28.5 C
Ljubljana
torek, 16 julija, 2024

»Za nas pacient ni le številka«

 

Piše: Petra Janša

Zadnji pogovor z direktorjem Nado centra Matjažem Jelovčanom je potekal o tem, koliko pomeni starejšim ljudem, da kdo resno jemlje njihove težave s hrbtenico. »Ko boli, boli. Bolečina ne izbira letnega časa,« direktor odgovori na vprašanje, ali je v poletnem času manj obiska.

Kar sedemdeset odstotkov pacientov v Nado centru na Zaloški cesti v Ljubljani so starejši ljudje. »K nam prihajajo na raztezanje. S protibolečinsko terapijo pa lahko pomagamo ljudem, da se laže znebijo bolečin,« pravi gospod Jelovčan in doda, da starejšim ljudem veliko pomeni tudi sam pogovor, saj njihove težave s hrbtenico preučijo za to usposobljeni. Pri raztezanju oziroma trakcijah pa so seveda najpomembnejše izkušnje. »In mi v Nado centru jih imamo. Skupaj z lastnikom Nadom (Bernard Nikšić Nado) kar dvajsetletne. Veliko ljudi je šlo skozi roke naših terapevtov.« V nedavno prenovljenih prostorih Nado centra so, kot vemo, prenovili tudi ekipo fizioterapevtov, pridružila pa se jim je tudi zdravnica dr. Lilijana Furlan, ki spremljala splošno zdravstveno stanje pacientov, kot so krvni tlak, sladkor v krvi in podobne vitalne zadeve. Ti podatki so po direktorjevem mnenju pomembni tudi za njihovo terapevtsko zdravljenje. »Naš koncept je zdravljenje ena na ena, za nas pacient ni le številka. S pogovorom poskušamo ugotoviti, kaj človek dela, kaj je delal v preteklosti, saj s tem pridobimo širšo sliko pacientovih težav.« Terapevtsko zdravljenje opravljajo fizioterapevti, ki imajo znanje iz patologije in delujejo na principu mišic in živčevja.

Pri raztezanju oziroma trakcijah so najpomembnejše izkušnje.

Tesla

Da v Nado centru razvijajo fizioterapijo, smo že pisali. Poleg vseh protibolečinskih terapij, ki jih bomo na kratko opisali v nadaljevanju, uporabljajo tudi napravo tesla, s katero utrjujejo mišice na način, da te kurijo maščobo. Kot vemo, teslo uporabljajo zdaj bolj v estetiki za hujšanje, ampak zanje je bolje, da jo uporabljajo v zdravstvene namene. Prek elektrosunkov, ki jih naprava proizvaja, pacienti znova pridobijo mišično maso. Regulirajo lahko jakost in hitrost impulza, ki doseže 3000 impulzov v minuti. Tako pacientu omogočijo, da prej pride do rehabilitacije. So pa seveda tudi pri napravi tesla določene kontraindikacije, kdaj je ne smemo uporabljati. To je npr. pri kovinskih vsadkih, nosečnosti, težavah s srcem, ledvičnih odpovedih, tumorjih, srčnih spodbujevalnikih, kardiovaskularnih vsadkih. In kakšne protibolečinske terapije še ponujajo? Teoretično in praktično nam jih predstavi vodja fizioterapije Larisa Mernik.

Tesla

Tecar

Tecar je naprava, kjer prihaja do prenosa visoko frekvenčne elektromagnetne energije, ki povzroči segrevanje tkiva. Z aktivacijo dvosmernega toka elektrolitov sprožimo naravne procese zdravljenja, kot so protivnetni procesi, proces regeneracije, pospešitev metabolizma, povečanje raztegljivosti kolagena, povečanje krvnega in limfnega pretoka, boljši pritok kisika v tkiva, relaksacijo mišic in zmanjšanje bolečin. Pomembno pri tem je upoštevanje kontraindikacij. Te pa so srčni spodbujevalnik ali drugi električni implantat, nosečnost, rak, globoka venska tromboza, embolizem, nevropatija, odprte rane, gastrointestinalne razjede, alergije na kremo, prav tako pa tecar ni priporočljiv otrokom v rastni dobi.

Tecar

Laser

Laser deluje biostimulativno na celice. Uporabljajo ga pri rehabilitaciji mehkih tkiv, degenerativnih spremembah, pri zmanjševanju edemov, celjenju brazgotin in ran. Kontraindikacije pa so rak, nosečnost, področje oči in žlez z notranjem izločanjem, področje epifiz pri otrocih, nezaraščene fontanele ter vročinska stanja.

 

Laser

Udarni globinski valovi

Udarni globinski valovi povzročijo valove tenzijskih in kompresijskih sil. Udarni globinski valovi imajo takojšen in dolgoročni protibolečinski in protivnetni učinek. Uporabljajo jih ob vnetjih tetiv (tudi pri kalcinacijah tetiv), mišičnih napetostih, trnih v petah, bolečinah v hrbtenici in sklepih. Kontraindikacije pa so rak, motnje strjevanja krvi, nosečnost, tumorji, področje pljuč ter notranjih organov, mesta, če ste prejeli blokado, prav tako terapija ni priporočljiva za otroke do 18. leta starosti.

 

Udarni globinski tokovi

Magnet

Magnet deluje na pospešeno presnovo v celicah. Ta se odraža v boljši in hitrejši obnovi celic in tkiv. Magnet uporabljajo pri bolečinah v križu, vratu in drugih sklepih, degenerativnih spremembah hrbtenice in drugih sklepov, obrabah in poškodbah sklepov in mehkih tkiv, hernijah diskov, pri osteoporozi, migrenah, celjenju ran, po različnih operacijah za pospešitev celjenja tkiv, revmatskih boleznih … Kontraindikacije so srčni spodbujevalnik, motnje srčnega ritma, epilepsija, nosečnost, motnje strjevanja krvi, preveč dejavna ščitnica, prav tako pa terapija ni priporočljiva po transplantaciji organov (do 6 mesecev po transplantaciji).

 

Magnet

Interferenčni tokovi

Interferenčni tokovi se uporabljajo za protibolečinsko terapijo, ki deluje bolj v globini tkiv. Poleg zmanjšanja bolečine povzročijo tudi izboljšanje prekrvavitve na tem področju in s tem pospešen metabolizem v celicah in tkivih, kar ima tudi protivneten učinek. Kontraindikacije so srčni spodbujevalnik, nosečnost, hude oblike vaskularnih bolezni, akutni tromboflebitis, določena nevrološka stanja ter vnetne bolezni.

 

Interferenčni tokovi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine