15.4 C
Ljubljana
sobota, 23 septembra, 2023

Vabljeni v Loško dolino na eno od prireditev V deželi ostrnic – Ob košnji

 

Piše: L. K. F.

 

V soboto, 17. junija, bo od 15. ure naprej v Loški dolini (Babna Polica) etnološko-turistična prireditev v sklopu prireditev V deželi ostrnic Ob košnji.

»Ob košnji« je etnološka prireditev, kjer lahko podoživite ali morda celo prvič doživite utrip tradicionalnega kmečkega življenja. Košnja je bilo trdo delo, ki je zahtevalo številne spretne roke, a hkrati praznik, prepleten s pesmijo in hudomušnimi dogodki.

V Loški dolini so bile ponos košnje umetelno odete ostrnice, ki postajajo pomemben in prepoznaven element naše kulturne dediščine. Na prireditvi vam razkrijemo veščine in skrivnosti zdevanja ostrinic ter dugih, sedaj že pozabljenih, kmečkih opravil.

»V deželi ostrnic« je pisan sklop kulturnih, etnoloških in zabavnih dogodkov, ki se v okolici gradu Snežnik in drugod po Loški dolini vrstijo skozi poletje. Soustvarjajo jih društva, organizacije in številni posamezniki različnih generacij. Od leta 2005, ko so na Zagradnih njivah pri gradu Snežnik postavili prvo ostrnico velikanko, je prireditev postala pomemben prikaz tradicije in sodobne ustvarjalnosti prebivalcev Loške doline.

 

(Foto: TIC Lož, JZ Snežnik))

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine