20.4 C
Ljubljana
sreda, 24 julija, 2024

Vandranje po Sloveniji med šolskimi počitnicami

Piše: Lea Kalc Furlanič

Šolske počitnice so pred vrati. Virus gor ali dol, kdor se je cepil, lahko vseeno dokaj brezskrbno odide od doma, še najlaže bo prav zaradi virusa tokrat počitniške dni preživeti v Sloveniji. Možnosti je nič koliko, od obiska mest, muzejev, ravnin in gričevja do pašnikov in podzemlja.

Seveda je pred zimskimi počitnicami pri večini prva misel smučanje, a letos žal tudi covid-19. Zato je morda za zdaj ustrezneje izbrati druge, predvsem turistično-rekreacijske vsebine in z njimi napolniti počitniške dni. Kdor ima rad obširne ravnine in dobro hrano, je zanj zagotovo idealna izbira občina Lendava na severovzhodnem koncu Slovenije.

Imajo celo Eifflov stolp

Lendavski župan Janez Magyar poudarja: »Lendava tako v času počitnic kot tudi sicer s svojo razgibano okolico in naravnimi danostmi ter kulturno dediščino ponuja različne priložnosti za oglede, izlete in aktivnosti, ki jih lahko izpeljemo v nekaj urah ali pa v celem dnevu. Lendava je destinacija za ljubitelje narave – naravni biser v okolici je reka Mura in njene mrtvice. Za sprehode, pohode in kolesarjenje po gozdnih poteh ali obrežjih Lendave in Mure pa se ponujajo Murska šuma, Črni log, Lendavske gorice in Vinsko-turistična cesta.« Pri tem pove, da imajo čudovite razgledne poti, ki so razpeljane po Lendavskih in Dolgovaških goricah ob vinogradih in vodijo do razglednega stolpa Vinarium, ki mu pravijo tudi pomurski Eifflov stolp, kapelice sv. Trojice, razgledne točke, za kolesarje pa so pripravljene tudi gozdne kolesarske poti. V mestu je mogoč ogled mnogih kulturnih dogajanj, ena največjih privlačnosti pa je bogata kulinarična ponudba. Najbolj prepoznavna jed Lendave je bograč. Ponosni so na svoje tradicionalne jedi – na prekmursko gibanico, langoš, dödöle, meso iz tünke, bujto repo, retaše itd. »Vsekakor priporočam ogled lendavskega gradu s fotorazstavo Pannonia Reflections, stolpa Vinarium z razgledom v štiri dežele, cerkve sv. Katarine Aleksandrijske, sprehod po Poti studencev …,« še našteva lendavski župan.

Pristna izkušnja domačnosti in topline

Če se zapeljemo v notranjost Slovenije, proti Škofji Loki, se pod Blegošem odpre prelepa Poljanska dolina, znameniti turistični paradiž. Z njim upravlja občina Gorenja vas – Poljane. »Kot je zapisal že pisatelj Ivan Tavčar, ki se je rodil v Poljanah, je Poljanska dolina lepa v vseh letnih časih. In nimamo razloga, da se s tem ne bi strinjali,« razlaga župan Milan Čadež. Obiskovalce vabijo številne pohodne, tematske in kolesarske poti, reka Sora, nepozabni razgledi, v topli polovici leta zelena narava v vseh odtenkih, kulturne znamenitosti z dvorcem Visoko, domače dobrote lokalnih kmetov in pridelovalcev, prijazni ljudje ter ne nazadnje mir in spokojnost v številnih neposeljenih kotičkih, pozimi pa smučišče Stari vrh na svoje bele strmine. Enako sankarje in tekače na smučeh. Ljubitelji kulture se lahko razgledajo po Šubičevi hiši v Poljanah, domu slikarjev Janeza in Jurija Šubica, utrdbi Rupnikove linije na Golem vrhu. Na kaj naj bodo obiskovalci posebej pozorni? Župan odgovarja: »Številni lokalni ponudniki bodo s svojimi pridelki, izdelki, kulinarično ponudbo in nastanitvami poskrbeli, da se boste v Poljanski dolini počutili še lepše kot doma. Dolina ponuja veliko in enodnevni izlet prav hitro postane prekratek. Prepričani smo, da obiskovalci iz naše doline odhajajo z nasmehom na obrazu in s pristno izkušnjo domačnosti in topline.«

Letos drsališča in tečaji drsanja

Nekoliko vzhodneje na slovenskem zemljevidu pa leži zgodovinsko mesto Kamnik. Če kdo ne pozna lokacije, naj se spomni na bližnjo Veliko planino, eno najlepših turističnih točk pri nas. »Kamnik s svojimi kulturnimi in naravnimi danostmi ponuja možnost za oddih in obisk v vseh letnih časih. Tuhinjska dolina s Termami Snovik in z več turističnimi kmetijami je idealen kraj za oddih v neokrnjeni naravi. Dolina Kamniške Bistrice z Veliko planino ponuja neštete možnosti sprehodov in doživetij z edinstvenimi vedutami. Staro mestno jedro, naravni zdravilni gaj Tunjice in park Arboretum pa so priložnosti za enodnevne izlete, kjer je mogoče odkriti zanimive kotičke in prijetna doživetja. Dodatni ponudbi letošnjih počitnic sta tudi drsališči v mestnem jedru in v Termah Snovik, kjer bodo v času počitnic tečaji drsanja,« s ponosom pove kamniški župan Matej Slapar. V kamniški občini res na manjka možnosti za prostočasne dejavnosti. Ponujajo številne pohodniške in rekreacijske poti v neokrnjeni naravi pa tudi rekreacijske poti, ki so idealne za »polnjenje baterij« v času počitnic in tudi sicer.

Na Planini razvajajo vse brbončice

Južneje, v smeri proti Primorski, a še vedno na obrobju Ljubljanske kotline leži Vrhnika, ki jo je zaznamoval Ivan Cankar, vendar tudi barje in začetki hribovitega sveta. Župan Daniel Cukjati pravi, da je Vrhnika majhno mestece, a k obisku vabijo številne znamenitosti in zelena narava. Vabi obiskovalce, da se podajo na najbolj priljubljeno izletniško točko – Planino nad Vrhniko, ki je primerna za pohodnike in kolesarje: »Tamkajšnja koča bo razvajala vaše brbončice, čutila pa bo dodatno pobožal še pogled z razglednega stolpa, od koder se bo zdelo Ljubljansko barje z Ljubljano kot na dlani.« Nato se s Planine lahko mimo odtisa stopala Ajdovske deklice spustimo v Star maln – kočo v neokrnjeni naravi ob potoku Bela, kjer se še vedno vrti mlinsko kolo. Postregli bodo z izbranimi dobrotami. Čez Vrhniko potekajo tudi romarske poti, kot so Jakobova pot in Emina romarska pot. Na učni poti Bevke in Bobrovi poti se lahko naučimo marsičesa novega. Za družino pa so primerne pravljična Pot močvirskih škratov na Mali plac ali pa Smaragdna dogodivščina ob Ajdovskem (rimskem) zidu. Seveda vabijo še na vodeni ogled Cankarjeve spominske hiše, odprta je tudi ob koncih tedna.

Pozimi v jamah lepše kot poleti

Slovenija je res polna prelepih doživetij, le podati se moramo v njene skrite kotičke, kakor je nedrje Krasa – podzemne jame, kjer se čas ustavi … »Obisk Škocjanskih jam je vedno lep, v zimskem času celo še lepši kot poleti, saj je sedaj v jamah kristalno čist zrak, ni veliko ljudi in zato se laže posvetimo posamičnim obiskovalcem,« poudarja direktor Parka Škocjanske jame Stojan Ščuka. Ob tem spomni, da so Škocjanske jame še vedno edina naravna vrednota, ki je kot samostojna vpisana na seznam Unescove dediščine. Poleg tega so na seznamu svetovno pomembnih mokrišč v medvladnem programu Človek in biosfera, ki je tudi pod okriljem Unesca. Takih je v svetu le okoli 20, še pove Ščuka »Kakorkoli, obisk Škocjanskih jam je enkratno doživetje,« sklene Ščuka.

Iz jame v podmornico in do belih lipicancev

V Pivki, nekaj kilometrov od Matavuna, glavnega naselja v Parku Škocjanske jame, je Park vojaške zgodovine (PVZ). Direktor Janko Boštjančič obiskovalce nagovarja: »Park vojaške zgodovine je muzej, v katerem vsak najde nekaj zase – od tistih, ki jih zanima vojaška zgodovina, do tistih, ki se navdušujejo nad tehniko ali pa se radi poglabljajo v zgodbe naših rojakov, ki so jih vrtinci vojn potegnili vase. Prav nikogar pa ne puščajo ravnodušnih eksponati XXL: podmornica P-913, helikopter Mi-8, nemška vojaška lokomotiva in pa najnovejša pridobitev – ’upokojeni’ policijski čoln P-111.« In izpostavlja, da bo PVZ v času šolskih počitnic obiskovalcem po podaljšanem urniku poleg osnovnega ogleda ponujal tudi ogled notranjosti podmornice in izkušnjo letenja z letaloma MiG-21 in Spitfire. Dvakrat na teden bodo tudi otroške delavnice za najmlajše. Njihovi starši pa bodo imeli za osnovni ogled 20-odstotni popust.

Namesto na bele smučine počitnikarje pot lahko vodi k belim lipicancem. Ti domujejo sredi Krasa. »V Lipici je doma več kot 300 lipicancev, zato je tudi več kot 300 razlogov za obisk med šolskimi počitnicami,« je prepričana direktorica Holdinga Kobilarna Lipica mag. Tatjana Vošinek Pucer. Dodaja: »Lipicanci – zame najlepši konji – so tu zagotovo na prvem mestu, v Lipici je vse povezano z njimi. Poleg tega pa zgodovinski drevoredi in prostrani pašniki vabijo na sprehode. Priložnosti za odkrivanje kotičkov lipiškega posestva z novo mobilno aplikacijo je še nič koliko.« Prenovljeni hotel Maestoso ponuja počitniške pakete, za otroke so tu še animacije, ki jih na zabaven način popeljejo med lipicance in v naravo. Družinam so namenjene vožnje s kočijo, izkušenim jahačem pa terensko in dresurno jahanje. Lipica je izhodišče za pohodništvo in kolesarjenje po Krasu in celotni Primorski, za golf, kraško kulinariko in vina ter izlete. Vsa doživetja v Lipici obiskovalci lahko plačajo s turističnimi boni.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine