15.4 C
Ljubljana
sobota, 23 septembra, 2023

Z vlaki neomejeno po Sloveniji s še ugodnejšimi vozovnicami

Piše: C. R.

Za potovanja s potniškimi vlaki Slovenskih železnic so od druge polovice avgusta nekatere vozovnice še cenejše. Občutno so cene nižje predvsem za tiste, ki se vozijo le z vlaki na daljših razdaljah in kupujejo mesečne, polletne ali letne vozovnice.

 

Ključne spremembe Potniške tarife, ki veljajo od 11. avgusta 2023, so:

  • tarifna lestvica SŽ, ki je osnova za obračunavanje cen, se z 10 kilometrov poenoti s tarifno lestvico IJPP na 5 kilometrov (to pomeni, da se cena namesto na vsakih 10 km spreminja na vsakih 5 km, kot to velja pri vozovnicah IJPP);
  • cena enkratne vozovnice SŽ so od cene enkratne vozovnice IJPP nižje do 5 odstotkov;
  • poenoten je tudi prehod z relacijskih vozovnic na pavšalne vozovnice – tako kot pri IJPP velja tudi pri vozovnicah SŽ: povratna vozovnica ima pavšalno ceno nad 80 km, tedenska nad 40 km in vse druge terminske vozovnice nad 20 km.

Poenotenje izhodišč tarife SŽ (prevoz z vlaki) s tarifo IJPP (prevoz z vlaki in avtobusi) je bilo sprejeto z namenom, da se dosežejo poenoteno izhodišče in nižje cene vozovnic SŽ za potovanja z vlaki v primerjavi z vozovnicami IJPP, ki omogočajo potovanja tako z vlaki kot tudi z avtobusi. Zaradi prehoda na poenoteno osnovo za izračun cen, poenotenja tarifne lestvice vozovnic SŽ s tarifno lestvico vozovnic IJPP, so za nekatere relacije cene vozovnic SŽ nižje, kot so bile pri prejšnji tarifni lestvici SŽ, za nekatere pa ostaja cena enaka ali nekoliko višja.

Največje znižanje cen vozovnic SŽ v primerjavi s prejšnjim načinom obračunavanja je pri pavšalnih abonentskih vozovnicah SŽ. Mesečna imenska pavšalna vozovnica SŽ je prej stala 223,60 EUR, z novo tarifo pa 65 EUR. Za letno pavšalno vozovnico SŽ, s katero se lahko vse leto vozite z vlaki neomejeno po Sloveniji, pa po novem odštejete samo 520 evrov. Vse abonentske pavšalne vozovnice SŽ potnikom omogočajo prevoz v 2. razredu vseh vlakov na železniškem omrežju Slovenskih železnic (brez doplačil).

Izpostavitev: S pavšalno vozovnico Slovenskih železnic se lahko vozite z vlaki neomejeno po vsej Sloveniji za samo 65 evrov na mesec ali za samo 520 evrov na leto.

S številnimi novimi vlaki se je kakovost prevozov bistveno izboljšala

 

Z 52 novimi vlaki, z ugodnimi ponudbami ter z vedno večjim ozaveščanjem in zavedanjem, da je vlak ena najbolj prijaznih in tudi najvarnejših oblik prevoza, je vlak res vedno bolj priljubljena izbira, kar kaže tudi rast števila potnikov. Junija letos so Slovenske železnice podpisale pogodbo za nakup še 20 novih potniških garnitur, kar bo bistveno pripomoglo k posodobitvi javnega prometa.

Z nakupom novih potniških garnitur Slovenske železnice pripomorejo k še večji okoljski in energetski varčnosti prometnega sektorja. Nove potniške garniture Stadler so energetsko varčnejše, elektromotorne garniture imajo možnost rekuperativnega zaviranja (zavorni sistem, ki s pomočjo elektrodinamičnega zaviranja izkorišča energijo in jo prenaša nazaj v električno omrežje), so okolju prijaznejše (zmanjševanje ogljičnega izpusta in nižji eksterni stroški) ter opremljene s tehnologijami za zmanjšanje emisij hrupa. Dizelske motorne garniture imajo vgrajene nove, sodobne in racionalnejše dizelske motorje, ki izpolnjujejo evropske standarde omejitve vrednosti emisij trdih delcev (PM), ogljikovodikov (HC) in dušikovih oksidov (Nox). V letu 2022 so v primerjavi z letom prej ogljični odtis še znižali, in sicer za približno četrtino, s 33 na samo 25 g CO2e na potniški kilometer.

Mikromobilnost je pomembna za uporabo javnega prometa

 

Dostop do javnega prevoza želijo na Slovenskih železnicah čim bolj približati željam in potrebam potnikov. Dodatno prispevek k zelenemu prehodu dajejo s spodbujanjem in sodelovanjem na področju mikromobilnosti, kjer se povezujejo s partnerji za zagotavljanje oskrbovalne postaje za električno energijo, izposoje koles in e-koles, e-skirojev in souporabo avtomobilov. Storitve prevoza potnikov po železnici skupaj z različnimi partnerji in pod okriljem Slovenskih železnic nadgrajujejo v celovito prevozno storitev OD DOMA DO CILJA po konceptu »MaaS – Mobility as a Service«, kot so sistemi »P+R s SŽ – Parkiraj in se pelji s SŽ«, in »E-naprej: e-avto, e-skuter, e-kolo«, skladno s koncepti mobilnosti »Carsharing« in »Bikesharing«. Na večjih železniških postajah je potnikom že na voljo izposoja koles, uporaba kolesarnice in parkirišč za kolesa.

 

Za potnike cenejši najem e-avtomobila SŽ GREMO ZELENO

 

Na železniški postaji Ljubljana Slovenske železnice skupaj s partnerjem T2 Rotalab od januarja letos ponujajo skupno uporabo vlakov in električnih avtomobilov. Ljubljana je kot največja železniška postaja izbrana za pilotni projekt, kjer lahko potniki po prihodu z vlakom pot nadaljujejo z električnimi avtomobili. Pilotni projekt skupne uporabe vlakov in električnih avtomobilov je v Sloveniji na voljo pod imenom SŽ GREMO ZELENO. Gre za pilotni projekt, ki bo podlaga za razvoj in razširitev ponudbe Slovenskih železnic. Potnik, ki potuje z vlakom, prejme na osnovi vozovnice 5 evrov dobroimetja za prvo izposojo električnega avtomobila, v nadaljevanju pa je zanj uporaba cenejša za 33 odstotkov.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine