17.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 15 aprila, 2024

Velika planina bogatejša za novo šestsedežnico

Piše: Andraž Grad

Foto: Velika planina

 

Velika planina velja za enega najlepših delov ne le občine Kamnik, temveč tudi KamniškoSavinjskih Alp. Sedaj pa je priljubljena destinacija za pohodnike in smučarje bogatejša za novo šestsedežnico, ki je ena najmodernejših v Sloveniji in lahko na Veliko planino prepelje skoraj 1.500 obiskovalcev na uro. Vožnja z njo pa traja štiri minute in pol.

 

Gre za pomemben mejnik v zgodovini Velike planine, saj se bodo obiskovalci z novo šestsedežnico lahko peljali še udobneje in varnejše ter še bolj uživali v lepotah naravne in kulturne dediščine Velike planine. Nova šestsedežnica na novo raven dviguje obisk Velike planine kot ene najbolj znanih slovenskih atrakcij v vseh letnih časih, ki privlači številne domače in tuje obiskovalce vseh starosti. Slovesno odprtje nove šestsedežnice je bilo 17. februarja na zgornji postaji nihalke. Dogodek je vodil dr. Noah Charney, Kamničan in ambasador slovenskega turizma 2023. Zbrane so med drugim nagovorili direktor podjetja Velika planina Tomaž Štefe, predsednik nadzornega sveta podjetja Velika planina Uroš Rak in župan Kamnika Matej Slapar. Po nagovorih je sledilo uradno odprtje nove šestsedežnice s prerezom traku, sedežnico pa so zbrani nato preizkusili.

 

Udobna in hitra vožnja na vrh Velike planine

 

Novo šestsedežnico odlikujeta dve tehnični posebnosti, in sicer odklopljivost in sistem neposrednega pogona, t. i. Direct Drive. Odklopljivost omogoča, da se potniki peljejo z višjo hitrostjo, medtem ko se vožnja pri prestopu vseeno znatno upočasni ter omogoči varen in preprost izstop. Direct Drive pa je tehnologija, ki je brez uporabe olja tudi prijazna do narave. Medtem ko je prejšnja dvosedežnica peljala potnike približno 20 minut od Šimnovca do zgornje postaje na Gradišču, šestsedežnica to opravi v štirih minutah in pol. »S sodobno šestsedežnico, ki je bila zasnovana in vgrajena ob upoštevanju najvišjih standardov varstva okolja in kulturne dediščine, se lahko na Veliko planino pripelje skoraj 1.500 obiskovalcev na uro, ena vožnja pa traja štiri minute in pol. Namen investicije je bil spodbuditi razvoj trajnostnega in sonaravnega turizma, ki bo pripomogel k edinstvenosti destinacije in k še kakovostnejši ponudbi. »Nova šestsedežnica ni le prevozno sredstvo, temveč je simbol naše zavezanosti trajnostnemu razvoju turizma na Veliki planini. Ponosni smo, da lahko zdaj obiskovalcem ponudimo udobno in varno vožnjo z žičnico ter jim omogočimo, da še bolj uživajo v lepotah naše narave,« je ob odprtju dejal direktor družbe Velika planina Tomaž Štefe.

 

Uspešno odprtje otvoritev

 

Na odprtju je bilo poleg govorov in preiskusa šestsedežnice poskrbljeno tudi za kulinariko. Za to je na dogodku skrbela ekipa Velike planine v sodelovanju z restavracijo JB in kuharskim mojstrom Tomažem Bratovžem. Popoldne na Veliki planini pa so zaznamovale predstavitve novih aktivnosti in doživetij, za najmlajše obiskovalce so potekale zabavne animacije. Obiskovalci, ki so jim bile vozovnice na voljo po promocijski ceni 10 evrov za odraslo osebo oz. 25 evrov za družino, so se lahko zapeljali z novimi e-kolesi, se preizkusili v različnih igrah, obiskali nov multisenzorični park in uživali v številnih aktivnostih, ki jih ponuja Velika planina. Popoldne je na zgornji postaji nihalke poživila tudi zabava s koncertom glasbene skupine Čuki.

 

Zakladnica kulturne dediščine

 

Velika planina ne glede na letni čas ponuja edinstvena doživetja in med drugim se lahko pohvali z veliko dragocenostjo – na njej je eno zadnjih visokogorskih pastirskih naselij v Evropi, v katerem se ohranjajo pastirska bivališča, oblačila, orodja, izdelki, navade in obi- čaji, s čimer je Velika planina tudi prava zakladnica kulturne dediščine. Prav tako se lahko pohvali z izjemnimi razgledi na okoliške Alpe, za katere se na Veliki planini zdi, da se jih je mogoče dotakniti z rokami. Pozimi se območje Velike planine spremeni v zimsko pravljico in vabi na nočno sankanje in pohode, ob dovoljšnji količini snega pa tudi na smučanje. Spomladi vabi s pisanimi preprogami vijoličnih žafranov. Od pozne pomladi prek poletja do zgodnje jeseni pa je prav tako polna življenja, saj pastirji na pašo priženejo krave ter pridelujejo kislo mleko in domače sire, med katerimi je najbolj znan sir trnič. V jesenskem času se Velika planina odene v pisane jesenske barve in vabi na sonč- ne planjave, posebej takrat, ko je v dolini megla. Na Veliki planini je vse leto mogoče jesti kmečke dobrote, kot so kislo mleko, žganci z ocvirki, jota, ričet, pasulj, dobra domača klobasa z zeljem,odlični štruklji in drugo.

 

Velika planina je očraljiva ob vseh letnih časih, pot nanjo pa bo z novo sedežnico še lepša in udobnejša.

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine