljage bodo krite poškodbe prtljage v ali na vozilu do zavarovalne vsote 5.000 evrov. Vaša prtljaga bo kasko zavarovana, čeprav imate za avto sklenjeno le zavarovanje avtomobilske odgovornosti. Če imate za vozilo sklenjeno tudi kasko zavarovanje za naravne nesreče in krajo, je za te nevarnosti krita tudi prtljaga.

Pri tem bodite pozorni, kje v avtu prevažate prtljago. »Težje kose je potrebno dati čim bolj za sedeže, da ob naletu, zaviranju ali trku ne uspejo pridobiti hitrosti in kinetične energije, ki lahko poškoduje potnike ali vozilo,« priporoča Jaka Klement, direktor službe za avtomobilska zavarovanja v Zavarovalnici Triglav.

Pri nameščanju prtljage na vozilo ne hitite. »Če na primer smuči niso pravilno pritrjene in poškodujejo avtomobil, bo zavarovanje krilo poškodbo smuči, samega vozila pa ne, saj je šlo za malomarno namestitev na vozilo,« pojasnjuje Klement.

 

 

Izpostavljen stavek:

Kamor koli v svet vas vleče, bodite pripravljeni na nepredvidljive dogodke. Izberite paket Zavarovanja potovanj v tujino po svoji meri.

 

 

AvtoMobilno zavarovanje krije stvari, ki jih prevažate v ali na vozilu, kot so strešni kovčki in njihova vsebina, prtljažniki, smuči in kolesa na prtljažniku, prenosni računalnik, mobilni telefon in fotoaparat ter otroški avtosedež.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine