23.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Vrhnika je majhno, očarljivo mesto blizu Ljubljane, kjer številne znamenitosti in zelena narava znova vabijo k obisku.

Cankarjeva spominska hiša v središču Vrhnike je odprta od torka do nedelje, za skupine po dogovoru. Vodnik vam bo razložil vse o življenju in delu pisatelja, vas nasmejal z anekdotami in razkazal bogato zbirko prvotiskov.

Star maln je priljubljena izletniška točka s kočo, ki ponuja okrepčilo, prostor za piknike, igrala, balinišče in naravno kopališče. Ponujajo okusno lokalno pridelano hrano. Nedaleč od Starega malna je izvir Lintvern, kraška znamenitost. Do njega vodi družinska dogodivščina, na katero se podate s kartončkom, s katerim na poti zbirate žige.

Če ste bolj športne narave, se povzpnite po dobrih urejenih pohodniških poteh do koče in stolpa na Planini nad Vrhniko (733 m). Tam vas pričaka planinska koča z 20 ležišči, gostinsko ponudbo, igrali za otroke in 22 metrov visokim razglednim stolpom, s katerega se odpira čudovit razgled na vse strani.

Tehniški muzej Slovenije v Bistri pri Vrhniki je največji slovenski muzej, kjer so v nekdanjem kartuzijanskem samostanu na ogled številne stalne in občasne razstave s področij kmetijstva, prometa, gozdarstva, lesarstva, lovstva, ribištva, tekstila, elektrotehnike in tiskarstva.

Vrhniko posebej priporočamo mladim družinam, saj tu potekata kar dve pravljični poti, in sicer Pot močvirskih škratov po Malem placu, na kateri boste odkrivali lepote barja. Na Zaplani pa ob ostankih antičnega rimskega zidu poteka Smaragdna dogodivščina ob Ajdovskem zidu.

Za okusen zaključek izleta domačini priporočajo vrhniške štruklje s suhimi slivami in skodelico Cankarjeve kave.

Prijazno vabljeni, da pred obiskom pridobite več informacij na:
TIC Vrhnika, Tržaška cesta 9, 1360 Vrhnika, 01 755 10 54, 051 661 063, www.visitvrhnika.si

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine